Királyi lakoma: Narancsos sült kacsacomb

Egyszerű, mint az egyszeregy!

Könnyen elkészíthető, omlós-narancsos kacsacomb, melyet mindenki el tud készíteni. 🙂



Az édeskés, gyümölcsös zamatú illatos kacsacomb, melyet a mézes és narancsos ízvilág tesz igazán érdekessé, és ezáltal válik királyi lakomává, melyet otthon is elkészíthetsz. 🙂

Kiváló hétvégére, ünnepnapra, sőt vendégváróként is megállja a helyét. Ha szereted a kacsát, és a pikánsabb ételeket, a narancsos-mézes kacsát is imádni fogod. Kezdőknek is ajánlom, mert szinte elronthatatlan finomság. 🙂



Narancsos sült kacsacomb, magos-gránátalmás vegyes salátával gluténmentes recept


Hozzávalók:

6 db kacsacomb

*Himalája só

*ötbors durvára darált fűszer

*rozmaring

*kakukkfű  

2 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

2 db narancs

1-1,5 dl édes fehérbor

kacsazsír vagy kókuszzsír

2 szem *borókabogyó

4 db *szegfűszeg

Mázhoz:

3 db narancs

méz

1 tk *szójaszósz

1 tk *balzsamecet

Szaft sürítéséhez:

1 tk *kukoricakeményítő

1 ek narancslekvár

Salátához:

1-1 marék mandula és tökmag

rukkola és vegyes zöld saláta

1 db narancs

1 db gránátalma

Saláta öntethez:

1 db narancs leve

egy csipet *Himalája só

1 csipet *ötbors durvára darált fűszer

3-4 ek *extra szűz olívaolaj

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Narancsos sült kacsacomb


elkészítése:


A kacsacomb mindkét oldalát, sózzuk és borsozzuk. Majd megszórjuk ízlésünknek megfelelően rozmaringgal, kakukkfűvel. Majd lefedve hagyjuk pácolódni minimum  fél órát.



Majd helyezzük a tepsibe, és locsoljuk meg 2 db narancs levével, melléje pedig a tepsibe öntsük a fehérbort. Ízesítsük, negyedbe vágott vöröshagymával, szegfűszeggel, és mozsárban összetört borókabogyóval. Tegyünk a tetejére kacsazsírt. Majd alufóliával lefedve, tegyük az előmelegített sütőbe 180 fokra, és kb. 11/2 óra alatt puhára pároljuk.



Ezután levesszük a fóliát, és melléje tesszük a feldarabolt narancsokat (narancsokat éles késsel meghámozzuk úgy, hogy a fehér részéből szinte semmi ne maradjon rajta). A húst a hozzávalóknál lévő összekevert mázzal, vékonyan megkenjük, majd visszahelyezzük a sütőbe, és 200 fokon szép pirosra sütjük, kb. 5-15 perc. Vigyázzunk rá, hogy meg ne égjen, érdemes többször ránézni.



Amikor a hús már szép piros és a narancs is kellően megpárolódott, kivesszük a sütőből és kiszedjük a zsíros szaftból. Fóliával lefedjük, melegen tartjuk.

A visszamaradt szaftról óvatosan leszedjük a zsírt. A keményítőt simára keverünk pici vízzel, majd a szaftot visszatesszük a tűzre, beleöntjük a keményítőt, hozzáadjuk a narancslekvárt és állandó kevergetés mellett kicsit besűrítjük.



Salátához pirítsuk meg a mandulát és a tökmagot egy száraz serpenyőbe, majd szedjük ki egy tálkában, hogy ne piruljon tovább. A hozzávalóknál lévő saláta öntetet, tegyük egy kisebb befőttes üvegbe és jól rázzuk össze. A gránátalma magját szedjük ki, vágjuk félbe és a kezünkbe tartva lefelé egy tálba ütögessük meg egy fakanál segítségével, szépen kijönnek a pirosló gyémánt magocskák. Majd a narancsot is tisztítsuk meg, hártyáit távolítsuk el, mint ahogy fentebb írtam, vágjuk kockára.

Tálaláskor tányérra helyezzük a húst majd a besűrített szafttal meglocsoljuk.

Köretként kínálhatunk mellé, vegyes salátát, melyet megszórunk pirított tökmaggal és mandulával, majd a gránátalmával és meglocsoljuk a saláta öntettel. Aki laktatóban szeretné, még petrezselymes burgonyát is kínálhat hozzá.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »