Kiskondér: A legjobb marhahúsleves rizstésztával

Az ünnepi asztal mesteri fogása!

Aminek meg kell adni a módját, az a húslevesek főzése.  

A levesek igen fontos szerepet töltenek be mindennapi étkezésünkben. Amellett, hogy hozzájárulnak a napi folyadékfogyasztáshoz, finomak, telítenek is.

Késő őszi időben, vagy a zord télen, netán kora tavasszal is, hazaérve, egy kicsit átvacogva, igazán jól esik átmelegedni, és ehhez egy tál kiadós, forró marhahúsleves is nagyban hozzásegíthet. Sok zöldséggel, akár egy kiskondérral megéve 🙂 gazdag főfogásnak is beillik, néha nem is kíván utána az ember mást. Csak esetleg egy pohárka jóféle bort. 🙂

Biztos, mindenkinek van egy szupi receptje, nekem is, én így készítem:

Marhahúsleves rizstésztával recept gluténmentes

Hozzávalók:


3-4 db marha velős csont

2-3 db marhahúsos csont

50 dkg marhahús levesbe vagy marhacomb vagy marhalábszár

2 db vöröshagyma – félbe vágva, megpirítva

2 gerezd nagy fokhagyma

Keményebb zöldségfélék:

4 db sárgarépa

2 db fehérrépa

1 db karalábé

1 db zellergumó

Puhább zöldségek:

1 db kisebb karfiol

½ kisebb kelkáposzta

2 db paprika

2 db paradicsom

2 db zeller szár (spanyol zeller)

1 db zöldhagyma – zölddel együtt

½ szál póréhagyma

1 db chili paprika

A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:

1 csokor petrezselyem – összekötve

1 csokor zellerlevél – összekötve

5 db csiperkegomba – aki szereti, de elhagyható

Fűszerek:

1 db csillagánizs

2 db szegfűszeg

1 kk ötbors szemes fűszer

¼ kk kömény

2 szelet friss gyömbér

4 db marhahúsleves kocka (házi vagy Bio)

1-2 kk *Himalája só – ízlés szerint

Levesbetét:

rizstészta cérnametélt itt

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Marhahúsleves gazdagon recept

elkészítése:
(főzési idő 3,5-4 óra)

Az előkészített leveshúst, húsos csontot, velős csontot megmossuk, és bő, hideg vízben feltesszük, úgy, hogy jól ellepje a víz, és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.

Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a hozzávalóknál lévő fűszereket, és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon. 



(*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.)



A megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe/negyedekre vágva felszeleteljük.

Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, viszont a hús akkor jó, ha már leesik a csontról) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet.



A legvégén adjuk hozzá a gombát, petrezselymet, zeller levelet, még egy percig összeforraljuk, majd a tűzről levével, 30 percig pihentessük.

Ezután a főtt zöldségeket és a húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. A velőt a csontból rázzuk ki, és fokhagymás pirítóssal, (gluténmentesen étkezőknek pirított lepénykenyérrel) sózva, borsozva, előételként tálaljuk.

Merőkanállal merjük ki a levest, egy sűrű szűrön, vagy gézlapon keresztül, hogy ne törjön össze és a lehető legtisztább legyen.



A finom marhahúsleves mellé kínálhatunk külön megfőzött levestésztát: gluténmentes: a rizstészta cérnametélt, üvegtészta, (csak forrázni kell) – nem gluténmentes: a cérnametélt, csigatészta (ezt főzni kell). De önmagában zöldségekkel is kiváló társunk lehet a mindennapokban, ez a forró, szívet-lelket melengető leves. 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »