Tojásos nokedli gluténmentesen/fejes salátával…

Ha valami egyszerű, gyors, tápláló és finom ételre vágysz, ezt mindenképpen próbáld ki!

Gyerekkorunkban is imádtuk a tojásos nokedlit, így vagy úgy, de azóta sem csökkent a rajongásunk iránta… 🙂

 

 

Megunhatatlan tavaszi-nyári étel, a tojásos nokedli egy igazi klasszikus. De persze télen is elkészítjük, akkor finom ecetes uborkával, csalamádéval. De ahogy beköszönt a tavasz, és megjelenik a friss saláta, na, azzal az igazi. Ezt a hagyományos magyar ételt, most gluténmentesen készítettem el. Ajánlom mindenkinek, az egészséges étrendet követőknek, diétázóknak is… 🙂

 

Tudtad?

Régebben csak liszt és víz keverékéből, nokedlit főztek a kacsáknak, amit a háziszárnyasok pillanatok alatt elképesztő falánksággal felfaltak. Az így hizlalt kacsákat nem kellett fáradságos munkával naponta megtömni és ez a hizlalási módszer is hízott kacsamájat eredményezett.

Innen származik a „nyeli mint kacsa a nokedlit” mondás.

 



Tojásos nokedli gluténmentesen/fejes salátával

Hozzávalók:


Gluténmentes nokedli

15 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható

5 dkg Nagykun rizsliszt itt

5 dkg burgonyapehely itt –  vagy bármely Bio boltban kapható

(aki nem gluténérzékeny, az a fentiek helyett, használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)

3 db tojás

½ kk *Himalája só

kb. 200-300 ml víz

A kész nokedlire:

kb. 6-8 db tojás – ízlés szerint

½ kk *Himalája só

szeletelt bacon

Salátához:

1 db nagy fejes saláta

*rizsecet 5%-os – ízlés szerint

(én ezt szeretem, mert nem bántja a gyomrot, de persze lehet 10 vagy akár 20%-os normál ecetet is használni, ki, amit szeret)

*gyümölcscukor vagy cukor – ízlés szerint

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek



Elkészítés:

A fejes salátát szedjük leveleire, majd mossuk meg alaposan, és tegyük egy tálba. Majd készítsük el az ecetes levet, ecet, cukor és víz hozzáadásával, – ízlésünknek megfelelően – jól keverjük el, és öntsük a salátára. Én jó nagy fej salátát kaptam, így három fél literes ecetes lé ment rá. Jól forgassuk össze, és tegyük a hűtőbe, addig, amíg elkészítjük a tojásos nokedlit.



Egy serpenyőbe a szeletelt bacont süssük ropogósra, majd tegyük félre.

Egy fazékban tegyünk fel vizet forrni, egy kk-nyi sóval.



A liszteket és a burgonyapelyhet tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, és az egész tojásokat, keverjük el, és adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű nokedli tészta állagú legyen, jól dolgozzuk/keverjük ki a tésztát.

Majd a forrásba lévő vízbe, – egy nokedli szaggató segítségével -, szaggassuk bele, keverjük meg, majd ha feljön a víz tetejére a nokedli még egy – két pillanatig főzzük, és már szűrhetjük is le. Egy ek-nyi kókuszolajjal keverjük el.



Ezt követően egy tányérba üssük bele a tojásokat, sózzuk, majd verjük fel egy villával. Majd tegyük egy lábasba a kiszaggatott nokedlit, és kezdjük el felmelegíteni, majd amikor már forró, közben öntsük rá a felvert tojásokat, és addig kevergessük óvatosan, amíg a tojás összeáll/megfő.

Majd ezt követően azonnal tálaljuk a tojásos nokedlit, morzsoljuk rá a pirított bacon szalonnát, és kínáljuk hozzá, a finom ecetes fejes salátát. Díszíthetjük paradicsom szeletekkel.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »