Világjáró étkek: Erdélyi kapros-tejszínes csorba leves

Egy klasszikus, az egyik legnépszerűbb erdélyi étel…

Leves rajongóknak kötelező!



Az erdélyi román konyha egyik emblematikus étele a csorba, azaz a savanyított leves. Eredete a török hódoltság idejére vezethető vissza. A csorbadzsi eredetileg „levesadót”, házigazdát jelentett, illetve a török hadsereg „hadtápos” katonáját. Ez a gazdag, savanyított leves csak a román konyha sajátossága.

Csorba levesből temérdekféle létezik, a kellemesen savanykás leves háztartásonként eltérő. Tulajdonképpen bármilyen húsból készíthető, akár még pacalból is, sőt húsmentes csorba is létezik.

Nagyon finom, selymesen ízletes, a lányom egyik nagy kedvence… 🙂 amikor is hosszabb időre kint volt Brassóban, akkor szeretett bele ebbe a levesbe. Hozzá tenném, hogy nem egy nagy leves rajongó. Úgy hogy imádja, amikor ezt a levest készítem, odáig van meg vissza… 🙂 Mindig mondja is, hogy ez pont ugyanolyan, mint amit Brassóban evett. Engem pedig megnyugvással tölt el, hogy amikor főzöm neki, akkor mindig egy kicsit oda varázsolom neki az emlékeket…

A csorba leves kockát, én nem találtam egyik boltban sem MO-on, én hozatni szoktam Romániából, viszont ez helyettesíthető több citrom levével, érdemes elkészíteni.



És akkor lássuk a receptet, ahogyan én készítem…

 

Erdélyi kapros-tejszínes csorba leves

Hozzávalók:

½ kg pulyka apró hús

1 ek kókuszzsír

1 nagy fej vöröshagyma – apróra vágva

2 nagy gerezd fokhagyma – átnyomva

2 db paradicsom

2 db kaliforniai paprika

1 db chili – apróra vágva, aki nem szereti a csípőset, az magozza ki

10 dkg házi füstölt szalonna

negyed szál füstölt kolbász

Zöldségek:

3 db sárgarépa

1 db fehérrépa

1 db kisebb karalábé

1 db kisebb karfiol

1 szál spanyol zeller – vagy fél db zellergumó

2 maréknyi zöldbab és zöldborsó

Fűszerek:

½ tk lestyán

½ tk borsikafű

½ tk őrölt bors

1 tk majoránna

½ tk kakukkfű

3 db babérlevél

1 db marhahúsleves kocka

1 tk Himalája só – ízlés szerint

3 db csorba leves kocka – ha nincs, akkor emeljük meg a citrom mennyiségét 1 db-ra

½ -1 csokor kapor – apróra vágva, ízlés szerint

½ -1 csokor petrezselyem – apróra vágva, ízlés szerint

Kész leves ízesítése:

½ citrom leve – ízlés szerint

3 ek tejföl

1 dl tejszín



Elkészítés:


Egy fazékban hevítsük fel a kókuszzsírt, majd adjuk hozzá a szalonnát. Pirítsuk közepesre, majd jöhet hozzá a füstölt kolbász, a vöröshagyma, összepirítjuk, és utána a paradicsom, a hosszában felvágott kaliforniai paprika, fokhagyma reszelve/vagy átnyomva és a chili, majd együtt tovább dinszteljük/pirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a kockára vágott pulykahúst, és tovább pirítjuk.



Megpucoljuk a zöldségeket és kockára felszeleteljük, majd hozzáadjuk a húsos keverékhez, és a fenti fűszerekkel ízesítjük, majd tovább pirítjuk kb. 10 percig. 

Ezt követően, felöntjük csirke alaplével és annyi vízzel, hogy sűrű, tartalmas levest kapjunk, tehát ellepje a víz a húst és a zöldségeket. Ha nincs alaplé, akkor vízzel öntsük fel. Én mindig, ha főzök húslevest, akkor szoktam eltenni alaplevet lefagyasztva, és ilyenkor nagyon jól jön.



Amikor már majdnem készre főtt a leves, akkor hozzáadjuk a karfiolt, egy kis idő múlva a zöldbabot és borsót, ezeknek nem sok főzési idő kell.

Ha elkészült a leves, akkor a tejfölt a tejszínnel elkeverjük egy edénybe, és hozzáadunk két merőkanálnyi forró levest és elkeverjük (ezáltal hőkiegyenlítést végzünk), majd hozzácsurgatjuk a leveshez, közben kevergetjük.



Forrón tálaljuk ezt a finom erdélyi csorba levest és ízlés szerint citrom levével csurgatjuk meg.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »