Zöldséges csirkemell húsleves, felhőcske rizsdaragaluskával

A mindennapokra egyszerűen!

Egy forró szívet-lelket melengető leves, mindig jól jön, és kiváló társunk lehet a mindennapokban.

A lányom egyik kedvenc húsleves betétje a grízgaluska, most ezt a finomságot rizsdarával készítettem el neki gluténmentesen.

Diétás, egészséges, egyszerű csirkehúsleves, melyet a kezdők is bátran elkészíthetnek. Arról nem is beszélve, hogy a fitness edzőknek, (ha érdekel a fitness, itt olvashatsz további infókat) igen is fontos fehérjeforrás a csirkemell, sok zöldség, és egy ilyen finom zöldséges csirkemell leves pedig igazán beilleszthető az egészséges étrendbe.



Zöldséges csirkemell húsleves, rizsdaragaluskával gluténmentes

Hozzávalók:


2-3 db csirkemell csontos

2 gerezd fokhagyma

2 kocka marhahúsleves kocka

1 db *szegfűszeg

1 db *csillagánizs

1 db babérlevél

1 db vöröshagyma 

Fűszerek:

1 kk *ötbors egész fűszer

¼ kk *kakukkfű

1 szelet friss gyömbér

*Himalája só – ízlés szerint

egy csipet *chili pehely vagy chili paprika

¼ kk *őrölt kömény

Keményebb zöldségfélék:

2 db sárgarépa

1 db fehérrépa

1 db kis karalábé

Gyengébb zöldségfélék:

1 szál zöldhagyma

1 db zöldpaprika – félbevágva

1 db paradicsom – félbevágva

1 db spanyol zeller más néven: szárzeller

2-3 db karfiol – nekem ez maradék volt

¼ db kis kelkáposzta

A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:

½ csokor petrezselyem összekötve

½ csokor zeller levél összekötve

Rizsdaragaluska recept:

2 db tojás – szobahőmérsékletű

5 dkg puha kókuszzsír

egy csipet szódabikarbóna

½ csokor petrezselyem – apróra vágva

10 dkg rizsdara

½ kk *Himalája só

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek



Zöldséges csirkemell húsleves
recept

elkészítése:


A csirkemelleket megmossuk, és hideg vízben feltesszük, úgy, hogy ellepje a víz, és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.

Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeget, babérlevelet, vöröshagymát és a csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon. 

(*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe.  Szép színt ad, és finom ízt a levesnek.)



A megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe/negyedekre vágva felszeleteljük. Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket.

Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, viszont a csirkemell akkor jó, ha már majdnem leesik a csontról) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet.



Amíg fő a leves, készítsük el a rizsdaragaluskát.



Ezután a főtt zöldségeket és a húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. Merőkanállal, finom szűrőn keresztül szűrjük át a levest, hogy ne törjön össze és a lehető legtisztább legyen.

Rizsdaragaluska recept

elkészítése:


A tojást szétválasztjuk, és a kókuszzsírral kidolgozzuk/kihabosítjuk, hozzáadjuk a csipetnyi szódabikarbónát, majd apróra vágott petrezselyem zölddel ízesítjük, sózzuk, és hozzáadjuk a rizsdarát.

A tojásfehérjét habbá verjük egy csipetnyi sóval, majd hozzákeverjük a rizsdarás masszához. Kb. 1 – ¾ órára a hűtőbe tesszük és pihentetjük. Majd kanállal megformázzuk, és sós forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk és készre főzzük.

Ha mindennel elkészültünk, tálalhatjuk a finom csirkemell húslevest, zöldséggel és rizsdaragaluskával.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »