Ugye milyen csodálatos, ha sok van a jóból?
Hipergyors muffinok 30 perc alatt gluténmentesen. 🙂
Tökéletes reggelihez, útravalóhoz, csapatépítésre, utazáshoz, piknikhez, vendégváráshoz, uzsonnára, teadélutánhoz, de bármikor jól jön, amikor vágyunk egy kis falatnyi gyors finomságra. 🙂
A muffin a kezdő háziasszonyok körében igen népszerű sütemény, hiszen roppant egyszerű, és villámgyorsan készen van. Bár én már nem vagyok kezdő, de imádom a muffint készíteni és enni is.
Sőt, hogy gluténmentesen is elkészíthetem a lányomnak, ezt a finomságot, az maga a csoda… 🙂 Megmondom őszintén, (bár én nem vagyok gluténérzékeny) hogy lassan jobban ízlik a gluténmentes liszttel készített sütemények, vagy ételek, mintha normál búzaliszttel készítettem volna…
Olyan könnyedebbek, omlósabbak, lágyabbak, de ez az én szerény véleményem. 🙂
Érdemes egyszer azoknak is kipróbálni, akik nem gluténérzékenyek. Szóval, visszatérve a receptre, mutatom, hogyan csináld. 🙂
Fahéjas, gyümölcsös és csokoládés muffinok gluténmentes recept
Hozzávalók: 32 db (kicsi)
Száraz hozzávalók:
300 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
200 g Nagykun rizsliszt én ezt használom itt – Sparban is kapható
1 csomag sütőpor
egy csipet *Himalája só
½ kk őrölt szerecsendió
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)
Nedves hozzávalók:
120 g vaj vagy margarin – szobahőmérsékletű
200 g gyümölcscukor vagy cukor
3 db tojás
200 ml tej
Ízesítésre: Gyümölcsök és egyebek:
friss ribizli – télen lehet fagyasztott is
friss áfonya – télen lehet fagyasztott is
„Moser Roth”70%-os gluténmentes étcsokoládé
„Moser Roth”gluténmentes vaníliás fehércsokoládé itt – Aldiban kapható
őrölt fahéj – ízlés szerint
kókuszcukor vagy kristálycukor – ízlés szerint
Fahéjas, gyümölcsös és csokoládés muffinok
elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A száraz hozzávalókat egy sűrű szitán átszitáljuk egy tálba. Majd tegyük félre.
A vajat, cukorral keverjük habosra, egy robotgép segítségével, majd egyenként adjuk hozzá a tojást, és jól keverjük el. Ezután fokozatosan, hozzáadjuk, evőkanalanként a száraz hozzávalókat és a tejet felváltva. Jól keverjük el.
Ha elkészültünk egy muffin formába tegyük bele a muffin papírokat, és egy fagylaltos kanál segítségével, vagy egy evőkanállal adagoljuk háromnegyed részig bele a masszát.
Én ilyen változatokat készítettem, vegyesen:
Mivel 32 db muffin lett a fenti mennyiségű masszából, így nem unalmas és mindenki megtalálja a magának tetsző finomságot. Bár én szeretem mindegyiket, de ha választani kellene, akkor a gyümölcsös-csokoládés, és hát a fahéjas viszi a pálmát… 🙂
Fahéjas-cukros muffin: ebben az esetben háromnegyedig megtöltjük a muffin formákat a tésztával. Majd ha megsült, és kihűlt teljesen, akkor 10 dkg olvasztott vajban megforgatjuk minden oldalát, és fahéjas-cukorban meghempergetjük.
Ribizlis-csokoládés muffin: félig megtöltjük a muffin formákat tésztával, közéje teszünk, egy kocka csoki negyedét (a 70% csokoládénál nagyobb az egy kocka mérete, ezért négybe lehet vágni) majd rá a tésztát háromnegyedig és megszórjuk a tetejét ribizlivel.
Áfonyás-csokoládés muffin: ugyanúgy készül, mint a ribizlis-csokoládés, csak áfonyával.
Ribizlis muffin: félig megtöltjük a muffin formákat tésztával, közéje szórunk, ribizlit, majd rá a tésztát háromnegyedig és megszórjuk a tetejét ribizlivel. De úgy is készülhet, hogy háromnegyedig megtöltjük a formákat tésztával, és csak a tetejét szórjuk meg gyümölccsel.
Áfonyás muffin: ugyanúgy készül, mint a ribizlis muffin.
Fehér csokoládés muffin: félig megtöltjük a muffin formákat tésztával, közéje teszünk, egy kocka fehércsokoládé negyedét (ennél a csokoládénál nagyobb az egy kocka mérete, ezért négybe lehet vágni) majd rá a tésztát háromnegyedig és megszórjuk a tetejét fehércsokoládéval.
Aki esetleg nem szereti a ribizlit, vagy áfonyát, kicserélheti a fenti gyümölcsöket pld. málnára, eperre vagy szederre. A lényeg bármilyen bogyós gyümölcs jó hozzá.
Ezt követően az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg. Az én gázsütőmön 18 perc kellett. Érdemes tűpróbát végezni, 15-18 percnél.
Amikor megsült a muffin, szedjük ki a sütőformából és hagyjuk kihűlni teljesen. Egy leheletnyi porcukorral megszórva kínáljuk a gyümölcsös muffinokat.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek