A nemes egyszerűsége és annál jobban az íz világa varázsol el bennünket… 🙂
Ennek a levesnek a hatására, azonnal helyreáll az egyensúly és kerekké válik a világ, sőt még a fakanál is táncol a fazékban. 🙂
Gyermekkorom egyik meghatározó klasszikus levese és merem állítani, hogy szüleink idejében (elmesélésük alapján) ez a szegények levese volt, de én még a mai napig szeretem. 🙂
A szervezetünkre, kiváló hatással van ez a finom leves, ha például sokáig megterhelő/nehezebb ételeket eszünk, nem árt utána lazításként, egy ilyen köménymaglevest enni, vagy ha fáj a hasunk/gyomrunk érdemes elkészíteni, mert rendbe tudja tenni az emésztésünket is…
Arról nem is beszélve, hogy olcsó, és 20 perc alatt készen van. Egy kicsit átalakítottam, hogy a gluténérzékenyek is tudják fogyasztani, illetve ízesítettem még ezzel-azzal. Nagyon finom lett. 🙂
Csurgatott tojásleves nachossal gluténmentes recept
Hozzávalók:
3 ek kókuszolaj
2 kk *egész köménymag
2 púpos ek rizsliszt
3 kk Kalocsai pirospaprika
2 liter víz
1 db közepes fej vöröshagyma
1 szál zöldhagyma – zölddel együtt kettévágva
2 db szárzeller más néven spanyol zeller
1 db közepes gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
Fűszerek:
2 db marhahúsleves kocka itt
2 db *babérlevél
2 csipet *ötbors durvára darált fűszer itt
*Himalája só – ízlés szerint, én nem tettem bele sót, mert nekem elég volt a marhahúsleves kocka ízesítése
A leves végén:
2-3 db tojás – ízlés szerint, ki mennyire tojásosan szereti
Feltét:
nachos (tortilla chips) – Aldiban vettem
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Csurgatott tojásleves
elkészítése:
Az kókuszolajon megpirítjuk a köménymagot, amíg pattogni kezd.
Rátesszük a rizslisztet, kicsit megpirítjuk. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük 2 liter vízzel fokozatosan és jól elkeverjük.
Visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk, negyedekbe vágott, tisztított vöröshagymát, zöldhagymát, szárzellert, paprikát, paradicsomot és a fokhagymát. Majd a hozzávalóknál lévő fűszerekkel, ízesítjük. Hagyjuk összefőni az ízeket.
Ha valaki igényli, itt még egy picit sózhatja, kb. 20 percig főzzük. Amikor letelt az idő, leszűrjük a levest, majd visszatesszük a tűzhelyre és magas hőre kapcsoljuk.
Két tojást egy csipet sóval egy tálban felverünk, és a forrdogáló levesbe csurgatjuk/öntjük szép lassan, úgy hogy közben kevergetjük a levest.
Forrón tálaljuk, ezt a finom tojáslevest, ropogós nachossal és szórjuk meg a tetejét apróra vágott zöldhagymával.
*Aki nem gluténérzékeny, az alábbi linken olvashatja el a másik egyszerű receptemet:
Nagyi köménymaglevese csurgatott tojással és pirított zsemlekockával
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek