Minden évszakban kiváló finomság!
A forró nyarak és a hideg telek levese egyaránt.
Vichyssoise eredete máig vitatott – egyesek szerint a fogás Franciaországban, mások szerint Amerikában született.
Legtöbben arra hajlanak, hogy Louis Diat tálalta először, aki a 20. század első felében volt évtizedeken át a New York-i Carlton Ritz konyhafőnöke. A francia származású szakács gyermekkori élményei alapján kreálta az ételt, s azért nevezte el így, mert Vichy közelében született.
Mások szerint valójában Jules Gouffé francia szakács kreálta a receptet, akinek 1869-ben megjelent szakácskönyvében valóban szerepel egy nagyon hasonló recept. Így máig a vichyssoise a francia konyha egyik legkedveltebb levese a híres hagymaleves mellett. Ez a leves egyszerű és kevés alapanyagot tartalmaz, mindig a legjobb minőségű hozzávalókat válasszuk. A levest fogyaszthatjuk hidegen – ez Franciaországban a legnépszerűbb, mert úgy tartják a leves így adja ki legjobban az ízét- de melegen és langyosan is kiváló. Így ez a leves a forró nyarak és a hideg telek levese egyaránt.
Burgonyából, póréhagymából, zellerből, tejszínből és csirkelevesből készülő, hideg krémleves, zeller chipssel vagy finomra vágott snidlinggel tálalva, nyammi nincs is ennél jobb, finomabb, gyors leves.
Érdemes elkészíteni, mert isteni finom, még a kezdők sem tudják elrontani.
Vichyssoise krémleves recept gluténmentes recept
Hozzávalók:
100 g vaj
200 g póréhagyma
150 g zeller vagy szárzeller
500 g burgonya
Fűszerek:
5 szál kakukkfű
1 csipet őrölt szerecsendió
egy nagy csipet fehérbors
1-2 kk *Himalája só – ízlés szerint
3 dl tejszín
1,2 dl alaplé vagy 2 db Bio leveskocka gm itt és víz
Feltét:
burgonya és zeller chips
(ha szárzellerből készítjük a levest, akkor a zeller chips elkészítéséhez, mindenképpen gumós zeller szükséges)
snidling
kókuszolaj
Vichyssoise krémleves recept
elkészítése:
A vajon megpároljuk a karikákra vágott póréhagymát hozzáadjuk a felkockázott zeller háromnegyedét, és a burgonyának, szintén a háromnegyed részét. Vigyázzunk, nehogy a zeller megbarnuljon!
Majd, felöntjük alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk, egy csipet őrölt szerecsendió, és kevés kakukkfűvel is megszórjuk.
Miután megfőtt a zeller és a burgonya, leturmixoljuk, átszűrjük és hozzáadjuk a tejszínt, amivel újra forraljuk. Majd hagyjuk langyosra hűlni.
Mialatt hűl a levesünk, kókuszolajon kisütjük a vékony karikára vágott burgonya, és zeller chipseket és a dísznek szánt kakukkfű ágacskákat valamint póréhagyma juliennt.
Tálalásnál, az isteni finom, francia vichyssoise krémleves tetejére, a sült chipseket halmozzuk, akár megszórhatjuk apróra vágott snidlinggel is.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek