Mindig kell, hogy legyen otthon egy kis rágcsálni való, és a legjobb, ha ezt magunk készítjük el, kiváló ropogós sajtos keksz falatkák, gyorsan elkészíthetőek, egészségesek, adalékanyagoktól mentes, és gluténmentes.
Elképesztően, ellenállhatatlan az illatuk, az ízük, a sült vaj és sajt és a fűszerek, ezt mindenképpen el kell készítened. Kiváló vendégváró, sőt az ünnepek kihagyhatatlan sós süteményei között, nálunk mindig megtalálható. 🙂
Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerűen és könnyen elkészíthető.
Fűszeres sajtos dobókocka kréker keksz gluténmentes
Hozzávalók:
300 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
100 g rizsliszt itt – bio boltban vettem
(aki nem gluténérzékeny, az használhat 400 g Bio tönköly fehér búzalisztet)
1 csapott ek Himalája só
1 kk sütőpor
250 g margarin
Majd hozzáadunk:
1 db tojássárgája
3 ek 20%-os tejföl
3 ek mascarpone – (ha nincs otthon, helyettesíthető tejföllel)
15 dkg trappista sajt – reszelve a tésztába
1 kk Kalocsai pirospaprika
½ kk cayenne bors
2 csipet ötbors durvára darált
Tetejére:
1 tojássárgája
3 ek tejszín
egész köménymag
Himalája só
Fűszeres sajtos dobókocka kréker keksz
elkészítése:
A kétféle lisztet, sót, sütőpor, egy szitán átszitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a kockára vágott hideg margarint, és morzsoljuk össze.
Majd adjuk hozzá a tojássárgáját, tejfölt, mascarponét és a tésztába való mennyiségű reszelt trappista sajtot, és a fűszereket: pirospaprika, cayenne bors, és az ötbors fűszert. Majd jól dolgozzuk össze a kezünkkel.
Fóliába csomagolva, tegyük a hűtőbe egy órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ha letelt az idő, akkor vegyük ki a tésztát, és lisztezett (Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék) deszkára tegyük és nyújtsuk ki.
Majd vágjuk fel csíkokra, és kisebb kocka darabokra, és egy szívószál segítségével, a dobókocka számsorait, szurkáljuk ki, majd helyezzük egy sütőpapíros tepsibe.
Majd a tojássárgáját a tejszínnel verjük fel egy villával, és kenjük meg a fűszeres dobókocka kréker keksz tetejét egy ecset segítségével.
Ezután szórjuk meg a tetejüket egész köménymaggal, egy pici sóval.
Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 180 fokon 10-13 percig. Nekem a gázsütőmön 12,5 perc kellett. Akkor jó, amikor szép aranysárga, ne süssük túl, mert elveszíti a vajas ízét.
Majd kínáljuk kedves családunknak, vendégeinknek ezt az isteni finom gluténmentes sajtos fűszeres sajtos dobókocka kréker kekszet.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza