Ha mondani kéne egy olyan utcai ételt, ami leggyorsabban meghódította Budapest utcáit is, az elmúlt kb. 15 évben, és folyamatosan jelen volt, az nem más, mint a gyros.
Melyet akár otthon is játszva el tudsz készíteni, hiszen a saját és házi készítésű gyros a legfinomabb. 🙂
Hogy miért?
Mert tudod, mi van benne, és saját ízlésednek megfelelően használhatod a fűszereket, és azt teszel bele, amit csak szeretnél, ami szem-szájnak ingere, és bizton állítom, hogy egészséges, nagyon finom és mind a tíz ujjadat megnyalod utána… 🙂
Ajánlom mindenkinek, akár hétköznapra, hétvégére, bármikor jól esik belőle falatozni. Sőt a kezdők is el tudják készíteni. 🙂
Házi görögös csirkés gyros, gluténmentes pitával
(chilis káposztasalátával, fokhagymás joghurtos öntettel, sriracha szósszal és sült krumplival)
Hozzávalók:
Csirkés gyros
1 kg csirke apró hús – csíkokra vágva
25o ml (1 cup) görög joghurt
2 nagy gerezd zúzott fokhagyma
1 kk *ötbors őrölt fűszer
2-3 kk *gyros fűszer
1 db citrom leve
1 nagy csipet *cayenne bors
*Himalája só – ízlés szerint
Chilis káposztasaláta:
1 kis db fehér káposzta
1 fej lila hagyma és fél póréhagyma
1 citrom leve
2 ek ecet
2 ek cukor
1 kk só
2 nagy csipet *ötbors őrölt fűszer
100 ml édes-chili szósz
Fokhagymás joghurtos öntet:
2 gerezd fokhagyma
250 ml görög joghurt
¼ kk *Himalája só
Köret:
½ kg krumpli
Sütéshez:
kókuszzsír
Szósz:
sriracha chili szósszal
Gluténmentes pita receptjét itt találjátok.
Aki nem gluténérzékeny, a pita receptjét és más ízesítésű gyros receptemet itt találjátok.
Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról az alábbi linkre kattintva olvashatsz:
Mérleg nélkül, jó ha tudjuk
https://mediterran.cafeblog.hu/2016/07/31/merleg-nelkul-jo-ha-tudjuk/
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Házi görögös csirkés gyros
elkészítése:
A csirke apró húst vágjuk fel csíkokra, ha kész tegyük egy tálba, és a fenti fűszerekkel ízesítsük, ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe. (akár egy egész éjszakán is lehet, hogy az ízek még jobban összeérjenek, de minimum 1 óra)
Amíg pácolódik a hús, addig az 1 óra alatt készítsük el a gluténmentes pita receptjét itt találod, nem gluténmentes pita receptjét, pedig itt találod.
Ezután készítsük el a joghurtos öntetet a káposztasalátát és a krumplit is előkészíthetjük: A joghurtot, tegyük egy tálba, nyomjunk bele 2 gerezd fokhagymát, sózzuk, keverjük el, és tegyük a hűtőbe.
A káposztákat szép vékony csíkokra vágjuk fel, vagy gyaluljuk le. A hagymát nagyon vékony félkörökre vágjuk fel, és adjuk hozzá.
Ha készen vagyunk, egy pohárban keverjük össze jól az ecetet, citromlét, cukrot, sót és öntsük a káposztás-hagymára. Jól keverjük el kézzel, és tördeljük össze a káposztát, így a rostjai megenyhülnek, puhább lesznek, és jól átjárják az ízek.
Ha készen vagyunk, öntsük hozzá az édes-chili szószt és ismét jól keverjük el a kezünkkel, utoljára jól nyomkodjuk meg a káposzta rostjait. Tegyük félre a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Pucoljuk meg a krumplit, és vágjuk szép hasábokra, engedjünk rá vizet, és tegyük félre.
Majd egy serpenyőbe, vagy frituba süssük ki a sült krumplit. Egy serpenyőbe, vagy wokba pedig, ½ ek. kókuszzsíron a húst pirítsuk meg, – ha szükséges, még gyros fűszerkeverékkel, Himalája sóval ízesítsük -, nagy lángon, akkor jó, amikor kap egy kis aranybarna színt.
Nyáron a kerti grillnél is elkészíthető, akár wokban, vagy nyársra húzva a gyros bepácolt húst, ilyenkor kap egy kis füstös ízt is, isteni finom. 🙂
Ha mindennel megvagyunk a szokásos módon összerakjuk a pitánkat: hús, káposztasaláta, hús, fokhagymás joghurtos öntettel locsoljuk meg a húst és sriracha chili szósszal és máris falatozhatjuk ezt az isteni finom házi gluténmentes gyrost.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza