A régi hamuba sült pogácsa, új köntösben.
Változnak az évszakok, telnek az évek, és minden változásban van.
Ez a sós sütemény receptem, ez a csodás finomság, a véletlen műve. Isteni finom, puha és omlós. Az elkészítését egy régi recept a kőtt pogácsa ihlette, így készült el ez a gluténmentes sajtos chilis pogácsa.
Mivel leánykám, nem szereti egymás követő napon megenni ugyanazt az ételt, így ahogy írtam is az előző bejegyzésemnél, melyet itt találsz, hogy fele adag kelt tésztát el szoktam tenni, fóliába a hűtőbe. Így, hogy ne legyen másnap, vagy harmadnap ugyanaz az étel, így ebből készítettem most, ezt a finomságot. Vihetjük munkába, iskolába a gyerkőcöknek, uzsira is kiváló választás.
Isteni finom, puha és omlós, érdemes elkészíteni. Kezdőknek is ajánlom.
Sajtos pogácsa gluténmentes recept
Hozzávalók:
Alaptészta:
(ennek az alaptésztának, a feléből, ha megkelt pizzát készítettem, a másik feléből pogácsát)
280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
100 g kukoricaliszt itt
100 g rizsliszt itt – Sparban is kapható
20 g zabpehelyliszt itt
1 kk *Himalája só
175 ml tej meleg tej – (kéz meleg)
200 ml extra szűz olívaolaj
3 db közepes főtt burgonya héjában megfőzve, megpucolva, átnyomva
Kovász:
200 ml meleg tej – (kéz meleg)
1 kk cukor
2,5 dkg friss élesztő
Sajtos pogácsa recept:
Hozzávalók: (16-18 db)
½ alaptészta – (a fenti elkészített tészta fele)
+ hozzáad:
1 db tojás
100 g rizsliszt
*hétbors itt – ízlés szerint
*chili pehely itt – ízlés szerint
¼ kk *Himalája só
15 dkg reszelt sajt
Lekenéshez:
1 db tojásfehérje felverve
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Sajtos gluténmentes pogácsa
alaptészta elkészítése:
Tegyük fel főzni a krumplit, sós vízbe. Ha megfőtt, pucoljuk meg, és egy krumpli nyomón nyomjuk át, amíg meleg. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Készítsük el a kovászt: A hozzávalóknál lévő mennyiségű tejhez, adjuk hozzá a cukrot, egy kicsit a meleg tejbe keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, keverjünk rajta egyet, és hagyjuk kb. 10-15 percig felfutni.
Figyeljünk rá, hogy amikor kelt tésztát készítünk, ne legyen, húzat a lakásban, illetve viszonylag meleg legyen. Amikor hűvösre fordul az idő, akkor én ilyenkor be szoktam kapcsolni előre már a sütőt fél órával, így jó meleg van a konyhában, amikor hozzá kezdek a kelt tészta készítéséhez, így nem fázik meg a tészta. 🙂
Majd mérjük ki a hozzávalóknál lévő lisztet. És a fele mennyiséget öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, keverjük el, és ezután öntsük rá a többi lisztet, így nem érintkezik, közvetlenül a sóval az élesztő, ha nem így teszünk, akkor tönkre mehet a tészta.
Ezután adjuk a kihűlt és átnyomott burgonyát, olíva olajat, és jöhet hozzá a felfutatott kovász. Majd kezdjük el összekeverni egy fakanál segítségével és a maradék langyos tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Ne ijedjünk meg, olyan ragadós tészta lesz belőle.
Amikor jól összekevertük, tegyük ki egy lisztezett (Alfa-Mix gm lisztkeverék) deszkára, vagy a konyhapultra és lisztezzük be a kezünket is, és kezdjük el átgyúrni a tésztát. Mindig egy kicsit lisztezzük a deszkát, amikor leragadna, de azért ne lisztezzük túl, mindig csak egy picit. Szép, laza, könnyed tésztát fogunk kapni.
Ezután tegyük vissza a tálba, kenjük le a tetejét olívaolajjal, takarjuk le és meleg helyen, hagyjuk 1 órán át keleszteni. Ha minden jól csináltunk, gyönyörűen szépen meg kell duplájára a tészta. Ha eddig nem kapcsoltuk volna be a sütőt, tegyük meg 180 fokra, nem árt a meleg a kelt tésztának is. 🙂
Amikor letelt a kelesztési idő.
*Tipp: Én ketté szoktam venni a tésztát, ennél a fázisnál. A másik felét fóliába csomagolva a hűtőbe teszem. Akár állhat 4 napot is a hűtőben, nem romlik meg. Ebben az esetben, ha később sütőm meg, akkor is a hűtőből kivett tésztát át kell gyúrni, és állni kell hagyni meleg helyen kb. 30 percig. És ebből az alaptésztából, bármi lehet, nemcsak pogácsa, hanem pizza is.
A receptemet az alábbi linken olvashatod:
Baconos-articsókás gluténmentes krumplis pizza
Majd a ½ alaptésztához adjunk, 1 db tojást, 100 g rizslisztet, sót, gyúrjuk össze, (természetesen az egész alaptésztából is elkészíthető, de akkor az itt írt alapanyagokat adjuk hozzá már a legelején duplán, amikor az alaptésztát készítjük. Amúgy a teljes alaptésztából, rengeteg pogácsa lesz, én azt tanácsolom, inkább kétszerre süssük ki, és csak ½ alaptésztával dolgozzunk) és hagyjuk még 30 percig kelni. Majd nyújtsuk ki egy vágódeszkán, kb. ujjnyi vastagságúra, majd kenjük le felvert tojásfehérjével és szórjuk meg borssal, chili pehellyel, egy pici sóval a tetejét, és jó sok reszelt sajttal.
Majd szaggassuk ki egy kör formázóval, és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ezután tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20-30 perc alatt megsül. Nekem a gázsütőmön 27 perc kellett.
Majd kínáljuk kedves családunknak, barátunknak ezt a sós, puha és omlós finomságot, a sajtos chilis pogácsát. A lányomnak, annyira ízlett, hogy majdnem megette az egész tányérral, már azt mondta, hogy vegyem el előle, mert mindet megeszi. 🙂
*Tipp: Ha nem esszük meg minden pogácsát, másnap én megszoktam egy kicsit mikrózni, és olyan, mintha akkor vettem volna ki a sütőből.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kőt pogácsa receptje: Kardos László – Az őrség népi táplálkozása című könyvéből, Budapest, 1943. További érdekességet is tudok olvasni, itt a könyvéből.
Elkészítése:
Csak búzalisztből készül. Aránylag elég gyakran fordul elő. A lisztet meggyúrják édes tejjel, élesztővel, sóval, egy kis zsírt is kevernek hozzá. A gyurma megkel. Elnyújtják, kiszaggatják szaggatóval, kis pohár szélével, vagy késsel. Zsíros tepsibe teszik, ahol megint kel egy kicsinyt, és utána megsütik.
A kőtt pogácsát a zsíroshoz hasonlóan töltik mákkal, dióval, stb., még almával is, és kifli meg tekercsalakra formálják. Ez esetben ugyancsak használják a mákos, diós, stb. kifli elnevezést is. Cipu-pogácsá-nak mondják azt az üres kőtt pogácsát, amelynek a tetejét tojással, mag zsírral kenik meg.
A kőtt pogácsák általában nagy alakúak, tetejük rendszerint villaheggyel szurkált. Főtt pogácsa néven emlegetik a zsírban sütött keletlen pogácsát. Kőttnek készítik a krumplival gyúrt krumpis-pogácsá-t.
Egy természetű tésztából készülnek az Őrségnek legelterjedtebb süteményei: a cipu, a bugda, a perec, a kalács; azaz kőtt tésztából. Mindezek a tészták jelenlegi gyakorlatukban félszázadnál alig öregebb vívmányok, az idevonatkozó közlések mindezt bizonyítják.
Tehát azt, hogy régen nem ismerték a kelesztés módját; így sem a fonott perecét, sem a kalácsét; sőt kalácsot nem is sütöttek. Az ezt megelőző korokban pedig elsődleges kelesztőkkel, sütnivalóval, cájggal készült a cipu, meg a vele egy bugda.
Kommentek