Könnyű, és finom: Baconos-articsókás gluténmentes pizza

Finomság a javából!

Nem bonyolult elkészíteni egy házi pizzát, sokan mondják, és ez így is van. 🙂 Na, DE gluténmentesen az már VARÁZSLAT. 🙂 

Most olyan pizzát készítettem, amibe, én is varázsoltam ezt, azt. Így könnyedebb a tészta, jól formázható, ha megsül, akkor puha a tészta, kívül meg ropogós lesz. A másik fontos szempont volt nekem, hogy mivel mi nem szoktuk megenni az összeset, mindig marad egy-két szelet későbbre, fontos volt, hogy ne száradjon ki, végül is ez sikerült. 🙂 Hiszen, ha felmelegítem a mikroba, tökéletesen olyan, mintha, akkor vettem volna ki a sütőből. Így ha magunkkal visszük a munkába, csak fel kell melegíteni és már ehetjük is. 🙂



Baconos-articsókás gluténmentes krumplis pizza recept

Hozzávalók:

Pizza tészta:


(Ragacsosabb tésztát fogunk kapni)

280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható

100 g kukoricaliszt itt

100 g rizsliszt itt – Sparban is kapható

20 g zabpehelyliszt itt

1 kk *Himalája só

175 ml tej meleg tej – (kéz meleg)

200 ml *extra szűz olívaolaj

3 db közepes főtt burgonya héjában megfőzve, megpucolva

Kovász:

200 ml meleg tej – (kéz meleg)

1 kk cukor

2,5 dkg friss élesztő

Pizza feltét:

ketchup

bacon szalonna

1 üveg articsóka

koktélparadicsom

3 zacskó Szarvasi mozzarella sajt ez a legjobb pizzára

15-20 dkg gouda sajt

zöldhagyma

cseresznyepaprika savanyúság

lilahagyma

Megsült pizzára:

sriracha szósz vagy ketchup

Aki nem gluténérzékeny, további pizza receptjeimet, illetve gluténmentes pizza feltét receptemet az alábbi linken olvashatjátok:

Hawaii wellness pizza/Fekete erdei sonkával és tripla sajttal

Mexikói húsos/dupla sajtos wellness pizza

Spenótos/fekete erdei sonkás gyors pizza

Sonkás/baconos spárgás gyors pizza

Karfiol parmezános ropogós pizzák



Baconos-articsókás krumplis pizza recept

elkészítése:


Tegyük fel főzni a krumplit, sós vízbe. Ha megfőtt, pucoljuk meg, és egy krumpli nyomón nyomjuk át, amíg meleg. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Készítsük el a kovászt: A hozzávalóknál lévő mennyiségű tejhez, adjuk hozzá a cukrot, egy kicsit a meleg tejbe keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, keverjünk rajta egyet, és hagyjuk kb. 10-15 percig felfutni.

Figyeljünk rá, hogy amikor kelt tésztát készítünk, ne legyen, húzat a lakásban, illetve viszonylag meleg legyen. Amikor hűvösre fordul az idő, akkor én ilyenkor be szoktam kapcsolni előre már a sütőt fél órával, így jó meleg van a konyhában, amikor hozzá kezdek a kelt tészta készítéséhez, így nem fázik meg a tészta. 🙂



Majd mérjük ki a hozzávalóknál lévő lisztet. És a fele mennyiséget öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, keverjük el, és ezután öntsük rá a többi lisztet, így nem érintkezik, közvetlenül a sóval az élesztő, ha nem így teszünk, akkor tönkre mehet a tészta.

Ezután adjuk a kihűlt és átnyomott burgonyát, olíva olajat, és jöhet hozzá a felfutatott kovász. Majd kezdjük el összekeverni egy fakanál segítségével és a maradék langyos tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Ne ijedjünk meg, olyan ragadós tészta lesz belőle.



Amikor jól összekevertük, tegyük ki egy lisztezett (Alfa-Mix gm lisztkeverék) deszkára, vagy a konyhapultra és lisztezzük be a kezünket is, és kezdjük el átgyúrni a tésztát. Mindig egy kicsit lisztezzük a deszkát, amikor leragadna, de azért ne lisztezzük túl, mindig csak egy picit. Szép, laza, könnyed tésztát fogunk kapni.

Ezután tegyük vissza a tálba, kenjük le a tetejét olíva olajjal, takarjuk le és meleg helyen, hagyjuk 1 órán át keleszteni. Ha minden jól csináltunk, gyönyörűen szépen meg kell duplájára a tészta. Ha eddig nem kapcsoltuk volna be a sütőt, tegyük meg 200 fokra.



Amíg kell a tészta, vágjuk fel a pizza feltét hozzávalóit:

A lila hagymát félbe, majd vékony karikára, a zöldhagymát karikára vágjuk fel. A koktélparadicsomot, mozzarella sajtot, cseresznyepaprikát szeletelve, a gouda sajtot reszeljük le. A bacon szalonnát pedig csíkokra vágjuk fel.



*Tipp:  Én ketté szoktam venni a pizza tésztát, ennél a fázisnál, mert kör alakúba 32 cm-es pizza sütő tepsibe készítem, és nekünk egy pizza elég egy ebédre vagy vacsira. A másik felét fóliába csomagolva a hűtőbe teszem. Akár állhat 4 napot is a hűtőben, nem romlik meg -. Ebben az esetben, ha később sütőm meg, akkor is a hűtőből kivett tésztát át kell gyúrni, és állni kell hagyni meleg helyen kb. 30 percig. És ebből az alaptésztából, bármi lehet, nemcsak pizza. És, hogy mit készítettem a másik fele krumplis pizza tésztából? azt egy következő blog bejegyzésemnél mesélem el.

Én, ezt a pizza sütő tepsit itt használom, nem drága, és egy jó befektetés az otthon készített pizzákhoz.



Amikor letelt a kelesztési idő.  A pizza sütő tepsinket, egy ecset segítségével kenjük ki extra szűz olíva olajjal, majd a kettévágott tészta felét, tegyük bele, ezt követően a kezünkkel egyengessük el szép kör alakúra a pizza tésztát.



Ezután kenjük meg kethcuppal, és a pizza feltéteket pakoljuk rá, a legvégén a reszelt gouda sajtot, és a mozzarella sajtot. De persze bármi lehet a feltét, amit szeretünk. Ezután tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe, annak is a legaljára, a rácsra, kb. 15-25 perc alatt megsül a pizza.

Tálalásnál, aki szereti csípős sriracha szósszal vagy ketchuppal meglocsolva kínálja, kedves családjának.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »