Retro mennyország: A mézes kókuszkocka

Napjaink egyik gyöngyszeme! 

A megunhatatlan fincsi menza süti. 🙂 Ez a legjobb variáció a csoki és a kókusz találkozására, mely sokunk kedvence.

Hiába, na, ami finom, az finom és sose megy ki, úgymond a divatból. 🙂 Sőt, a kókuszkocka igazi vendégváró édesség: tésztája napokig puha marad, így napokkal a vendégek érkezése előtt már elkészíthető. Igazi „nagymama” sütemény.

Biztosan Ti is emlékeztek, mekkora volt a lelkesedés, mikor a menzán kókuszkockát adtak ebédre. Azóta persze, mesélték páran, hogy nekik csalódás volt a menza kókuszkocka, mert a teteje égett, belül száraz, és alig volt rajta csoki, a kókusz pedig avas. Szerencsére én ilyet nem tapasztaltam a sulis menzai étkezéskor, így nekem csupa jó élményeim vannak a menzaétkezéssel, és a kókuszkocka sütivel. 🙂 Már akkor is rajongtam értem, és azóta is. Sőt a lányomnak is ez lett az egyik kedvence, bár most egy kicsit már átalakítva. 🙂 De ettől függetlenül nem veszített a fényéből, sőt örök kincs marad a receptjeim között.



Mézes kókuszkocka recept gluténmentes

Hozzávalók:


80 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is lehet kapni

35 g Nagykun rizsliszt itt – Sparban is lehet kapni

60 g őrölt mandula – Aldiban, Sparban is lehet kapni

1¼ kk sütőpor

1 csipet *Himalája só

100 g porcukor

125 ml olvasztott vaj – kihűlve

125 ml tej

2 db tojás

1 ek méz

Rumos-csokoládé öntet recept:

20 dkg vaj

15 dkg porcukor

4 ek holland natúr kakaópor

100 ml tej

2 tk rumaroma

Kókuszkocka hempergetéséhez:

30 dkg kókuszreszelék

(Aki nem gluténérzékeny az használhat 115 g Bio tönkölybúza fehérlisztet és 60 g őrölt mandulát)

Mézes kókuszkocka recept

elkészítése:


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A vajat olvasszuk fel a mikróban, vagy tűzhelyen, és hagyjuk kihűlni.

A liszteket, a sütőport, sót szitáljuk át egy tálba. Majd adjuk hozzá a porcukrot, őrölt mandulát.

A tojást, tejet tegyük egy mérőedénybe, és jól keverjük össze.

Ezután a kihűlt olvasztott vajat, mézet adjuk hozzá az mandulás-liszthez és egy robotgép segítségével keverjük el, olyan morzsás állaga lesz. Majd öntsük hozzá a tojásos/tejes keveréket és jól keverjük el a robotgéppel, kb. 5 perc.



Béleljünk ki egy kisebb tepsit, sütőpapírral, majd öntsük bele az elkészült tészta masszát. Majd tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 20-25 percig. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett, ekkor tűpróbát végezzünk. Majd hagyjuk teljesen kihűlni a mézes süteményt.

Ezután vágjuk fel kisebb kockákra.



Majd készítsük el a rumos-csokoládé öntetet receptjét: Egy lábasba tegyük bele a vajat és kezdjük el felolvasztani, majd adjuk hozzá a porcukrot, és a kakaóport és a tejet, jól keverjük el, majd főzzük össze. Ha kész vegyük le a hőről, és adjuk hozzá a vanília aromát.



Egy lapos tányérba öntsük a kókuszreszeléket. Majd a kockára vágott mézes süteményt forgassuk meg a rumos csokoládéöntetbe, majd egy villa segítségével kiemelve, a kókuszreszelékbe hempergessük bele, és tegyük egy tálcára szép sorjában.

Ha elkészültünk, kínálhatjuk kedves családunknak, vendégeinknek ezt a csábító kókuszos finomságot.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

Címkék:
Tovább a blogra »