Készülhet hamburger zsemlével, salátával vagy akár, mint ahogy én köretként krumplival és savanyúsággal tálaltam egy finom ebéd vagy vacsoraként.
Bárhogyan is kínáljuk, mindenhogy nagyon finom… 🙂
Kezdőknek is szívből ajánlom az elkészítését.
Vajas burger/petrezselymes burgonyával és pirított hagymával
Hozzávalók:
500 g darált sertéshús – 20% zsírtartalommal szoktam vásárolni
(vagy sertés-marha vegyesen, marha, pulyka, csirke, ki, amit szeret)
Fűszerek:
1 kk tárkony fűszer
1 kk bazsalikom fűszer
½ csomag petrezselyem – apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 kk *Himalája só
1 kk *ötbors fűszer durvára darált
egy csipetnyi *chili pehely
½ kk *cayenne bors
1-2 szál zöldhagyma – apróra vágva
100 g-os BBQ fűszervaj – Aldiban kapható – (de ez nem kell bele mind)
Köret:
1 kg burgonya
1 csomag petrezselyem – apróra vágva
2 kk *Himalája só
2 ek kókuszolaj
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
A darált húst tegyük a tálba, és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, majd jól keverjük össze.
Ezután a krumplit pucoljuk meg és vágjuk fel kockára. A petrezselymet vágjuk apróra. Majd a krumplit tegyük fel sós vízbe főzni. A kókuszolajat hevítsük fel, és dobjuk bele a petrezselymet, egy-két kavarás, és le is lehet venni a hőről. Ha elkészült a krumpli, szűrjük le, és öntsük rá a kókuszolajas petrezselymet, majd óvatosan rázzuk össze.
Az fűszeres húsból formáljunk gombócokat, majd egy kis pici BBQ darabka vajat (egy mk-nyit) tegyünk a közepébe, és formáljuk golyókká, úgy, hogy a vajdarabka ne látszódjon ki, egy picit, éppen hogy lelapíthatjuk. A lényeg, lágyan formázzunk a húsmasszából golyókat. Majd egy grill serpenyőbe (vagy serpenyőbe) süssük készre, majd pihentessük egy pár percig.
Amikor készen vagyunk, akkor tálaljuk a vajas burgert a petrezselymes burgonyával, kínálhatunk hozzá kovászos uborkát, vagy bármilyen savanyúságot, amit szeretünk.
További hasonló receptjeimet itt olvashatjátok:
Wellness hamburger/teljeskiörlésű bucival
Bulgur saláta/narancsos öntettel és húspogácsával
Almás röszti – mangós burgerrel és pikáns szósszal
Zsályás pulyka burger/vajas rozsos pogácsával és málnás ketchuppal
Sült húsgombóc/savanyúsággal/pirított burgonyával és a titkos szósszal
Nachos sajtos fasírt/krumplipürével
Sütőben sült húsgombóc/sajtos-gombás mártással és krumplipürével
Kefires ropogós pogácsa/marokkói pecsenyemártással és húspogácsával
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza