Hiszen, ennek senki nem tud ellenállni, annyira de annyira finom. 🙂
Szóval mi legyen a tojásfehérjével?
Bármi, amit szeretnél, sok mindent lehet készíteni tojásfehérjéből. Tippek és + 9 ötlet a recept végén. Én most ezt a finomságos málnás-kókuszos mályva-pillecukrot készítettem.
Tudtad?
Hogy mi a különbség a mályvacukor és a pillecukor között?
Egy nagyon kedves ismerősöm Lné/Katika elmesélte, hogy pld: A mályvacukor, más néven pillecukor között, csak annyi a különbség, hogy épp nem színes, hanem fehér. Amerikában Marsh-melone (mas-melon) a neve. Tényleg egy csomó jópofa dolgot lehet vele csinálni, tábortűznél pirítani, vagy épp a mályvacukrot (fehér) forró kávéba tenni, cukor helyett, jó habos (cukor habos) lesz tőle a kávé, vagy pld. a Hálaadásnapi édes krumplit is, lehet vele sütni a sütőben.
Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek, felnőttek kedvence egyaránt, sőt gyors és finom, szuper vendégvárónak is kiváló.
Bár azt gondolom, minden konyhatündér tudja, hogy a tojásfehérjét, le is lehet fagyasztani fél évre, a hűtőben is eláll jól lezárt üvegedényben 2-3 napig, de a legjobb, ha minél hamarabb felhasználjuk. Íme, egy szuper recept, amire felhasználhatjuk a tojásfehérjét. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy egy átlagos tojásfehérje 30 g súlyú.
Málnás-kókuszos mályva-pillecukor gluténmentes recept
Hozzávalók: (kis tepsi)
90 g = (3 db nagy tojás)
egy csipet Himalája só
1½ cup cukor
1 ek víz
¼ cup málnapüré
Zselatin feloldása:
2 púpos ek zselatin
2 ek víz
4 ek málnapüré
Ízesítéshez:
2 tk vanília aroma
2 tk málnaaroma
Mályva-pillecukor forgatáshoz:
2 ek kukoricakeményítő
2 ek porcukor
2 ek kókuszreszelék
*Megjegyzés: A málnapürét ½ zacskó mirelit málnából készítettem, összeturmixoltam, átszűrtem, és kész.
Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról itt olvashatsz.
Málnás-kókuszos mályva-pillecukor
elkészítése:
Szóval mivel én egy befőttes üvegbe gyűjtöttem a tojásfehérjét, így elő a mérleggel, és gyorsan lemértem a 90 g tojásfehérje mennyiségét.
A tojásfehérjét, az egy csipet sóval kezdjük el felverni, olyan állagúra, amikor a habverőn már kis habcsúcs keletkezik.
A zselatint tegyük egy tálba, és vízzel és a málnapürével keverjük össze.
Közben a cukrot, málnapürét és a vizet tegyük egy kisebb lábasba, majd forraljuk fel. Egy cukorhőmérőval mérjük meg a hőfokát, és amikor 115 fokos, akkor jó. Majd a tojásfehérje habot tovább keverve, magas fokozaton, lassan hozzácsurgassuk a tál oldalánál a málnás cukorszirupot, majd adjuk hozzá a zselatint. Közben ízesítsük vaníliaaromával és málna aromával.
Majd, tovább verjük, addig, amíg langyos nem lesz az oldala a tálnak.
A kibélelt tepsibe öntjük, eligazgatjuk, és 2 órára félre tesszük.
Ha letelt az idő, a porcukrot, kukoricakeményítőt és a kókuszreszeléket keverjük össze, majd öntsük egy tálcára. És egy éles késsel (a kést is forgassuk meg a porcukros keverékben többször, így jobban lehet szeletelni a mályva-pillecukrot) felszeletelt pillecukrot forgassuk meg a porcukros keverékbe.
Majd tegyük egy kicsit a hűtőbe egy fél órára, és utána falatozhatjuk ezt a finom gluténmentes mályva-pillecukrot.
További ötletek a tojásfehérje felhasználásához, ezt láttad már?
Kókuszos Raffaello krémes (alaptésztáját el lehet készíteni, mivel az tojásfehérjével készül, a krém helyett pld. csak vaníliás vagy csokoládés puding is mehet a tetejére, tejszínhabbal, vagy túrókrém, csak a képzelet szab határt, az egyszerű süteményeknek)
És ha már a tojásról van szó, van itt is, sok kis okosság, az alábbi linkre kattintva olvashatod:
Házi tojás praktikák
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza