A legegészségesebb: Tejszínes csirke curry

Igazi indiai finomság!

30 perces főfogás, ami után tuti, mind a 10 ujjadat megnyalod. 🙂

A csirkés curryt, mindenki szereti világszerte. Ebédre, vacsira bármikor jól jön, ha rád tör az éhség, mert nagyon gyorsan készen van.

Ez a csodás csirke curry, egészséges, ízletes és kiadós, én így készítem. És hogy honnét ered a curry, azt a recept végén elolvashatjátok. Ajánlom egészséges étrendet követőeknek, diétázóknak, fogyókúrázóknak, és mindenkinek, aki szereti, egy könnyed körettel a karfiolrizzsel. 🙂 De persze, aki nem szereti a karfiolt, rizst is készíthet hozzá.



Tejszínes csirke curry csicseriborsóval, karfiol rizzsel recept – gluténmentes

Hozzávalók:


1 kg csirkemellfilé

4-5 ek kókuszolaj

1 db közepes vöröshagyma

1 db zöldhagyma – zölddel együtt

1 db paprika – apróra vágva

2 db paradicsom – kockára vágva

1 db kisebb chili – egy kicsit kimagozva

3 gerezd fokhagyma

1,5 bögre alaplé és egy kis víz vagy víz és 2 db marhahúsleves kocka itt

Fűszerek:

1 kk *Hétbors durvára darált fűszer itt

1 kk *Mangós-kókuszos curry fűszer itt

2 púpos kk friss gyömbér – reszelve

1 kk őrölt *Kömény itt

2 kk őrölt *Koriander mag itt – mozsárban összetörve

1 kk őrölt *Bio kurkuma itt

3 kk *Keleties curry itt – de van többféle lehet válogatni itt

½ kk *Cayenne bors itt

1 kk méz

A főzés végén:

½ csokor petrezselyem

2 púpos ek tápióka liszt itt és még sok más itt

1-1,5 dl tejszín

1 konzerv *Csicseriborsó itt

*Himalája só itt – ízlés szerint

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Tejszínes csirke curry csicseriborsóval

elkészítése:


A csirkemellet mossuk meg és vágjuk nagyobb kockákra, és tegyük egy tálba.

Ezután egy lábasba vagy serpenyőbe, hevítsük fel a kókuszolajat, majd dobjuk bele a csirkemellet és 1-2 percig pirítsuk, kérget süssünk rá.



Ezután vegyük ki, majd adjuk hozzá az apró kockára vágott vöröshagymát, (ha kell, pótoljuk a zsiradékot, + 1 ek kókuszolajjal), pirítsuk egy kicsit, majd jöhet hozzá a zöldhagyma, paprika, paradicsom chili és tovább pirítjuk egy pár percig. Majd ezután adjuk hozzá, az átnyomott fokhagymát, jól keverjük el, és dobjuk vissza a pirított csirkemell kockákat.



Ízesítsük a hozzávalóknál lévő fűszerekkel, jól keverjük el, majd egy perc múlva, öntsük fel alaplével és egy kis vízzel, úgy, hogy éppen hogy ellepje. Ha nincs alaplevünk, akkor vízzel és adjunk hozzá 2 db marhahús leveskockát, és megint jól keverjük el, hogy az ízek összefőjenek.

Amikor már majdnem megfőtt a csirkemellfilé, akkor szórjuk meg tápióka lisztel, keverjük jól el. (Ez nem csomósodik, mehet közvetlenül az ételbe.)



Majd adjuk hozzá a leszűrt csicseriborsó konzervet (ez már előfőzött) és az apróra vágott petrezselymet. Kóstoljuk meg, ha kell, sózzuk. A legvégén mehet hozzá a tejszín, egyet rottyan és már készen is vagyunk.



Én karfiolrizzsel (recept itt) tálaltam, a tejszínes csirkés curryt, mely igazán laktató, és mennyeien finom és gyors fogás. Vacsorára, ebédre kiváló választás.

Aki, esetleg még tartalmasabban szeretné enni, az alábbi linken olvashatja a lepény kenyerem receptjeit, ezzel is nagyon finom.

Naan kenyér

Gluténmentes Naan kenyér

Indiai lepénykenyér

Gluténmentes kukoricás lepénykenyér

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

A curry története:

A gyarmati Indiában élő Mary Kennedy Core 1917-ben jelentette meg a „The Khaki Kook Book” (Olcsó és gyakorlatias receptek százainak gyűjteménye főként Hindusztánból) című szakácskönyvét, amiben a legelső helyen éppen az angol konyhára is oly nagy hatással bíró curry áll. A curry ismert étel, alig akad, aki legalább nem hallott volna róla. A curry az Egyesült Királyság mai lakóinak is az egyik, legkedveltebb étele.



Mary Kennedy Core 1917-ben még úgy ír a curryről, hogy bizony sokan úgy gondolják, hogy a curry egy új dolog a főzésben. A curry azonban a húsok, zöldségek elkészítésének egy nagyon régi módszere, és egyben Kelet-India népeinek is jellegzetes étele. Folyt. és további érdekességet itt olvashatsz.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »