Ez a keksz süti a brownie és a csokis keksz (cookie) keresztezéséből született, innen a Crownie elnevezés, vagyis brownie keksz, én inkább maradok az utóbbinál. De bárhogyan is hívják a lényeg, hogy az aprósüteményeket, kekszeket mindenki imádja, legyen az egy összejövetel, kerti parti vagy rokonlátogatás, vagy csak egy nyugis otthoni nap… 🙂
Bár imádom a brownie-t, de a keksz variációját még annyira, mert van úgy, hogy csak bekapok egy kekszet a reggeli kávé mellé, és már szaladhatok is a dolgomra… 🙂 vagy egy délutáni tea, kávé mellé is kiváló kísérő, finoman puha és omlós.
A gyerekeknek meg kimondottam mosolyt varázsolhatunk az arcukra, ha elkészítjük ezt a gluténmentes brownie kekszet… 🙂
Kezdőknek is ajánlom, akár első süteményként, mert tényleg nagyon könnyű elkészíteni, csak összekeverjük, kiadagoljuk és süthetjük is.
Brownie (Crownie) keksz gluténmentesen
Hozzávalók:
½ tábla (50 g) „Moser Roth” 70%-os gluténmentes étcsokoládé
12,5 dkg vaj – szobahőmérsékletű
200 g cukor
2 db tojás
1 kk vanília aroma
Száraz hozzávalók:
10 dkg Alfa-mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
5 dkg Nagykun rizsliszt itt – Sparban is kapható
2 púpos ek kakaópor
1 kk sütőpor
½ mk Himalája só
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Az étcsokoládét gőz fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Mérjük ki a száraz hozzávalókat és szitáljuk át, majd tegyük félre.
Ezután a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot egy robotgép segítségével keverjük habosra. Majd csurgassuk hozzá a kihűlt olvasztott csokoládét, keverjük el, aztán adjuk hozzá egyenként a tojásokat és megint jól keverjük el. Ízesítsük vanília aromával.
Ezt követően adagoljuk hozzá apránként a száraz hozzávalókat, és szintén keverjük el jól a robotgép segítségével. Majd a tészta masszát, egy fagylaltos kanál segítéségével, sütőpapírral kibélelt tepsibe adagoljuk, kb. 5 cm-re egymástól.
Előmelegített sütőben 180 fokon, 11-12 percig süssük. Nekem a gázsütőmön 11 perc kellett. Hagyjuk teljesen kihűlni, és utána szedhetjük tányérra, mert különben összetörik a keksz.
Majd egy leheletnyi porcukorral megszórva kínáljuk a családunknak, vendégeinknek. A maradék (ha egyáltalán marad) mehet a sütis dobozba.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza