Ízek nyomán: Mediterrán sertésragu sajttal és burgonyagombóccal

Amolyan családiasan egyszerűen!

Ízes, sajtos és szaftos, kell ennél több? Annyira finom, hogy repetáznak belőle. 🙂

A családi ebédeken igazán kedvenc étel a ragu, melyet elkészíthetünk bográcsban, de a tűzhelyen is, bár nem készül el gyorsan, mert a lényeg, hogy a húsnak omlósra kell párolódnia, és sűrű, szaftjának kell lennie. De kit érdekel ilyenkor, hogy lassan fő, a lényeg a végeredmény, és jó ízűen falatozzon belőle a család. 🙂

Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom, ezt a finom mediterrán sertésragu receptemet, melynek az ékköve a nyúlós sajt, és a szaftos, omlós hús, a burgonyagombóc pedig oly laktatóvá teszi, hogy nem maraduk éhesek. Könnyű elkészíteni, és egyszerűen elronthatatlan. 🙂



Mediterrán sertésragu mozzarella sajttal és burgonyagombóccal gluténmentes


Hozzávalók:

½ kg sertéscomb

5-10 dkg füstölt házi szalonna

¼ szál tüzes kolbász

2 fej vöröshagyma

1 db paprika

1 szál spanyolzeller, vagyis szárzeller

1 db paradicsompaprika

2 db paradicsom

1 nagy gerezd fokhagyma

1 db közepes sárgarépa

4 ek kókuszolaj

Fűszerek:

1½ kk Kalocsai pirospaprika

egy csipet *Himalája só

½ marhahúsleves kocka

7 db friss kicsi kakukkfű ágacska

½ kk *Afrikai steak fűszer itt

½ kk *édes-erős steak bors fűszer

½ kk *chipotle füstölt paprika fűszer

2-3 nyomásnyi *sriracha chili szósz – ízlés szerint, ki milyen csípősen szereti

1 dl száraz vörösbor

víz vagy alaplé

Zöldhagymás burgonyagombóc gluténmentes recept:

Hozzávalók:


50 dkg héjában főtt burgonya, megtisztítva

egy csipet *őrölt szerecsendió

1 kk *Himalája só

½ kk *fehérbors

1 szál zöldhagyma zölddel együtt

15 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – de az Aldiban is kapható

2 db tojás

Ragu főzés végén:

2 zacskó mozzarella sajt

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

Mediterrán sertésragu mozzarella sajttal recept

elkészítése:

Készítsük elő a hozzávalókat. A sertéscombot vágjuk kockára.  A füstölt szalonnát csíkokra, kolbászt félbe, majd karikára, a hagymát apróra, a paprikát, a spanyol zellert, a paradicsomot kockákra vágjuk fel. A sárgarépát pucoljuk meg és vágjuk karikára. Ha mindennel elkészültünk, tegyük félre.

Hevítsük fel egy lábosba a kókuszolajat, majd pirítsuk át egy kicsit a kockára vágott sertéshúst. Ha kész, szedjük ki egy tányérba.

Ezután dobjuk bele a füstölt szalonnát és pirítsuk közepes állagúra, majd jöhet bele a kolbász is, majd a hagyma, melyet dinszteljünk meg, aztán sorba a többi: paprika, zeller, paradicsom és együtt pirítsuk kb. 5 perc. Közepes hőfokon végezzük.



Ezután adjuk hozzá a fokhagymát is, melyet reszeljünk le, vagy fokhagymanyomón nyomjuk át, jól keverjük el, majd jöhet a hús és a sárgarépa.

A hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük a mediterrán sertésragut, öntsük fel a vörösborral, majd hagyjuk, hogy elfője a levét félig, majd adjuk hozzá vizet, vagy alaplevet. A lényeg, hogy ne lepje el a folyadék a ragut, törekedjünk arra, hogy sűrű szaftja legyen majd, ha elkészül. Lefedve kis lángon főzzük készre, akkor jó, ha a hús megpuhult.

Amíg fő a mediterrán sertésragunk, addig készítsük el a burgonyagombócot.



Gluténmentes zöldhagymás burgonyagombóc recept

elkészítése:

A burgonyát főzzük meg héjában, hámozzuk le, és egy krumplinyomón törjük át, még melegen. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szórjuk meg lisztel és adjuk hozzá a tojást, fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg őrölt szerecsendióval, apróra vágott zöldhagymával. Jól dolgozzuk össze, majd vizes kézzel apró gombócokat formáljunk belőle.



Ha elkészültünk, és már majdnem kész a sertésragu, akkor tegyük bele a gombócokat, rázzuk össze a ragut, így jól elhelyezkednek a gombócok a lábasban. Lefedve még kb. 10 perc alatt elkészülnek. Mielőtt letelik az idő, előtte kb. 2 perccel tépkedjük bele a két zacskó mozzarella sajtot. Így amire teljesen megfőnek a gombócok, a sajt is beleolvad a raguba.

Forrón tálaljuk, a mediterrán sertésragut mozzarellával és a gluténmentes zöldhagymás burgonyagombóccal, csak úgy tegyük, az asztal közepére a lábast, és mindenki szed  belőle. 🙂

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »