Mert ez is a miénk! A jó magyar lángos gluténmentesen. 🙂
Bármikor, bármeddig és sose tudom megunni… 🙂
A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Önmagában, vagy többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos, Békéscsaba környékén a juhtúrós kivitel.
És, hogyan jellemzi a magyar lángost – Ligaya Mishan, New York Times-tól:
Ha magyar vagy, a lángos (ejtsd: LAHN-gauche) a nyár íze, a szárazföldtől körülvett ország lakosai által magyar tengernek hívott, 50 mérföld hosszú Balatonra néző pázsiton eltöltött napoké. Ha nem vagy magyar, a lángost tévedésből egy kicsi, hiányos pizzának nézheted és dúsabb örömök reményében ki is hagyhatod. Kár lenne. Forrás
Aki szereti a lángost, annak kötelező elkészíteni, hisz nem nagy ördöngösség. Ha nyár, akkor strand. Ha strand, akkor burgonyás lángos! Viszont sajnos még gluténmentes lángossal nem találkoztam a strandon. Így hát, mivel mindig a házi finomságok a legjobbak, neki veselkedtem és készítettem egy isteni finom gluténmentes krumplis lángost. Bár a lányom, amúgy se szerette a strandon lévő lángost, mert utálta, ha tocsogott az olajtól. Így amikor elkezdtem már gyártani otthon a lángost neki, ami már gluténmentes is, teljesen odáig volt meg vissza. Aztán jött az igény, hogy neki jobban nyújtsam ki, mert ő inkább a ropogósabb verziót kedveli. Mondtam neki, mucika, minden megoldható, a lényeg mindenki megtalálja magának és ízlésének megfelelő finomságot. Hát igen, ahány ház, annyi szokás és ízlés. 🙂
Kezdőknek is ajánlom, mert tényleg roppant egyszerű elkészíteni, csak a kelesztési idő egy picurkát hosszadalmas, de minden percet megér. 🙂
Házi burgonyás lángos recept tejföllel, sajttal gluténmentesen
Hozzávalók: (7 db közepes lángos)
½ kg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – de az Aldiban is kapható
3 darab közepes burgonya
1 kk Himalája só
2½ dkg friss élesztő
1 kk cukor
400 ml tej
Tészta olajozásához: napraforgó olaj
Sütéshez:
kókuszolaj
Fokhagymás olajos öntet:
5 gerezd fokhagyma
1 dl napraforgó olaj
2 csipet Himalája só
1 dl víz
Feltét:
tejföl
gouda sajt – reszelve
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)
Házi burgonyás lángos recept
elkészítése:
A burgonyát mossuk meg és tegyük fel 1 kk sóval főzni (héjastul). Ha megfőtt pucoljuk meg, és még melegen egy krumplinyomó segítségével nyomjuk át egy tálcára, és hagyjuk szétterülve kihűlni.
150 ml kézmeleg tejbe tegyük bele a cukrot, keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, tegyük félre, és hagyjuk min. 15 percig, hogy felfusson.
A maradék 250 ml tejet is langyosítsuk meg egy bögrébe, majd tegyük félre.
A lisztet mérjük ki, a felét tegyük a tálba, utána adjuk hozzá a sót, keverjük el, majd öntsük rá a másik fele adag lisztet, (így nem fog érintkezni közvetlenül a felfuttatott élesztővel a só, mely ellenkező esetben tönkre tehetné a tésztát).
Majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és a kihűlt krumplit. Majd kezdjük el összekeverni, és adagoljuk, a bögrébe félre tett maradék tejet hozzá. Ha összeállt a tészta, tegyük ki egy kicsit meglisztezett konyhapultra (vagy vágódeszkára) és gyúrjuk át, akkor jó, ha szép sima és laza állagú (tehát nem keménynek kell lennie, így ne lisztezzük túl a gyúrásnál) a kelt tésztánk, és már nem is ragad a kezünkhöz, vagy a konyhapulthoz a tészta.
Majd egy ecset segítségével olajozzuk ki egy tálat és tegyük bele a tésztát kelni, a tetejét is megkenhetjük olajjal. Majd egy fóliával letakarva, hagyjuk 1 órát kelni.
Addig, amíg kel a tésztánk, készítsük el a fokhagymás olajos öntetet: Pucoljuk meg a fokhagymát, egy fokhagyma nyomón nyomjuk át egy kicsi befőttes üvegbe, sózzuk, öntsük fel olajjal és vízzel, tegyük rá az üveg tetejét és jól rázzuk össze. Majd tegyük be a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Reszeljük le a sajtot, majd tegyük félre.
Ha letelt az idő, akkor egyforma adagokká vágjuk fel, majd gombócokat formáljunk. Kenjük meg megint a tetejét olajjal, és letakarva még 15-20 percig kelesztjük.
Majd hevítsünk fel kókuszolajat egy serpenyőbe. Ha letelt a kelesztési idő, akkor fogjuk egy gombócot, és formáljuk a kezünk között az újacskáinkkal kerek alakúra. Ha valaki kezdő, akkor tegye a konyhapultra a gombócot és lapítsa ki, majd igazgassa meg a kezével formává. És itt jön a kívánságok listájának a teljesítése, ha valaki ropogósabban szereti, vékonyabbra nyújtsa ki. 🙂
*Tipp: Ha nem esszük meg az összes lángost, ne süssük ki, tegyük fóliával letakarva egy tálcára a gombócokat és a hűtőbe. Másnap pedig mielőtt kisütnénk fél órával vegyük ki, formázzuk meg és süssük ki. Így friss lángost tudunk kínálni a családunknak.
Ezután forró bő kókuszolajban süssük ki. A lényeg, hogy tényleg forró olajban süssük ki, akkor szépen megdagad a lángos, ha nem elég forró, akkor lapos marad. Kb. 2 perc alatt arany barnára sül. Majd, ha megsült a lángos, szedjük papírszalvétára, kenjük meg a fokhagymás öntettel, majd tejföllel és szórjuk meg reszelt sajttal, és falatozzuk be az isteni finom gluténmentes házi lángost.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek