Ízek és zamatok: Nyírségi gombócleves

Egy tányértól bizony, hogy jóllaksz… 🙂

Egyszerű és élvezetes, egy finom levesnek, nincsen párja…

Minél zsengébb zöldségekből főzöd, annál finomabb. A legegyszerűbb levest is feldobhatjuk egy finom betéttel, például gombóccal. A gombóclevest, még a gyerekek is szeretik. Arról nem is beszélve, hogy én most gluténmentesen készítettem el a burgonya gombócot, mindenki örömére. Én nagyon leveses vagyok, ha ebédre nincs más, csak leves, nekem az már elég… 🙂

Nyírségi gombócleves gluténmentesen

Hozzávalók:

Leves:

40 dkg sertéshús – (lapocka, comb – ki, amit szeret, de lehet csirkéből, pulykából, borjúból is elkészíteni)

5-10 dkg házi füstölt húsos szalonna

1 nagy vöröshagyma

1 db paradicsom

1 db paprika

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

egy kisebb zeller

egy kisebb karalábé

10 dkg zöldborsó

15 dkg karfiol

10 dkg gomba

½ csokor petrezselyem – a szára is

Fűszerek:

*Himalája só

1 kk *ötbors őrölt fűszer

1 kk *cayenne bors

½ mk *majoránna

egy csipet *chili pehely

¼ kk őrölt *kömény

egy nagy csipet *kakukkfű

1,5 db marhahúsleves kocka – reszeljük bele a levesbe, így könnyebben feloldódik

½ kk őrölt *babérlevél

Gluténmentes burgonyagombóc:

50 dkg burgonya

egy nagy csipetnyi *őrölt szerecsendió

1 kk *Himalája só

½ kk *fehérbors

2 db tojás

15 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – de az Aldiban is kapható

¼ csokor petrezselyem – apróra vágva

Habarás:

1 csapot kanál Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék

1 dl tejszín

1 dl tejföl

További ízesítés tálalásnál:

½ citrom leve

petrezselyem

(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)

A hozzávalóknál * megjelölt fűszereimet, termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

 

Elkészítés:

Készítsük elő az alapanyagokat: a húst kockára, a szalonnát pedig csíkokra vágjuk fel. A vöröshagymát, paprika, paradicsom, zöldséget megtisztítjuk, és kockákra aprítsuk fel.

A fazékban kókuszolajat hevítünk, kb. 3-4 ek., majd beledobjuk a szalonnát, pirítsuk meg közepesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és tovább dinszteljük. Majd mehet hozzá a paprika, paradicsom, pár perc múlva pedig a hús is, jól keverjük meg, néhány perc múlva, a zöldséget is adjuk hozzá, és együtt tovább pirítjuk. 

Utána felöntjük vízzel, addig, hogy éppen hogy ellepje, vagyis a fölé kb. 2 cm-rel, (mivel majd jönnek bele a gombócok is későbbiekben). A hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük. Fölforraljuk, majd lefedve kis lángon puhára főzzük.



Közben készítsük el a burgonyagombócot: A burgonyát főzzük meg héjában, hámozzuk le, és egy krumplinyomón törjük át, még melegen. Hagyjuk kihűlni. Ezután szórjuk meg lisztel és adjuk hozzá a tojást, fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg őrölt szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemmel. Jól dolgozzuk össze, majd vizes kézzel apró gombócokat formáljunk belőle.

Ha elkészültünk, akkor a lobogva forró levesbe dobjuk, és készre főzzük. A zöldborsót, az apró rózsáira szedett karfiolt és a szeletelt gombát is adjuk a leveshez, és addig főzzük, míg minden megpuhul.



Közben készítsük el a habarást: a lisztet és a tejszínt, tejfölt keverjük össze sima állagúra egy habverő segítségével. Majd a forró levesből merjünk hozzá 2 merőkanálnyit, jól keverjük el, (ez a hőkiegyenlítés) majd csurgassuk a leveshez, úgy, hogy közben kevergessük, így sűrítjük be a levest. Még egy pár percet forraljuk, és utána már tálalhatjuk is.

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és citromlevével ízesítjük.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »