Egy jó tokánynak nincsen párja, ez a népszerű étel sokak számára ismert, én most megbolondítottam még egy kis chilivel is… 🙂
Nagyon finom és laktató étel a tokány, bár méltánytalanul keveset foglalkozunk vele, pedig igazi Hungarikum. Gyerekkoromban nagyon sokat ettem, még a menzán is… 🙂 Nálunk ez nagy kedvenc, érdemes elkészíteni, mert isteni finom… 🙂
Chilis hentes tokány párolt rizzsel
Hozzávalók:
50-60 dkg sertéslapocka – csíkokra vágva
5 ek kókuszolaj
5 dkg házi füstölt húsos szalonna – csíkokra vágva
2 db vöröshagyma – kockára vágva
3 db paradicsom – kockára vágva
4 gerezd fokhagyma – átnyomva fokhagymanyomón, vagy lereszelve
Fűszerek:
100 ml fehérbor
2 db szegfűszeg
2 nagy csipet *chili pehely
4 kis szál friss kakukkfű vagy ½ mk szárított kakukkfű
½ kk *Himalája só
1 kk *ötbors fűszer – durvára darált
200 ml víz – fokozatosan adagolva
A főzés végén hozzáadni:
3 db kovászos uborka – csíkokra vágva
150 g sonka – csíkokra vágva
Köret:
2 bögre *Jázmin rizs
4 bögre hideg víz
1 kk *Himalája só
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
Egy lábosba, hevítsük fel a kókuszolajat, majd adjuk hozzá a csíkokra vágott szalonnát. Pirítsuk meg közepes állagúra, majd mehet hozzá az apróra vágott vöröshagyma, tovább pirítsuk, majd adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a fokhagymát. Jól keverjük el, majd 1-2 percig pirítsuk tovább együtt, majd adjuk hozzá a csíkokra vágott sertéshúst, keverjük össze, majd öntsük fel a fehérborral.
Majd ezt követően, a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük.
(Só esetében csak a fenti mennyiséget írtam, vigyázva, hiszen a sonka és a kovászos uborka is sós, természetesen, aki igényli, a végén még megsózhatja, ízlésének megfelelően.)
Pirítsuk tovább, amíg felére nem fő el a fehérbor, majd lefedve tovább főzzük.
Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, ahogy kezdi elfőni a levét, a lényeg, hogy a végére finom sűrű, szaftos hentes tokányt kapjunk.
Amíg fő a hentes tokány, addig vágjuk fel a sonkát és a kovászos uborkát csíkokra.
Majd ezt követően készítsük el a köretet, a rizst. Mossuk meg a kimért rizst egy szitán keresztül, csöpögtessük le. Majd ezt követően 1 ek kókuszolajat hevítsük fel, öntsük bele a rizst, és forgassuk át egy párszor, majd öntsük fel a fenti mennyiségű vízzel, sózzuk, és ha felforrt, tartalékon még kb. 8 percig főzzük. Akkor jó, amikor magába szívta az összes vizet a rizs. Ezt követően elzárjuk a hőt, és továbbiakban is lefedve, – én még egy konyharuhát is szoktam rátenni a fedőre-, hagyjuk magában gőzölögni.
Ezt követően, ha megpuhult a hús, adjuk hozzá a csíkokra vágott sonkát és kovászos uborkát, még kb. 2-3 percig főzzük és készen is van. Kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
Ha elkészültünk tálaljuk a chilis hentes tokányt a jázmin rizzsel. Szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek