A legszuperebb diétás köret: Baconos karfiolrizs

A rizs tökéletes diétás alternatívája!

Sokkal kevesebb szénhidrát és kalória. 🙂

Sőt a karfiolrizs megszólalásig hasonlít a rizsre, érdemes beiktatni az étrendbe, tuti nem bánjátok meg. A karfiol segít a rákmegelőzésben, és rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is! Kezdőknek is ajánlom, könnyebb és gyorsabb elkészíteni, mint a rizst, és isteni finom, laktató fogás. 🙂



Baconos karfiolrizs recept – gluténmentes

Hozzávalók:


1 közepes fej karfiol

5 dkg bacon szalonna

2 db zöldhagyma – zöldjével együtt

1 kk *hétbors durvára darált

1 kk *Himalája só

4 ek kókuszolaj

Tálaláshoz:

friss petrezselyem – apróra vágva

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 

Baconos karfiolrizs recept

elkészítése:


A karfiolt a rózsáira szedjük, a vastagabb törzsét kivágjuk/levágjuk.

Ezután egy robotgép darálóba tesszük, több lépésben, majd összedaráljuk, olyan szemcséjűre, mintha rizs lenne. Egyszerre nem tudjuk összedarálni. Ha elkészültünk, öntsük egy tálba.

Ezt követően a bacon szalonnát, vágjuk vékony csíkokra. A zöldhagymát félbe, majd vékony karikára.



Majd hevítsük fel egy serpenyőbe, vagy lábasba a kókuszolajat, és dobjuk bele a bacont. Pirítsuk egy kicsit, majd mehet hozzá a zöldhagyma, tovább pirítjuk egy kicsit.

Ha elkészült, akkor öntsük bele a karfiolt, én két lépésben tettem bele, és mindig jól elkevertem. Majd ízesítsük a hozzávalóknál lévő fűszerekkel, borssal, és sóval. Kóstoljuk meg, hogy elég ízes-e. Kb. 4-5 perc kevergetés és készen is van.



Bármilyen húshoz, amihez rizst, vagy krumplit használnánk kiváló alternatíva ez a karfiolrizs. Könnyed, egészséges, diétás és a fogyókúrázok kedvence is. 🙂

Tálalásnál, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

És akkor nézzük meg részletesen, milyen élettani hatása van a karfiolnak, a szervezetünkre:



Rák elleni hatás

A karfiol szulforafánt tartalmaz, ami egy kéntartalmú vegyület. Kimutatták róla, hogy megöli a rákos őssejteket, ezáltal pedig lassítja a tumor növekedését. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a rák őssejtek megfékezésének fontos szerepe lehet a daganatos betegségek feletti ellenőrzés megszerzésében.

Javítja a szív egészségét

A  szulforafán jelentősen javítja a vérnyomást és a vese funkciókat is. A tudósok úgy vélik, hogy a szulforafán előnyei kapcsolatosak a DNS metiláció javulásával (ez a DNS-hez kötődő öröklődő információ), ami elengedhetetlen a normális sejtműködéshez és a megfelelő génexpresszióhoz, különösen az artériák könnyen megsérülő belső bélése, az endothelium esetében. Magyarán a karfiol fogyasztása egészségesebben tartja az érrendszert.

Gyulladásgátló

Ha az immunrendszer tévesen indítja el a gyulladásos választ, akkor is, ha nem fenyeget veszély, az jelentős károsodást okozhat a szervezetben, amely a rákhoz és más betegségekhez kapcsolódhat attól függően, hogy milyen szervekre van hatással a gyulladás. A karfiol gazdagon tartalmaz gyulladáscsökkentő tápanyagokat, s a fogyasztása ezért fontos a gyulladások kontrollálásában. Ilyen vegyület az indol-3-karbinol, vagy I3C, amely genetikai szinten, segít megelőzni a gyulladásos válaszokat, azaz már a szervezet működésének alapszintjén fejti ki hatását.

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

A karfiol rendszeres fogyasztása egyszerű módja, hogy számos nagyon szükséges tápanyaghoz hozzájusson a szervezet. Egy adag karfiol a napi ajánlott C-vitamin mennyiség háromnegyedét tartalmazza. Továbbá jó forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán.



Javítja az agy egészségét

A karfiol fontos forrása a kolinnak, egy B-vitaminnak, amelynek ismert a szerepe az agy fejlődésében. A kolin-bevitel a terhesség alatt rendkívül feljavítja az agy aktivitását az állatoknál a méhen belül, jelezve, hogy lendületet kapott a kognitív funkció, azaz javul a tanulási képesség és a memória. Sőt a karfiol fogyasztása mérsékelheti a korral járó memóriacsökkenést és az agy toxinoknak való kiszolgáltatottságát gyermekkorban, illetve később is oltalmat ad.

Támogatja a méregtelenítést

A karfiol többféle módon segíti a szervezetet, hogy megszabaduljon a mérgektől. Egyrészt antioxidánsokat tartalmaz, másrészt kéntartalmú tápanyagokat, harmadrészt glükozinolátokat, amelyek mind fontosak, hogy végül aktiválódjanak a méregtelenítő enzimek.

Jobb lesz az emésztés

A karfiol fontos forrása a rostoknak, amelyek egyértelműen segítik az emésztést. Emellett olyan hatóanyagok vannak benne, amelyek segítenek fenntartani a gyomor bélés egészségét, s nem engedik a gyomorfalon túlszaporodni az olyan veszélyes baktériumokat, mint a Helicobacter pylori.

Antioxidánsok tárháza

A karfiolban rengeteg az antioxidáns, tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal, kaempferollal, kvercetinnel, rutinnal, fahéjsavval, és még sok mással. Az antioxidánsok így természetes úton biztosíthatják, hogy a sejtek megfelelően védekezhessenek a reaktív oxigéngyökök (ROS) támadása ellen. Mindaddig, amíg ezekhez a fontos mikrotápanyagokhoz hozzájut a szervezet, addig képes lesz jobban ellenállni az öregedésnek, amelyet a mindennapi a szennyezőanyagok, a krónikus stressz stb. okoznak. Ha nincs megfelelő mennyiségű antioxidáns, amely segít legyőzni a szabad gyököket, akkor megnőhet az úgynevezett oxidatív stressz kockázata, ami gyorsított szöveti és szervi károsodásokat okozhat. Forrás

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »