Egy adag fiatalság, és egy nagy pofa korsó sör!
A ropogós apróhal, egy végtelenül egyszerű étel, mégis nagyon izgalmas és finom. Egy apró tengeri hal az aquadella, melyet nem is oly bonyolult elkészíteni.
Anyukám (75) azt mondta a minap, hogy ehhez kell egy adag fiatalság, és egy jó nagy pofa korsó sör, bizony jó étel az annak, aki szereti. 🙂 Én nem szemezek velük, inkább szemezgetek belőlük… 🙂 Annak idején, aki járt Bulgária tengerpartján a 80-as években, mint ahogy Anyukám is (én nem voltam vele, csak a lányom és a hugicám) nosztalgiával emlékszik vissza a cacára, a sült tengeri apró halra, amit a tengerparton sütöttek, és legtöbbször hajtogatott újságpapírban lehetett, szinte fillérekért kapni frissen, forrón. Aki megkóstolta, soha nem felejti el!
És én, amikor először jártam a tengernél (22 évvel ezelőtt, hú de régen volt) – ez volt az első találkozásom a tengeri ételekkel. Szerelem volt első falásra. És igen, kis papírzacskóban árulták az utcai sütödében, és azonnal megszerettem, ezt a sült, ropogós apróhalat, a fish&chips-et. És akár merre jártam, a Fekete tengertől, az Adrián át, a Földközi tengerig, mindenhol készítik és árulják.
Ez az egyszerű chips, azoknak is bejön, akik nem szeretik a halat, vagyis azt hiszik, hogy nem szeretik. 🙂 Arról nem is beszélve, hogy az egészséges étrendbe is beilleszthető, és a gyerekekkel is megszerethető ily módon a hal. Főleg ha még társítjuk egy kis majonézes mártogatóssal és sült krumplival. Imádni fogják. Próbáljátok ki, nagyon finom. Lehet előétel, vendégváró falatkák is, mely lenyűgözi a vendégeket az tuti. 🙂
Ropogós Aquadella az apróhal, Fish end chips citrommal gluténmentes recept
Hozzávalók:
50 dkg apróhal
1 citrom leve
Himalája só
Fűszerek:
½ tk *chili pehely
½ tk *kurkuma
½ tk *gyömbérpor
½ tk *fokhagyma granulátum
½ tk *ötbors durvára darált fűszer
2 csipet *Himalája só – ízlés szerint
panko morzsa itt vagy zsemlemorzsa – gluténmentesen itt, vagy kukoricaliszt itt
kókuszolaj a sütéshez
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Ropogós Aquadella az apróhal, Fish end chips citrommal recept
elkészítése:
A hozzávalóknál lévő fűszereket keverjük össze.
A mirelit apró halakat, öntsük egy tálba, majd szedjük szét, ha össze lennének fagyva, hogy külön álló darabok legyenek.
Ezt követően a kifacsart citromlevét, és két nagy csipet sót, keverjünk össze és öntsük rá a halra, és jól keverjük össze, óvatosan, hogy ne törjenek össze a halak, és 3-5 percig ebben a sós-citromos lében pácoljuk. Ez segít megszabadulni az illattól, és ízt is ad neki. Ha letelt az idő, akkor szűrjük le a felesleges lét, és tegyük félre.
Közben egy wokban vagy serpenyőbe melegítsük fel a kókuszolajat. Fontos, hogy forrónak kell lennie az olajnak.
Majd a fűszerkeverékkel ízesítjük, a lisztet vagy a panko morzsát vagy a zsemlemorzsát, és jól keverjük el. Ezután forgassuk meg benne a halakat és a forró olajba több adagban, süssük ropogósra. Akkor jó, amikor mindkét oldaluk aranybarna lesz. Papírtörlőre szedve, még forrós sózzuk meg.
Friss salátával, citrom kíséretében tálaljuk, vagy sült krumplit is tehetünk mellé a gyerekeknek. De önmagába is nagyon finom, akár chilis, majonézes vagy citromos vinaigrette mártogatóssal is kiváló finomság.
*Tipp: A legjobb módszer, ha egy zacskóba tesszük a fűszeres morzsát, vagy lisztet és beletesszük a kis halakat, és jól összerázzuk.
Ma már ezt a fajta apró halat nálunk is már be lehet szerezni, nagyobb hipermarketek mirelit részlegén, – én az Ázsiai boltba vettem-, általában egy- és félkilós kiszerelésben lehet kapni. Szóval ezt a halat egyben, mindennel együtt kell megsütni. Itt is megvásároltató/rendelhető.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek