Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Az igazi szendvics titka: BBQ fűszeres tépett húsos szendvics

Egy szendvics, ami sokkal, de sokkal jobb bárminél!

 

Borzasztóan kívánatos, és egyszerűen, mennyeien finom! Nagy kedvencem a pulled pork szendvicsek, azaz tépett disznóhúsos szendvics.
Csak úgy egyszerűen, olyan otthonosan lazán. 🙂


Nincs sok teendő vele, legtöbb időt magányosan tölti a sütőben. Addig meg foglalatoskodhatunk, kedvenc időtöltésünkkel. Amerikában nagy keletje van a pulled pork szendvicseknek, azaz tépett disznóhúsos szendvics, amit bármilyen kedvenc szószunkkal tálalhatjuk, a lényeg, hogy a hús, omlós és szaftos legyen. 🙂 

Szóval a lényeg, hogy nagy egész hús kell, méghozzá mindenképp bőrös, és jó, ha csontos is. A legjobb, ha a hentest kérjük meg, hogy irdalja be a bőrt, de éppen csak a tetejét, nehogy bevágja a húsig, mert akkor annyi a zsíros bőr, szigetelő funkciójának. Aztán jöhet a fűszerezés, és az edény, ami lehet akár egy vaslábas is, de persze egy tepsi is megteszi. 🙂


A sütés általában egy magas hőfokon történő pirítással indul, ezt van, aki a tűzhelyen, nagy lángon végzi el, van, aki magas hőmérsékletű sütőben kezd, így képez kérget a hús köré. A lassú, hosszú sütési folyamatot van, aki egészen langyos sütőben, 100 fok körül végzi egy éjszakán át, más 4-5 óra alatt süti meg magasabb, 120–150 fokon. 

Bárhogyan is, ki kell, hogy próbáljátok, mi nagyon szeretjük az ilyen szupi szendvicseket. 🙂


BBQ fűszeres tépett húsos szendvics, savanyú salátával recept gluténmentes

Hozzávalók:
1 kg szeletelt vastagabb bőrős, csontos sertés tarja
Pác:
4 db paprika
2 db vöröshagyma
4 db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
1 tk *Himalája só
1 tk *hétbors durvára darált fűszer
4-5 ek olívaolaj
Pácolás utáni fűszerek:
½ tk *Himalája só itt
½ tk *hétbors durvára darált fűszer itt
2 tk *Dallas barbecue chili fűszerkeverék itt
2 csipet *chili pehely itt 
Sütés előtt:
4-5 szál kakukkfű
2 szál kisebb rozmaring
extra szűz olívaolaj
*Mangós chilis szósz itt vagy *bbq szósz itt
bagett – gluténmentesen itt – itt és itt

Ha nagyobb a család, emeljük meg az anyaghányadokat.

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


BBQ fűszeres húsos szendvics
elkészítése:

A paradicsomot, a paprikát, hagymát vágjuk negyedekbe, és tegyük a turmixba. Tegyük bele a megpucolt fokhagymát, bazsalikom levelet, tegyünk bele olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és turmixszoljuk össze.

Ebbe a pácba tegyük bele a húst és egy egész éjszakán át pácoljuk, hogy jól beszívja magába a fűszereket.

Ha kész a pácolás, vegyük ki a húst és, ahogy a bevezetőbe írtam pirítsuk meg. Akár össze is köthetjük egy sütőmadzaggal, ha nagyon nagy a hús. Majd a hozzávalóknál lévő „pácolás utáni fűszerek” ízesítjük még a húst.


A maradék pácot tegyük a tepsibe, rakjuk rá a húst és tegyünk rá kakukkfüvet és rozmaring ágacskákat. Locsoljuk meg olívaolajjal és tegyük be a sütőbe sülni, ahogy a bevezetőbe írtam, lassú tűzzön, kb. 2-5 órát (a hús nagyságától függ) süssük, lefedve fólia alatt. A hús elkészülte előtt, 15 perccel vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a húst.

Ha kész, hagyjuk hűlni a tepsiben kb. 10-15 percig. Ezt követően, fogjuk és villával szedjük szét az omlós húst, darabokra.


*Tipp: Sütés közben, mindenképp ellenőrizzük, hogy ha egy villát a húsba szúrunk, és annyira puha, hogy könnyedén szétesik darabokra, akkor van kész, és kivehetjük. Ha nem, akkor tovább sütjük. 
Egy másik ötlet, hogy akár sütőzacskóban is süthetjük, majd a végén kibontjuk és rápirítunk. 🙂

A bagettet vágjuk fel, pirítsuk meg egy serpenyőbe, – nyomkodjuk le közben, jól a tetejét, hogy mindenhol érje a pirítás -, ha kész halmozzunk rá a savanyú salátából, tegyünk rá a sült hús darabokat, megint salátát és húst. Locsoljuk meg mangós chilis szósszal.


Savanyú saláta recept:

Hozzávalók:
2 db Kaliforniai paprika
2 fej lilahagyma
egy csipet *Himalája só
1 ek sherry ecet vagy balzsamecet


Elkészítés:

A paprikát és a hagymát hajszál vékonyra felszeleteljük, sózzuk, locsoljuk meg sherry ecettel és keverjük össze. Hagyjuk állni kb. 10 percet, hogy gyengüljön az ereje a hagymának, paprikának és összeérjenek az ízek.

És ezt láttad?
Jamaicai jerk csirkés pirított baguette szendvics, salátával

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm


 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!