Az igazi szendvics titka: BBQ fűszeres tépett húsos szendvics

Egy szendvics, ami sokkal, de sokkal jobb bárminél!

Borzasztóan kívánatos, és egyszerűen, mennyeien finom! Nagy kedvencem a pulled pork szendvicsek, azaz tépett disznóhúsos szendvics.

Csak úgy egyszerűen, olyan otthonosan lazán. 🙂

Nincs sok teendő vele, legtöbb időt magányosan tölti a sütőben. Addig meg foglalatoskodhatunk, kedvenc időtöltésünkkel. Amerikában nagy keletje van a pulled pork szendvicseknek, azaz tépett disznóhúsos szendvics, amit bármilyen kedvenc szószunkkal tálalhatjuk, a lényeg, hogy a hús, omlós és szaftos legyen. 🙂 

Szóval a lényeg, hogy nagy egész hús kell, méghozzá mindenképp bőrös, és jó, ha csontos is. A legjobb, ha a hentest kérjük meg, hogy irdalja be a bőrt, de éppen csak a tetejét, nehogy bevágja a húsig, mert akkor annyi a zsíros bőr, szigetelő funkciójának. Aztán jöhet a fűszerezés, és az edény, ami lehet akár egy vaslábas is, de persze egy tepsi is megteszi. 🙂



A sütés általában egy magas hőfokon történő pirítással indul, ezt van, aki a tűzhelyen, nagy lángon végzi el, van, aki magas hőmérsékletű sütőben kezd, így képez kérget a hús köré. A lassú, hosszú sütési folyamatot van, aki egészen langyos sütőben, 100 fok körül végzi egy éjszakán át, más 4-5 óra alatt süti meg magasabb, 120–150 fokon. 

Bárhogyan is, ki kell, hogy próbáljátok, mi nagyon szeretjük az ilyen szupi szendvicseket. 🙂



BBQ fűszeres tépett húsos szendvics, savanyú salátával recept gluténmentes


Hozzávalók:

1 kg szeletelt vastagabb bőrős, csontos sertés tarja

Pác:

4 db paprika

2 db vöröshagyma

4 db paradicsom

4 gerezd fokhagyma

1 csokor bazsalikom

1 tk *Himalája só

1 tk *hétbors durvára darált fűszer

4-5 ek olívaolaj

Pácolás utáni fűszerek:

½ tk *Himalája só itt

½ tk *hétbors durvára darált fűszer itt

2 tk *Dallas barbecue chili fűszerkeverék itt

2 csipet *chili pehely itt 

Sütés előtt:

4-5 szál kakukkfű

2 szál kisebb rozmaring

extra szűz olívaolaj

*Mangós chilis szósz itt vagy *bbq szósz itt

bagett – gluténmentesen itt – itt és itt

Ha nagyobb a család, emeljük meg az anyaghányadokat.

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



BBQ fűszeres húsos szendvics

elkészítése:


A paradicsomot, a paprikát, hagymát vágjuk negyedekbe, és tegyük a turmixba. Tegyük bele a megpucolt fokhagymát, bazsalikom levelet, tegyünk bele olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és turmixszoljuk össze.

Ebbe a pácba tegyük bele a húst és egy egész éjszakán át pácoljuk, hogy jól beszívja magába a fűszereket.

Ha kész a pácolás, vegyük ki a húst és, ahogy a bevezetőbe írtam pirítsuk meg. Akár össze is köthetjük egy sütőmadzaggal, ha nagyon nagy a hús. Majd a hozzávalóknál lévő „pácolás utáni fűszerek” ízesítjük még a húst.



A maradék pácot tegyük a tepsibe, rakjuk rá a húst és tegyünk rá kakukkfüvet és rozmaring ágacskákat. Locsoljuk meg olívaolajjal és tegyük be a sütőbe sülni, ahogy a bevezetőbe írtam, lassú tűzzön, kb. 2-5 órát (a hús nagyságától függ) süssük, lefedve fólia alatt. A hús elkészülte előtt, 15 perccel vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a húst.

Ha kész, hagyjuk hűlni a tepsiben kb. 10-15 percig. Ezt követően, fogjuk és villával szedjük szét az omlós húst, darabokra.



*Tipp: Sütés közben, mindenképp ellenőrizzük, hogy ha egy villát a húsba szúrunk, és annyira puha, hogy könnyedén szétesik darabokra, akkor van kész, és kivehetjük. Ha nem, akkor tovább sütjük. 

Egy másik ötlet, hogy akár sütőzacskóban is süthetjük, majd a végén kibontjuk és rápirítunk. 🙂

A bagettet vágjuk fel, pirítsuk meg egy serpenyőbe, – nyomkodjuk le közben, jól a tetejét, hogy mindenhol érje a pirítás -, ha kész halmozzunk rá a savanyú salátából, tegyünk rá a sült hús darabokat, megint salátát és húst. Locsoljuk meg mangós chilis szósszal.



Savanyú saláta recept:


Hozzávalók:

2 db Kaliforniai paprika

2 fej lilahagyma

egy csipet *Himalája só

1 ek sherry ecet vagy balzsamecet



Elkészítés:


A paprikát és a hagymát hajszál vékonyra felszeleteljük, sózzuk, locsoljuk meg sherry ecettel és keverjük össze. Hagyjuk állni kb. 10 percet, hogy gyengüljön az ereje a hagymának, paprikának és összeérjenek az ízek.

És ezt láttad?

Jamaicai jerk csirkés pirított baguette szendvics, salátával

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm



 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »