A táncoló fakanál: Csurgatott tojásleves nachossal gluténmentesen

A nemes egyszerűsége és annál jobban az íz világa varázsol el bennünket… 🙂

Ennek a levesnek a hatására, azonnal helyreáll az egyensúly és kerekké válik a világ, sőt még a fakanál is táncol a fazékban. 🙂

Gyermekkorom egyik meghatározó klasszikus levese és merem állítani, hogy szüleink idejében (elmesélésük alapján) ez a szegények levese volt, de én még a mai napig szeretem. 🙂

A szervezetünkre, kiváló hatással van ez a finom leves, ha például sokáig megterhelő/nehezebb ételeket eszünk, nem árt utána lazításként, egy ilyen köménymaglevest enni, vagy ha fáj a hasunk/gyomrunk érdemes elkészíteni, mert rendbe tudja tenni az emésztésünket is…

Arról nem is beszélve, hogy olcsó, és 20 perc alatt készen van. Egy kicsit átalakítottam, hogy a gluténérzékenyek is tudják fogyasztani, illetve ízesítettem még ezzel-azzal. Nagyon finom lett. 🙂



Csurgatott tojásleves nachossal gluténmentes recept 

Hozzávalók:


3 ek kókuszolaj

2 kk *egész köménymag

2 púpos ek rizsliszt

3 kk Kalocsai pirospaprika

2 liter víz

1 db közepes fej vöröshagyma

1 szál zöldhagyma – zölddel együtt kettévágva

2 db szárzeller más néven spanyol zeller

1 db közepes gerezd fokhagyma

1 db paradicsom

1 db paprika

Fűszerek:

2 db marhahúsleves kocka itt

2 db *babérlevél

2 csipet *ötbors durvára darált fűszer itt

*Himalája só – ízlés szerint, én nem tettem bele sót, mert nekem elég volt a marhahúsleves kocka ízesítése

A leves végén:

2-3 db tojás – ízlés szerint, ki mennyire tojásosan szereti

Feltét:

nachos (tortilla chips) – Aldiban vettem

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 

Csurgatott tojásleves

elkészítése:

Az kókuszolajon megpirítjuk a köménymagot, amíg pattogni kezd.

Rátesszük a rizslisztet, kicsit megpirítjuk. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük 2 liter vízzel fokozatosan és jól elkeverjük.



Visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk, negyedekbe vágott, tisztított vöröshagymát, zöldhagymát, szárzellert, paprikát, paradicsomot és a fokhagymát. Majd a hozzávalóknál lévő fűszerekkel, ízesítjük. Hagyjuk összefőni az ízeket.

Ha valaki igényli, itt még egy picit sózhatja, kb. 20 percig főzzük. Amikor letelt az idő, leszűrjük a levest, majd visszatesszük a tűzhelyre és magas hőre kapcsoljuk.



Két tojást egy csipet sóval egy tálban felverünk, és a forrdogáló levesbe csurgatjuk/öntjük szép lassan, úgy hogy közben kevergetjük a levest.

Forrón tálaljuk, ezt a finom tojáslevest, ropogós nachossal és szórjuk meg a tetejét apróra vágott zöldhagymával.



*Aki nem gluténérzékeny, az alábbi linken olvashatja el a másik egyszerű receptemet:


Nagyi köménymaglevese csurgatott tojással és pirított zsemlekockával

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »