Hófehérke is megirigyelné: Kókuszos mályvacukor

A gyerekek kedvence!

Szuper vendégváró finomság is lehet. 🙂



Ünnepek után, mindig jön a kérdés, hogy mi legyen a tojásfehérjével?

Bármi, amit szeretnél! 🙂 Lehet belőle készíteni pld.: kínai narancsos falatkákat, csokis angyaltortát, gyümölcsös habroládot, padlizsán és virsli chipset, kókuszos teasüteményt, madártejet dupla felhőcskékkel, gyümölcsös pavlova tortát vagy kókuszos Raffaello-t vaníliás vagy csokoládé pudinggal nyakon öntve, és ezt a finomságos mályvacukrot is stb…  A bejegyzés végén találjátok, ezeknek a finomságoknak a receptjét.

Egy nagyon kedves ismerősöm Lné/Katika elmesélte, hogy pld: Mályvacukor, más néven pillecukor csak annyi különbséggel, hogy épp nem színes, hanem fehér. Amerikában Marsh-melone (mas-melon) a neve. Tényleg egy csomó jópofa dolgot lehet vele csinálni, tábortűznél pirítani, vagy épp forró kávéba tenni, cukor helyett, jó habos (cukor habos) lesz tőle a kávé, vagy pld. a Hálaadásnapi édes krumplit is, lehet vele sütni a sütőben.

Bár azt gondolom, minden konyhatündér tudja, hogy a tojásfehérjét, le is lehet fagyasztani fél évre, a hűtőben is eláll jól lezárt üvegedényben 2-3 napig, de a legjobb, ha minél hamarabb felhasználjuk. Íme, egy szuper recept, amire felhasználhatjuk a tojásfehérjét. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy egy átlagos tojásfehérje 30 g súlyú.

És akkor jöjjön a szépséges mályvacukor recept, melyet Hófehérke is megirigyelne… 🙂



Kókuszos mályvacukor gluténmentes recept

Hozzávalók:
(kis tepsi)

90 g = (3 db nagy tojás)

egy csipet Himalája só

1½ cup (375 ml) cukor

¼ cup (60 ml) víz

Zselatin feloldása:

1½ púpos ek zselatin

90 ml víz

Ízesítéshez:

2 tk vanília aroma

1 tk kókuszaroma

Mályvacukor forgatáshoz:

2 ek kukoricakeményítő

2 ek porcukor

2 ek kókuszreszelék

Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról itt olvashatsz.

Kókuszos mályvacukor

elkészítése:


Szóval mivel én egy befőttes üvegbe gyűjtöttem a tojásfehérjét, így elő a mérleggel, és gyorsan lemértem a 90 g tojásfehérje mennyiségét.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és egy ecset segítségével, kenjük ki olajjal, az oldalát is. Majd tegyük félre.



A tojásfehérjét, egy csipet sóval kezdjük el felverni, olyan állagúra, amikor a habverőn már kis habcsúcs keletkezik.

A zselatint tegyük egy tálba, és vízzel keverjük össze.



Közben a cukrot és a vizet tegyük egy kisebb lábasba, majd forraljuk fel. Egy cukor-hőmérővel mérjük meg a hőfokát, és amikor 115 fokos, akkor jó. Majd a tojásfehérje habot tovább keverjük, magas fokozaton és lassan hozzácsurgassuk a tál oldalánál a cukorszirupot, majd ezután, adjuk hozzá a zselatint is. Közben ízesítsük vaníliaaromával.

Tovább verjük, addig, amíg langyos nem lesz az oldala a tálnak.



A kibélelt tepsibe öntjük a habmasszát, eligazgatjuk, és 2 órára félre tesszük.

Ha letelt az idő, a porcukrot, kukoricakeményítőt és a kókuszreszeléket keverjük össze, majd öntsük egy tálcára. És egy éles késsel – (a kést is forgassuk meg a porcukros keverékben többször, így jobban lehet szeletelni a mályvacukrot) – felszeletelt mályvacukrot forgassuk meg a porcukros keverékbe.

Majd tegyük egy kicsit a hűtőbe, kb. fél órára, és utána már falatozhatjuk is, ezt a finom gluténmentes mályvacukrot.

További ötletek a tojásfehérje felhasználásához, ezt láttad már?

Gyümölcsös Pavlova-torta



Kókuszos teasütemény

Padlizsán és virsli chips

Epres hab rolád

Csokis angyaltorta

Madártej dupla felhőcskékkel

Kínai narancsos falatkák



Kókuszos Raffaello krémes (alaptésztáját el lehet készíteni, mivel az tojásfehérjével készül, a krém helyett pld. csak vaníliás vagy csokoládés puding is mehet a tetejére, tejszínhabbal, vagy túrókrém, csak a képzelet szab határt, az egyszerű süteményeknek)



És ha már a tojásról van szó, van itt is, sok kis okosság, az alábbi linkre kattintva olvashatod:

Házi tojás praktikák

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »