A legnagyobb Jolly Joker: Az egyben sült steak borsos pulykacomb

Plusz extrákkal!

Kiadós és nagyon finom. 🙂

Szeretek ilyen egyben sülteket készíteni, mert előre lehet tervezni és készíteni, aztán csak rá kell néha nézni, mellette pedig tudom csinálni a többi dolgomat. A sült steak borsos pulykacombnak, rengeteg sok és sovány húsa van, arról nem is beszélve, hogy emiatt nagyon egészséges, de megfelelő és bőséges fűszerezéssel imádnivaló omlós és szaftos  hússá varázsolhatjuk.

Kezdőknek is ajánlom, mert szinte elronthatatlan, és sok teendő nincs vele. Legtöbb időt magányában tölti, hol pácolódva, hol sülve-főve a sütőben. 🙂

Egyben sült steak borsos pulykacomb, mediterrán zöldségkörettel gluténmentes recept

Hozzávalók:


1,2-1,5 kg felső pulykacomb filé

Nedves pác:

2 marék *Himalája só

2 marék barnacukor

5 db *babérlevél itt

1 tk *egész koriander mag itt

2 db szárzeller vagy más néven spanyol zeller

4 db fokhagyma gerezd

1 szál zöldhagyma

1 db chili paprika

Száraz pác:

2 db fokhagyma gerezd – negyedekbe vágva

friss rozmaring levélkék

*édes-erős steak bors fűszer – ízlés szerint itt

*Floridai steak fűszerkeverék – ízlés szerint itt

egy csipet *Himalája só itt – bővebb infó itt

*cayenne bors – ízlés szerint itt

Mediterrán zöldségköret:

2 db cukkini – nagyobb darabokra vágva

1 db golden alma – negyedbe vágva

½ friss édeskömény – negyedbe vágva

1 db lilahagyma – negyedbe vágva

2 szál zöldhagyma

10 db koktélparadicsom – félbevágva

4 db paprika

½ csomag mirelit zöldbab

6 szem zöld és fekete olíva bogyó – félbevágva

1 szál szárzeller vagy más néven spanyol zeller

5 dkg házi füstölt húsos szalonna – csíkokra vágva

½ zacskó asztalt szilva

½ zacskó aszalt füge

Sütéshez:

1 ek kókuszzsír

sütőzacskó

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 



Egyben sült steak borsos pulykacomb, mediterrán zöldségköret

elkészítése:

Egy zárható műanyag edénybe, tesszük a pulykacomb filét, és a „nedves pácnál” lévő fűszereket, majd hideg vízzel felöntjük, úgy, hogy ellepje. Majd egy éjszakán (vagy egy 24 órán) keresztül lefedve a hűtőbe hagyjuk pácolódni.

Ha letelt a pácolási idő, akkor lemossuk a pulykacomb filét, megtörölgetjük. Először is lyukakat vágunk, olyan kis nyílásokat (egy éles késhegyivel, vagy egy ollóval) a combfilébe, és negyedekbe vágott fokhagyma gerezdeket, és friss rozmaring leveleket tűzdelünk bele.



Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ha elkészültünk, akkor a „száraz pácnál” lévő fűszerekkel ízesítjük. Majd beletesszük a sütőzacskóba.

Ezt követően, a hozzávalóknál lévő zöldségeket, kb. egyforma nagyságú, közepes darabokra vágjuk. Majd mehet a hús köré a sütőzacskóba, dobjuk rá a csíkokra vágott füstölt szalonnát. A legvégén megszórjuk aszalt szilvával és fügével. Egy csipet sóval ízesítjük a zöldségeket, nem többel, mert a hús eléggé ízes, és eléggé szépen átveszi majd az ízeket a zöldség is.



Majd kókuszsír darabkákat tegyünk a tetejére, kössük össze a sütőzacskót. Tegyük egy tepsibe, majd szurkáljuk meg a tetejét hústűvel, így a gőz távozni fog, sütés közben.  Ezután tegyük a sütőbe, kb. 1-1½ órára, 160 fokra. Úgy ellenőrizhetjük, hogy a hús puha, hogy sütőzacskón keresztül beleszúrunk egy hústűt.

Ezután vegyük ki a tepsit, és óvatosan vágjuk fel a sütőzacskót, de vigyázzunk, meg ne égessük a kezünket a forró gőztől. Ezután magas fokozatra állítjuk a sütőt, és kb. 5-10 percig pirítjuk a pulykacombot és a zöldségeket.



Amikor elkészült hagyjuk pihentetni a húst egy 5-10 percig, majd tálaljuk a mediterrán zöldségköretet a sült steak borsos pulykacombbal.

A hűtőben fóliába csomagolva napokig eláll, hidegen is nagyon finom, akár szendvicsbe töltve is. De akár vendégváró vagy ünnepi étel is lehet.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »