A túrós sütiknek mindig szezonja van, nyáron még kombinálhatjuk gyümölcsökkel is.
Viszont én most egy egyszerű, gyors, alap túrós süteményt hoztam nektek, amivel nincs sok teendő és pikk-pakk elkészül, akár tortaként is.
A túró a legjobb dolog, hiszen feldobva egy kis tejszínnel és mascarponéval, egyszerűen édes krémmé varázsolható, és isteni desszerteket, süteményeket készíthetünk vele. Az isteni piskótarétegre halmozott túrókrém, és rajta a mennyei csokoládékrém, igazán elvarázsol bennünket.
Persze, közéje akár csempészhetünk bármilyen bogyós gyümölcsöt is, ha szeretnénk.
Csokoládés tejszínes túrókrémes sütemény gluténmentes
Hozzávalók:
8 db tojás – (ebből 6 db egész tojás és 2 db tojássárgája szükséges)
200 g gyümölcscukor vagy cukor
150 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – az Aldiban is kapható
50 g Nagykun rizsliszt én ezt használom itt – a Sparban is kapható
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)
egy csipet *Himalája só
½ csomag sütőpor
55 g vaj felolvasztva
Tejszínes túrókrém:
500 g túró
250 g mascarpone
1 csomag habtejszín – felverve
1 csomag habfixáló
8 dkg cukor
1 db nagy citrom reszelt héja
1 zacskó zselatinfix
Csokoládékrém a tetejére:
1 tábla „Moser Roth” 70%-os gluténmentes étcsokoládé
egy kis darabka vaj
és egy pici tejszín
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábosba, és hagyjuk kihűlni.
Egy tálba üssük bele a 6 db egész tojást, és a 2 db tojássárgáját. (A fehérjét tegyük el a hűtőbe, jól lesz akár habcsóknak, vagy narancsos csirkének is kiváló.) Majd adjuk hozzá a cukrot és keverjük habosra egy robotgép segítségével.
Kb. 3*-ára kell felverni, és olyan szép halványsárga lesz a színe.
Majd a kétféle lisztet, sütőport, sót, szitáljuk át, és adjuk hozzá a tojásos keverékhez, és jól keverjük el a robotgép segítségével. Ha elkészültünk, akkor adjuk hozzá a teljesen kihűlt olvasztott vajat és egy fakanállal óvatosan keverjük bele a lisztes-tojásos masszába.
Ezt követően egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük bele, egyengessük el, ütögessük a konyhapulthoz a tepsit 1*-2*, így jobban elegyengetődik a tészta. (Akár tortaformában is süthetjük.) Majd tegyük az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük készre. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett. Végezzünk azért tűpróbát, hogy tutira megsült-e 20 percnél, ha nem ragad rá a tészta, akkor jó.
Amíg sül a piskótánk, addig készítsük el a tejszínes túrókrémet: Egy tálba tegyük bele a túrót, mascarponét, cukrot, citrom reszelt héját és a zselatinfixet. Jól keverjük el egy robotgép segítségével.
A tejszínt verjük fel egy habfixálóval és adjuk hozzá a túrókrémhez. Keverjük el egy fakanál segítségével.
Ezután a megsült piskótát, vágjuk ketté, és kenjük meg. Majd tegyük a hűtőbe egy 15-20 percre, amíg elkészítjük a tetejére a csokoládékrémet.
A csokoládét gőz fölött olvasszuk meg egy darabka vajjal, majd egy pici tejszínt is adhatunk hozzá, keverjük el, majd csurgassuk a túrókrémes piskóta tetejére és simítsuk el. Majd mehet még hűsölni egy kicsit a hűtőbe.
Tálalásnál vágjuk kockára és kínáljuk a családunknak, vendégeinknek.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza