Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

A legjobb magyar kaja: Csülkös bableves, sonkás chipsszel

A legjobb és legnépszerűbb hazai magyar étel!

 

“Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekétől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is.” Gundel Károly

Egy tartalmas, forró leves igazi kincs a családnak. 🙂


Érdemes kipróbálnod ezt a fenséges levest, de készülj fel rá, hogy egy tányér után nem lehet abbahagyni! De azért maradjon hely a pociban, még egy kis palacsintára is. 🙂
Sűrű, ízletes és pikánsan csípős csülkös bableves, hozzá a ropogós sonkás chips, nyammi… 🙂 Kezdőknek is ajánlom, mert isteni finom, és könnyű elkészíteni.


Csülkös bableves, sonkás chipsszel recept gluténmentes

Hozzávalók: 
1 db nagy füstölt csülök 
3 db *babérlevél
1 kk *egész ötbors
500 g vörös bab
Fűszerek: 
2 db *babérlevél 
2 db házi vagy Bio leveskocka 
5 kk Kalocsai pirospaprika 
1 kk *ötbors fűszer – mozsárban összetörve 
¼ mk *őrölt kömény
½ kk *kakukkfű 
1 db kisebb chili paprika
3 gerezd fokhagyma
¼ kk *cayenne bors
2 ek rizsliszt
*Himalája só – szükség szerint
Zöldségek: 
4 szál sárgarépa 
3 szál fehérrépa
½ zellergumó
1 csokor petrezselyem 
½ csokor zeller levél
1 ek kókuszzsír 
10 dkg füstölt húsos szalonna 
2 db zöldhagyma – zöldjével együtt
1 db nagy vöröshagyma
2 db paradicsom 
2 db paprika

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


Csülkös bableves  recept
Elkészítés:
  
A füstölt csülköt feltesszük főzni, babérlevél és szemes bors kíséretében, egy fazékba, annyi vízzel, hogy jól ellepje. Főzési idő: kb. 2 óra, de van úgy, hogy tovább kell. Ha a víz elfő, akkor pótoljuk utána.

Amikor megpuhult, és készen van, kiszedjük, és egy kicsit hagyjuk kihűlni. Ezt követően, apró kockákra vágjuk. – Csak a csülök hús részét szoktam a levesbe tenni, mi nem szeretjük a zsírt, az megy a kutyáknak. – Bár tudom, mások szerint ez vétek. Szerintem meg nem. *A sonka bőréből, pedig chipsszet fogunk készíteni. Lentebb olvashatod az elkészítését.


A babot, amíg fő a csülök, addig beáztatjuk, hideg, sós vízbe, (minimum egy órára is elég áztatni, mert így nem ráncosodik meg a bab külseje, és azért sós vízbe, mert nem fog szétesni a bab, főzés közbe) – ezt követően feltesszük főzni egy ½ kk szódabikarbónával, ½ kk sóval. Ha felforrt a bab, főzzük még kb. 10-15 percig, majd öntsük le róla a vizet, öblítsük le, és újból tegyük fel tiszta, vízbe főzni. Így nem okoz puffadást a bableves a pocinknak, ha esszük.

A hagymát, paprikákat, paradicsomot kockára, a zöldséget is vágjuk kockára, ízlésünknek megfelelően.


Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a csíkokra vágott füstölt szalonnát, pirítsuk, majd a hagymákat, amikor kezd üveges színű lenni a hagyma, akkor beletesszük a paprikát, paradicsomot, chilit, fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és zeller levelet és a zöldségeket és tovább pirítjuk, kb. 5-10 percig.


Utána levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a rizslisztet, pirospaprikát, és felöntjük 2 merőkanálnyi csülök lével – amiben a csülköt megfőztük – jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5-10 perc.

Ezt követően hozzáadjuk a fenti fűszereket, felöntjük még csülök lével (fél mennyiség csülök lé, fél mennyiség víz arányában) úgy hogy ellepje. Amikor több mint, háromnegyedig már megfőtt a zöldség, hozzáadjuk a felkockázott füstölt csülköt, a puhára főtt babot és készre főzzük. Kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk. A maradék csülök levet, üdítős üvegbe szoktam eltenni és lefagyasztani, így bármikor elő tudom venni, akár egy babfőzelékhez is. 🙂

*Sonkás chips
elkészítése:
A csülök bőr részét, tegyük egy vágódeszkára, ha lefejtettük a húst és a zsírt róla, majd egy lapos késsel, szépen a maradék zsírréteget kapargassuk le, majd vágjuk kockára egy éles késsel, vagy egy ollóval, tegyük egy tálcára. Majd tegyük be a hűtőbe, hogy kiszáradjon egy napig. Ha letelt az idő, akkor forró kókuszzsírban süssük ki, nagyon gyorsan sül, vigyázzunk, meg ne égessük magunkat, szépen felhólyagosodik a sonka chips. Majd szedjük papírtörlőre, és még forrón szórjuk meg sültburgonya fűszersó szerecsendió ízesítésű fűszerrel. Majd tálaljuk a kész csülkös bableveshez.

Tálaláskor a sok zöldséges csülkös bablevest, apróra vágott petrezselyemmel és chili pehellyel (aki szereti a csípőset) megszórjuk, kínáljuk hozzá a sonkás chipsszet és forrón már is falatozhatjuk. Adhatunk hozzá tejfölt is.


Utána már csak egy jó kis palacsintát fogunk kívánni, a régi jó magyar szokás szerint. 🙂 Receptjeimet, az alábbi linken olvashatjátok:

Gundel palacsinta pekándióval

Amerikai palacsinta

Nutellás narancsos palacsinta – gluténmentes

Mascarpone citromos túrós palacsinta gluténmentesen

Mentás-csokoládés-epres palacsinta

*Tipp: Én mindig előre szoktam tervezni, így egyik nap megfőzőm a csülköt és felbontás után, felkockázva, külön a levével együtt, megy a hűtőbe. A babot is megfőzöm, ez is megy a hűtőbe, másnap összeállítom a levest. Így a chipsnek való is, addigra megszikkad.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!