Ez is egy megosztó étel, van, aki szereti a sült csirkeszárnyat, van, aki nem. De ez a fűszeres, szószos rém egyszerű receptem, mindenkit meggyőz majd, hogy a csirkeszárny milyen finom. Amúgy pedig, egy olcsó alapanyag, jól fűszerezhető és pácolható, ízletes és ropogósra süthető.
Kell ennél több?
Bár késsel-villával nehézkes enni, ez egy igazi kézzel evős dolog, tökéletes bulira, partira, de ebédnek vagy vacsorának sem utolsó.
Nagyobb létszámú vendégsereg esetén, mindenképpen emeljük meg az anyaghányadokat.
Kezdőknek is szívből ajánlom az elkészítését, mert nem egy bonyolult étel, viszont annál finomabb… 🙂
Ropogós csirkeszárnyak Karibi szósszal és trópusi mártogatóssal
Hozzávalók:
60 dkg csirkeszárny
Pác:
1 db *csillagánizs
1 kisebb darab egész fahéj fele – kisebb darabokra tördelve
¼ erős paprika – karikára vágva
2 nagy gerezd fokhagyma
60 ml (azaz ¼ cup) friss gyömbér – reszelve
60 ml (azaz ¼ cup) *Agavé szirup vagy méz – de lehet *gyümölcscukor vagy cukor is
180 ml friss narancslé
60 ml (azaz ¼ cup) *világos szójaszósz
Karibi szósz:
2 kk vaj
1 gerezd fokhagyma – reszelve
1 db banán – felkarikázva
2 ek *édes-chili szósz
125 ml friss narancslé
1 kk *Agavé szirup vagy méz – de lehet *gyümölcscukor vagy cukor is
Trópusi mártogatós:
½ friss ananász – kockára vágva
50 ml víz
4 ek *édes-chili szósz
1 db lime leve
egy csipet *chili pehely
4 púpos ek tejföl
Díszítéshez:
szezámmag
újhagyma karikára vágva
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat megmossuk, és 3 részre vágjuk az ízületek mentén. (Kezdőknek lentebb a videó). A szárnyvégeket én nem szoktam felhasználni, ebben az esetben, bezacskózom és mehet a mélyhűtőbe, majd leveshez felhasználom.
A pác hozzávalóit összekeverjük, majd a csirkeszárny darabokat beletesszük, jól összekeverjük a csirkeszárnyakat benne. Majd egy 24 órára a hűtőbe tesszük lefedve.
Ha letelt a pácolási idő, akkor tegyük egy tepsibe a csirkeszárnyakat, sózzuk, borsozzuk. Majd locsoljuk meg egy evőkanál segítségével, kókuszolajjal, és 180 fokos előmelegített sütőbe, 30 percig alufóliával lefedve, majd alufólia nélkül magas hőfokon kb. 10-15 perc alatt ropogósra, arany barnára sütjük.
Amíg sül a csirkénk készítsük el a Karibi szószt: Tegyük a vajat egy serpenyőbe, és kezdjük el felhevíteni, reszeljük bele a fokhagymát, adjuk hozzá a karikára vágott banánt, édes-chili szószt, narancslevet, és az agavé szirupot, vagy mézet, vagy cukrot. Jól keverjük össze, majd főzzük sűrűre. Ha elkészültünk, turmixoljuk össze, majd tegyük félre.
Ezután készítsük el a trópusi mártogatóst: Egy serpenyőbe a kockára vágott ananászt tegyük bele, majd kezdjük el felhevíteni, adjuk hozzá a vizet, és az édes-chili szószt, jól keverjük el, és főzzük sűrűre, puhára. Majd ha elkészült, turmixoljuk össze, és adjuk hozzá a lime levet, ízlésünknek megfelelően. Majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, akkor hozzákeverhetjük a tejfölt. Kóstoljuk meg, ízesíthetjük még chili pehellyel, lime levével, ha szükséges.
Tálalásnál, locsoljuk meg a Karibi szósszal, szórjuk meg szezámmaggal, és a trópusi mártogatóst kínáljuk hozzá. Nekem volt egy kis maradék főtt jázmin rizsem, és főtt kukoricám, melyet megszórtam cayenne borssal, így azt is tálaltam hozzá. De, csak saláta mellé is isteni finomak, ezek a ropogós csirkeszárnyak, vagy magában eszegetve a szósszal és mártogatóssal is kihagyhatatlan ebéd, vagy vacsora.
Csirkeszárny darabolása: (kezdőknek) itt
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza