A legegyszerűbb dolgok a legjobbak: Sajtos-tejfölös prézlis karfiol

Egyenesen a Nagyi szakácskönyvéből, egy icipicit felturbózva… 🙂

Ez egy olyan étel, amit szerintem mindenki elkészített, legalább életében egyszer, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Anyukám és a Nagyi gyerekkoromban, csak prézlit és tejfölt rakott rá. 

Én azért variáltam, egy kis ezzel, egy kis azzal… 🙂 A rakott karfiol remek étel, egészséges, finom, laktató, és gyorsan 30 perc alatt elkészül. Arról nem is beszélve, hogy a karfiol, majdhogynem egész évben kapható a piacon. Telis-tele van C-vitaminnal, érdemes minél többször fogyasztani, párolva, sütve, de akár még nyersen is, isteni…

Kezdőknek, diétázóknak, egészséges étrendet követőeknek is ajánlom ezt a szuper és egyszerű egytálételt… 🙂



Most jutott eszembe, egy aranyos történet, amit a lánykám mesélt: Amikor általános iskolás volt a keresztanyukájánál töltötte a nyári szünidőt. Épp a húgom, ilyen finomságot készült főzni, de hát elfogyott a zsemlemorzsa.

Húgom: Mondta a lányomnak, szaladjon el a közértbe prézliért. El is ment, de visszatért üres kézzel. Kérdezi a húgom, hát miért nem hoztál prézlit?

Lányom: Tűvé tettem a boltot, de hát prézli nem volt.

Húgom: Hát olyan nem létezik, annak bizony lennie kell, minden boltban van zsemlemorzsa.

Lányom: Zsemlemorzsa??? de hát Te azt mondtad, hogy prézlit hozzak, és én mindent elolvastam, de nem volt egyikre se ráírva, hogy prézli… 🙂 🙂 

Ekkor tanulta meg ez a csöppnyi kislány, hogy van aki a zsemlemorzsára, a prézli nevet használja. 🙂

Én legalábbis úgy tudom, hogy sváb területen használatos mindkét szó. Bár én személy szerint akkor használom a prézli szót, amikor pld. a szilvás gombócot a megpirított zsemlemorzsába forgatom. A ledarált szemcsés zsemlemorzsa, az én olvasatom szerint is, az a zsemlemorzsa. De hát ahány ház, annyi szokás, szokták mondani… 🙂

És akkor jöjjön a recept, mutatom, hogyan csináld:

Sajtos-tejfölös prézlis karfiol

Hozzávalók:


1 nagy fej karfiol

½ kk Himalája só

1 db marhahúsleves kocka 

5-10 dkg házi füstölt szalonna 

10 dkg gouda sajt – reszelve

6 púpos ek gluténmentes zsemlemorzsa itt 

350 g tejföl

kis darabka vaj

Díszítés:

zöldhagyma

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy lábosba tegyünk fel vizet forralni, sózzuk, és adjunk hozzá a marha húsleveskockát. A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg. Ha felforrt a víz, akkor dobjuk bele a karfiolt és főzzük meg félig.

Amíg fő a karfiol, addig vágjuk fel csíkokra a szalonnát, és pirítsuk meg közepesen egy serpenyőbe, majd szedjük ki egy tányérra.



Ezután a serpenyőbe visszamaradt szalonnazsírba tegyük bele a zsemlemorzsát, állandó kevergetés mellett, pirítsuk meg. Vigyázzunk, mert hamar megéghet, ne hagyjuk magára. Ha elkészült, tegyük félre. Majd reszeljük le a sajtot.

Közben már félig meg is főtt a karfiol, melyet szűrjünk le, majd tegyük egy hőálló tálba, vagy jénaiba. Kenjük rá a pirított zsemlemorzsát, szórjuk meg a szalonnával. Majd jól keverjük össze a tejfölt, és tegyük a tetejére, majd jöhet rá a reszelt sajt. Ezután kis darabka vajjal szórjuk meg a tetejét, nem kell sok, csak éppen hogy.



Az előmelegített sütőben addig süssük, amíg szépen ráolvad a sajt és egy kis aranybarna színt kap.

Forrón tálaljuk, és szórjuk meg karikára vágott zöldhagymával.

További karfiolos receptjeimről, az alábbi linken olvashatsz:

Karfiol parmezános ropogós pizza

Pikáns sült kakaós karfiol

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin

Kurkumás-joghurtos karfiolleves/pirított baconnel

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »