Klasszikus retro falatok: Chilis hentes tokány/párolt rizzsel…

Egy jó tokánynak nincsen párja, ez a népszerű étel sokak számára ismert, én most megbolondítottam még egy kis chilivel is… 🙂

  

Nagyon finom és laktató étel a tokány, bár méltánytalanul keveset foglalkozunk vele, pedig igazi Hungarikum. Gyerekkoromban nagyon sokat ettem, még a menzán is… 🙂 Nálunk ez nagy kedvenc, érdemes elkészíteni, mert isteni finom… 🙂

  

Chilis hentes tokány párolt rizzsel

Hozzávalók:


50-60 dkg sertéslapocka – csíkokra vágva

5 ek kókuszolaj

5 dkg házi füstölt húsos szalonna – csíkokra vágva

2 db vöröshagyma – kockára vágva

3 db paradicsom – kockára vágva

4 gerezd fokhagyma – átnyomva fokhagymanyomón, vagy lereszelve

Fűszerek:

100 ml fehérbor

2 db szegfűszeg

2 nagy csipet *chili pehely

4 kis szál friss kakukkfű vagy ½ mk szárított kakukkfű

½ kk *Himalája só

1 kk *ötbors fűszer – durvára darált

200 ml víz – fokozatosan adagolva

A főzés végén hozzáadni:

3 db kovászos uborka – csíkokra vágva

150 g sonka – csíkokra vágva

Köret:

2 bögre *Jázmin rizs

4 bögre hideg víz

1 kk *Himalája só

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

 



Elkészítés:

Egy lábosba, hevítsük fel a kókuszolajat, majd adjuk hozzá a csíkokra vágott szalonnát. Pirítsuk meg közepes állagúra, majd mehet hozzá az apróra vágott vöröshagyma, tovább pirítsuk, majd adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a fokhagymát. Jól keverjük el, majd 1-2 percig pirítsuk tovább együtt, majd adjuk hozzá a csíkokra vágott sertéshúst, keverjük össze, majd öntsük fel a fehérborral.



Majd ezt követően, a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük.

(Só esetében csak a fenti mennyiséget írtam, vigyázva, hiszen a sonka és a kovászos uborka is sós, természetesen, aki igényli, a végén még megsózhatja, ízlésének megfelelően.)

Pirítsuk tovább, amíg felére nem fő el a fehérbor, majd lefedve tovább főzzük.



Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, ahogy kezdi elfőni a levét, a lényeg, hogy a végére finom sűrű, szaftos hentes tokányt kapjunk.



Amíg fő a hentes tokány, addig vágjuk fel a sonkát és a kovászos uborkát csíkokra.



Majd ezt követően készítsük el a köretet, a rizst. Mossuk meg a kimért rizst egy szitán keresztül, csöpögtessük le. Majd ezt követően 1 ek kókuszolajat hevítsük fel, öntsük bele a rizst, és forgassuk át egy párszor, majd öntsük fel a fenti mennyiségű vízzel, sózzuk, és ha felforrt, tartalékon még kb. 8 percig főzzük. Akkor jó, amikor magába szívta az összes vizet a rizs. Ezt követően elzárjuk a hőt, és továbbiakban is lefedve, – én még egy konyharuhát is szoktam rátenni a fedőre-, hagyjuk magában gőzölögni.



Ezt követően, ha megpuhult a hús, adjuk hozzá a csíkokra vágott sonkát és kovászos uborkát, még kb. 2-3 percig főzzük és készen is van. Kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk, borsozzuk.



Ha elkészültünk tálaljuk a chilis hentes tokányt a jázmin rizzsel. Szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »