Egy igazi ínyencség!
Egyszerű hozzávalókból is, könnyen készíthetünk különleges fogásokat. 🙂
Klasszikus ebédre, vacsorára, vagy családi svédasztalos fogadásra, de akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Sőt ha egyáltalán marad, – nálunk bizony elfogyott 🙂 – másnap hidegen szendvicsbe téve is nagyon finom.
Nagyon ízes finomság, mely a húgocskám kezeit dicséri. 🙂 Bár én minden baconbe tekert sült finomságot imádok 🙂 mert annyira, de annyira fincsike.
Gesztenyével töltött baconos pulykarolád vörösáfonyával gluténmentes recept
Hozzávalók:
12 db szeletelt hosszú bacon
40-45 dkg szeletelt pulykamell vagy csirkemell – (hentessel vágassuk fel vékony szeletekre)
Töltelék:
2 szelet gluténmentes szeletelt kenyér
(aki nem gluténérzékeny, használhat 1 db zsömlét)
1 db vöröshagyma
1 csomag “Maroni” natúr (tehát nem cukrozott) gesztenyemassza gluténmentesen itt
10 dkg házi húsos szalonna
1 db tojás
1 ek extra szűz olívaolaj
1 csokor petrezselyem
3-4 ág friss kakukkfű levélke
*Himalája só itt
*ötbors durvára darált fűszer itt
1 csomag aszalt vörösáfonya
alufólia
*juharszirup itt
3 ek kókuszolaj
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Gesztenyével töltött baconos pulykarolád vörösáfonyával
elkészítése:
Alufóliát, ha nem lenne elég nagy, két nagydarabot, kereszt alakban fektessünk le, és rátesszük a szeletelt bacont úgy, hogy 6 sort vízszintesen teszünk le, átfedés nélkül.
Ezután függőlegesen ráteszünk egy bacon szeletet, de úgy, hogy minden másodikat átfűzünk a vízszintesen, pont mintha szőttes lenne. Függőlegesen is 6 sort ilyenképpen befűzünk.
Ekkor kapunk egy szép négyzet alakú szalonna-szövést, vagyis baconfonatot. 🙂
Majd a vékony szelet húsokat ráhelyezzük a szalonnára, melyet előtte klopfoljunk ki, sózzuk és borsozzuk.
(Vagy klopfolás helyett, ha szép vékony szeleteket vágattunk a hentessel, akkor egy másik darab alufóliát vagy folpackot előveszünk, és ráterítjük a hús szeleteket, majd egy sodrófával, néhányszor átgördítünk rajta, így mindenhol egyenletesen elsimul az egésznek a felülete, ha kész, borssal, sóval ízlés szerint megszórjuk. Majd ráhelyezzük a szalonnára.)
Gesztenyés töltelék elkészítése:
Kókuszolajon, a kockára vágott szalonnát megpirítjuk egy kicsit, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, megdinszteljük, majd jöhet rá az apróra vágott petrezselyem. Ízesítjük friss kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd tegyük egy tálba, adjuk hozzá a natúr gesztenye masszát.
A gluténmentes szeletelt kenyeret, vagy zsemlét tejbe belemártjuk, ha nem gluténmenteset használunk, akkor áztatjuk 1-2 percre. A gluténmentes nagyon hamar megszívja magát, majd jól kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a gesztenyés keverékhez.
Egy villával jól szétnyomkodjuk, hogy ne maradjanak benne nagy darabok, de lehet a kezünkkel is jó összekeverni, ez gyorsabb és jobb. 🙂 Majd hozzáadjuk a tojást, és jól elkeverjük.
Ezután rákanalazzuk a tölteléket a pulykára és egyenletesen szétterítjük. Majd a közepére egy csíkban rátesszük az aszalt vörösáfonyát.
Ha elkészültünk, akkor megfogjuk az alufólia szélét, és a segítségével magam felől az ellenkező irányba óvatosan feltekerjük. Vigyázzunk rá, hogy az alufólia része ne maradjon benne a tekercsben, mert az nem lenne jó, ha belesülne. 🙂 Óvatosan feltekerjük a roládot, majd, mint egy szaloncukrot, a végeit az alufóliának megcsavarjuk. Érdemes a roládot nagyon szorosan csavarni, mert így a tölteléknek nem lesz esélye kifolyni.
Majd minimum egy órára tegyük a hűtőbe, de akár egy éjszakára is lehet. Jól összeérnek az ízek, és összeáll teljesen az áfonyás-gesztenyés pulykarolád.
Ezt követően, sütés előtt kivesszük legalább fél órával és hagyjuk szobahőmérsékleten. Majd egy tepsibe, vagy jénai tálba helyezzük, úgy hogy a feltekert vége az aljára essen, így még kevésbé tud szétnyílni.
Előmelegített 180 fokos sütőben, alufóliával együtt, kb. 1½-2 óra alatt megsütjük. Ha nagyobb (dupla) adagot készítünk, két óra sütés, kisebbnél másfél is elég.
Majd ha letelt az idő, kivesszük és kicsomagoljuk, eltávolítjuk a fóliát, majd vékonyan, egy ecset segítségével, kenjük be juharsziruppal, és magas hőfokon 200 fok megpirítjuk a külsejét kb. 10-15 perc.
Ha elkészült, vegyük ki és hagyjuk pihenni, minimum 15 percig, mielőtt felszeleteljük.
Kínálhatunk mellé lilahagymás-majonézes krumplisalátát.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek