Diétabomba, a kalóriaégető finomság, gluténmentesen!
Ez egy könnyen elkészíthető recept, az egyik legsokoldalúbb zöldségből.
Pár perc alatt olyan finom röszti vagy más néven lapcsánka, tócsni készíthető az egyik nagy kedvencemből, az édesburgonyából, vagyis más néven batátából. Vegyítve egy kis cukkínivel és sajttal, ez egy olyan fincsiség, hogy mind a tíz ujjadat megnyalod utána. Kiváló egymagában, mártogatóssal vacsorára, vagy köretnek, de isteni reggeliként is. Sőt egy egyszerű nasiként, vagy csajos délutánokra is, tökéletes megoldás, a ropogós édesburgonya röszti.
Édesburgonya-cukkinis sajtos röszti recept gluténmentes
Hozzávalók:
3 db közepes édesburgonya – reszelve
2 db közepes burgonya – reszelve
1 db kisebb cukkini – reszelve
1 kk *Himalája só
2-3 ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is lehet kapni
10-15 dkg sajt – reszelve
1 db tojás
Fűszerezés:
2 gerezd fokhagyma – reszelve
½ kk *Himalája só
½ kk *ötbors durvára darált fűszer itt
1 kk *Mediterrán grill fűszerkeverék itt
egy csipet chili pehely itt
egy csipet cayenne bors itt
½ csokor petrezselyem – apróra vágva
Sütéshez:
2-3 ek kókuszzsír
Ízesítéshez – sütés után:
*sültburgonya fűszersó szerecsendióval itt
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Édesburgonya-cukkinis sajtos röszti lepény
elkészítése:
Reszeljük le (reszelő sajtreszelő részén) az édesburgonyát, krumplit és a cukkinit egy tálba. Adjuk hozzá az 1 kk sót, keverjük össze, és tegyük félre, kb. 15 percre.
Amíg pihen a burgonyás-zöldséges keverékünk, addig reszeljük le a sajtot.
Ezután, jó erős kézzel nyomkodjuk ki a krumplis-zöldséges keverékünket, majd tegyük egy másik tálba. Jó sok levet fog ereszteni. De ez a jó, ettől szabadítjuk meg. Ez fontos, mert sokkal kevesebb lisztet vesz fel. 🙂
Majd adjuk hozzá a reszelt sajtot, tojást és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítjük, majd keverjük össze.
Ezt követően adjunk hozzá, 2 ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeveréket, nekem ennyire volt szükség csak.
De ez attól függ, mennyi levet tudsz kinyomkodni a zöldség keverékből, illetve milyen nagyságú alapanyagokat használsz. Ha kisebbet, akkor lehet, hogy elég egy evőkanálnyi liszt is. Ezt fogod látni, amikor összedolgozod az alapanyagokat, hogy szépen összeáll. Tehát, ha nem vagy biztos benne, akkor kezd egy evőkanállal, összekevered, és ha nem jó az állaga, (görgess belőle golyót, és lapítsd ki, ha szépen összeáll, akkor tuti az állaga, nem kell több liszt bele) akkor lehet bele tenni 2 vagy 3 ek-nyit is.
Ha elkészültünk, formázzunk belőle golyókat, majd sütés kezdetekor, lapítsuk ki a tenyerünk között.
Közben, hevítsünk fel egy serpenyőbe kókuszzsírt, és az édesburgonya-cukkinis sajtos rösztiket süssük ki. Van aki, puhábban szereti, így picit vastagabbra hagyja formázásnál, (mint pld a fasírtot), de van, aki szereti ropogósabban, mint mi, az, ha beleteszi a forró kókuszolajba, akkor egy konyhai lapáttal, még nyomkodja le, olyan vastagságúra, amilyenre szeretné, úgy, hogy először a kókuszolajba mártsa bele a konyhai lapátot, így nem fog ráragadni a krumplis massza.
Az elkészült édesburgonya-cukkinis sajtos rösztiket, szedjük ki egy papírtörlőre. Majd szórjuk meg, azonnal még forrón, „sültburgonya fűszersó szerecsendióval” fűszerrel.
Forrón tálaljuk, joghurtos mártogatóssal, de önmagában is isteni finom, könnyed fogás. Sőt húsok mellé, köretként is kiváló. Tálalásnál szórjuk meg a tetejét, apróra vágott zöldhagymával.
Ezt láttad már?
Cukkinis lepény
Almás röszti, mangós burgerrel és pikáns szósszal
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek