A gyerekek kedvence: A sajtos lencseleves

Az évezred csábítása!

A legfinomabb lencseleves, a gyerekek nagy kedvence. 🙂



Gyors, laktató és nagyon finom. 🙂 Nemcsak újév napján érdemes elkészíteni, hanem az év bármely napján. Mi nagyon szeretjük. Most ez a gyors változat, ami hétköznapra is kiváló, ha fáradtan érünk haza, akkor is gyorsan elkészíthető.



Gyors sajtos lencseleves gluténmentes recept

Hozzávalók:

2 konzerv lencse

Zöldségek:

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 db vöröshagyma

1 gerezd nagyobb fokhagyma – átnyomva

egy csipet chili pehely 

1 db paradicsom – kockára vágva

1 db zöldpaprika – kockára vágva

kis kolbász – karikára vágva

2 db bécsi virsli, vagy gluténmentesen a kométa virsli – karikára vágva 

5 dkg füstölt házi húsos szalonna – piacon termelőnél lehet vásárolni

1 szelet füstölt comb – apró kockára vágva – piacon termelőnél lehet vásárolni

2 db füstölt oldalas – ebből alaplét készítettem a leveshez

Fűszerek:

1 db marhahúsleves kocka

½ ek kókuszzsír

1 kk Kalocsai pirospaprika

2 db babérlevél

1 kk tárkony – a főzés végén még ½ kk tárkony, ha szükséges

½ kk *ötbors durvára darált fűszer

¼ kk *őrölt kömény

½ kk mustár

2 dl tejföl vagy görög joghurt

½ púpos ek *tápióka liszt

½  csokor petrezselyem – apróra vágva

Tálaláskor:

tárkony ecet vagy citromlé adható még hozzá, aki igényli – ízlés szerint

5-10 dkg reszelt sajt

 

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 

Sajtos lencseleves

elkészítése:

Egy fazékba feltesszük a füstölt oldalast főzni. Ennek az alapleve fog majd a levesbe kerülni. Nekem ez már el van készítve, mert amikor bablevest vagy bármely ételhez készítek füstölt húst, akkor a levet lefagyasztom, és ilyenkor felhasználom. Sőt mindig fagyasztok le füstölt csülköt, oldalast, combot. Mikor mit, és ilyenkor, amikor gyorsba kell hétköznapra egy finom leves, fel tudom használni.

A zöldségeket megtisztítjuk, fél karikára vágjuk, a paprikát, paradicsomot kockákra, a vöröshagymát finomra aprítjuk.



Egy fazékban beletesszük a kókuszzsírt, apróra vágott szalonnát, sonkát és lepirítjuk, ezt követően hozzáadjuk a hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, és megpirítjuk, utána rátesszük a zöldségeket, a zúzott fokhagymát is és összepirítjuk kb. 5 perc. Lehúzva a tűzről, meghintjük pirospaprikával, és felengedjük 1-2 merőkanálnyi alaplével (füstölt oldalas leve) és a fenti fűszerekkel ízesítjük és összeforraljuk. Ezt követően annyi alaplével vagy vízzel engedjük fel, hogy ellepje, de úgy, hogy fölötte legyen kb 2 cm-el a folyadék mennyisége.

Amíg fő a leves egy serpenyőben, zsiradék nélkül, megpirítjuk a kolbászt és a virslit, egymást követően. Ha kész, tegyük félre.

Kóstoljuk meg a levest, ha a zöldség megpuhult, (ne főzzük szét), akkor adjuk hozzá a leszűrt lencsét és tejfölt, vagy joghurtot kikeverjük a tápióka liszttel, és kevés forró levessel hozzáadásával ismét kikeverjük, és ezt követően belekeverjük a levesbe. Kb. 5 percig főzzük még, hogy a liszt kiforrjon, a vége felé hozzáadjuk a pirított kolbász és virsli karikákat, apróra vágott petrezselymet, kóstoljuk meg és ha szükséges még tárkonnyal ízesítsük, majd lehet tálalni.

Tálalásnál jó sok reszelt sajttal szórjuk meg. 🙂

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget! 

Klarissza

 

Címkék: , ,
Tovább a blogra »