A világkedvenc: Brownie vanília fagyival és tejszínhabbal kényeztetve

Igazi édes bűnbeesés!

Az egyik legfinomabb amerikai desszert. 🙂

Ez a legegyszerűbb brownie, puha, szaftos és csokis. 30 perc alatt elkészül, és már kínálhatod is a családodnak, barátaidnak, ismerőseidnek ezt a csokis brownie finomságot. Sőt most kényeztettem még ezzel is, és azzal is. 🙂

brownie vagy más szóval chocolate brownie vagy Boston brownie egy csokoládés szeletelt sütemény. Nevét barna színéről kapta, tetejét néha cukormázzal vonják be. Az első írott forrás, ahol a brownie süteményt említik, 1897-ből származik a Sears and Roebuck katalógusából. 

A legenda szerint úgy találták fel, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába. Számos brownie recept létezik, és sok fajtája nagyon egyszerűen elkészíthető. Receptes könyvekben gyakran ajánlják kezdő süteményként, mert nem igényel bonyolult műveleteket az elkészítése.



A brownie-t általában desszertként tálalják, néha forró tejjel, vagy fagylalttal, ritkábban tejszínhabbal. A fagylaltos brownie-ra használják még a brownie à la mode megnevezést is az Amerikai Egyesült Államokban. Európában a házi brownie készítés nem jellemző, de például a Starbucks és a McDonald’s forgalmaznak kész brownie-t az európai kontinensen. Hollandiában kendervirágzatot tartalmazó brownie is kapható kereskedelmi forgalomban space brownie néven. Forrás



Brownie vanília fagylalttal és tejszínhabbal recept gluténmentes

Hozzávalók: 

100 g jó minőségű 70 % jó minőségű étcsokoládé

150 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt

50 g Nagykun rizsliszt itt

20 dkg cukor

4 dkg natúr Holland kakaópor

1 kk sütőpor

4 kk neszkávé

2 ek langyos víz

4 db közepes tojás

2 dl semleges ízű olaj

Díszítéshez: 

porcukor

vaníliafagylalt

tejszínhab

pirított mandulapehely

színes dekorcukor

Aki nem gluténérzékeny, az alábbi elérhetőségen olvashatja a másik receptemet:

Narancsos brownie





Gluténmentes brownie recept

elkészítés:


Előmelegítjük a sütőt, 180 fokra. Egy sütőpapírral kibélelünk egy közepes nagyságú tepsit, majd tegyük félre.

Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk, és  beleszórjuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a lisztet, cukrot, kakaóport és a  sütőport.



Egy másik tálba feloldjuk a neszkávét 2 ek langyos vízben, hozzákeverjük a tojásokat, és belecsurgatjuk az olajat, kézi  habverővel simára keverjük az egészet.

A sűrű, tojásos, kávés, olajos masszát fakanállal összedolgozzuk, a kakaós, sütőporos, csokoládédarabkás liszttel.

A kész tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy tortaformába simítjuk, és 18-20 perc alatt az előmelegített sütőben megsütjük. Nekem 20 perc kellett a gázsütőmön.



Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tányérra szeleteljük, vagy forma kiszúróval, kerek formát alakítunk ki, egy kis leheletnyi porcukorral meghintve, vanília fagylalttal, tejszínhabbal, pirított mandulapehellyel és dekor cukorkával megszórva kínáljuk.

További receptjeimet, az alábbi linkre kattintva olvashatod:

Sós mogyorós brownie – gluténmentesen

Narancsos brownie

Brownie (Crownie) keksz gluténmentesen

Csokis brownie kekszek

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »