Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Fantasztikus: Sok zöldséges terápiás pulykahúsleves

A legrégibb és legjobb népi gyógyszer a forró húsleves!

 

Igazi terápiás leves! Megfázásra, betegségre nagyon ajánlott, melytől gyorsabban gyógyul a beteg, ahogy a nagyim is mondta mindig. 🙂


A magyar konyha általánosan ismert ünnepnapi étele a húsleves, és a lakodalmi vacsora első fogása is. A 18. század elején terjed el Magyarországon a leves, először a főúri, majd a polgári ünnepi étkezéseknél.


Ezt a hagyományt manapság is tartjuk, ha nem is minden vasárnap, mert már hétköznap is az asztalra kerül, hiszen nincs is jobb egy jó forró húslevesnél, legyen az tyúkból, pulykából, kacsából vagy marhából, sertésből. Mindegyik finom és különleges a maga nemében. Én legalábbis még mindig imádom, ő az első számú favoritom. 🙂
Kezdőknek is ajánlom, mert elronthatatlan és nagyon finom. Igazi vendégváró és ünnepi leves.


Sok zöldséges terápiás pulykahúsleves recept gluténmentes

Hozzávalók:

4 db pulykaszárny
80 dkg húsos leves csont
3 gerezd fokhagyma
4 kocka Bio gluténmentes marhahúsleves kocka itt
3 szem *szegfűszeg
1 db *csillagánizs itt
2 db *babérlevél
Fűszerek:
1 kk *szemes ötbors fűszer itt
egy csipet *kakukkfű
2 szelet friss gyömbér
1 kisebb friss chili paprika (nekem volt piros-sárga-zöld chili paprikám, így abból egy-egy karikát vágtam bele)
½ kk *őrölt kömény – ha nincs jó az egész kömény is
Keményebb zöldségfélék:
4 db nagy sárgarépa
2 db nagy fehérrépa
1 db közepes karalábé
1 db közepes zeller gumó
Gyengébb zöldségfélék:
2 szál zöldhagyma
1 közepes vöröshagyma – héjastul – félbe vágva, megpirítva
2 db nagyobb zöldpaprika – félbevágva
2 db nagyobb paradicsom – félbevágva
kis karfiol
¼ kis kelkáposzta – egészben
kelbimbó
10 db kisebb csiperkegomba
A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:
1 csokor petrezselyem összekötve
1 csokor zeller levél összekötve
egy csipet *sáfrány itt
*Himalája só – ízlés szerint, ha szükséges

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 


Sok zöldséges terápiás pulykahúsleves
elkészítése:

Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük egy nagy leveses fazékba (úgy, hogy ellepje a víz a húst) és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.

Ha a húslé felforrt, egy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, alacsony hőfokon.


A következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeg, csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.

Miközben a hús fő, megtisztítjuk a zöldségeket félbe, negyedekre vágjuk.


(*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.)

Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket, és főzzük tovább, amikor kb. a hús felére megfőtt, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket, és tovább főzzük szép lassan, gyöngyözve.


Majd egy fél óra múlva, a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük még sóval. Amikor már majdnem kész a levesünk, akkor tegyük bele petrezselymet, zellerlevelet, sáfrányt. Majd főzzük teljesen készre, ekkor már nem sok idő szükséges neki. Én kb. 3-4 órát szoktam főzni.


A kész levest a tűzről levéve pihentessük minimum 10 percig, de én 30 percig szoktam.

A főtt zöldségeket, húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. (én csak a színhúst szoktam tálalni, a zsíros részt, bőrt eltávolítom).
Merőkanállal, finom szűrőn keresztül szűrjük át a levest, hogy a lehető legtisztább legyen.


*Tipp: Én ilyenkor, amikor egy nagy levest készítek, akkor 1 liternyit félre szoktam tenni, lefagyasztom, ha kihűlt. Így amikor más ételekhez, pld. ázsiai gyors leveset szeretnék készíteni hétköznapokon, vagy bármilyen más ételhez, akkor mindig felhasználom, az eltett leves alaplét.


Aki szeretne, adhat hozzá tésztát, gluténmentesen az üvegtésztát ajánlom. Mi ezt a finom terápiás sok zöldséges pulykahúslevest, csak sok zöldséggel és hússal szoktuk enni, forrón tálalva, apróra vágott petrezselyemmel megszórva.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza


És akkor nézzük, mit is ír a szakirodalom erről a finom húslevesről, miért is jó a szervezetünknek:


húsleves blokkolja bizonyos fehérvérsejtek, az úgynevezett neutrofilok működését a szervezetben. Márpedig részben ezek felelősek a testben a gyulladásos folyamatokért. Különösen vírusfertőzések esetén. A megfőzött csirke – tyúk egyik fehérjéje a cisztein, ami gyulladáscsökkentő, így mérsékli a nyálkahártyák duzzanatát is. A mellhúsában különösen sok cink található. Ez a nyomelem immunerősítő hatású. És még, a legegyszerűbb ok, hogy a húsleves forró! Márpedig a forró, nedves környezetet a vírusok nem kedvelik, ráadásul a gőz nedvesíti a nyálkahártyákat, és segíti a légutak tisztulását is. Forrás 


Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!