Edd magad egészségesen degeszre!
30 perces könnyű, gyors fogás nemcsak hétköznapokra, hanem hétvégére is kiváló választás.
Kiemelkedő vitamin-, és ásványi anyagforrásokat, juttathatunk a szervezetünkbe. Alacsony kalóriatartalom, mindössze 232 kcal, illatos, ízletes, omlós és egészséges, kell ennél több? Ne mondj le róla, érdemes elkészítened, mert istenien finom. 🙂 Kezdőknek is ajánlom.
Fűszeres sült tengeri halfilé, pirított gombával, zöldséggel és tükörtojással gluténmentes recept
Hozzávalók:
4 szelet tengeri halfilé
Fűszerek:
*kakukkfű
*rozmaring
*fokhagymás só
*őrölt kömény
*szecsuani bors – mozsárban összetörve
*borsikafű
*tárkony
*őrölt babérlevél
*chili pehely
friss citrom leve
Köret:
csiperkebomba
zöldbab
tükörtojás
*Himalája só
*ötbors durvára darált fűszer
kis darabka vaj
Igény szerint:
kukoricaliszt vagy rizsliszt
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Fűszeres sült tengeri halfilé
elkészítése:
A tengeri halfilét, ha fagyasztottat vásároltunk, akkor kiengedjük és letörölgetjük.
Pici citromlevével megcsurgatjuk. Majd a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízlés szerint befűszerezzük.
10 percig állni hagyjuk.
Ezt követően kukoricalisztbe, vagy rizslisztbe megforgatjuk, és forró kókuszzsírban kisütjük.
Én nem szoktam lisztbe megforgatni, hanem csak kisütöm.
Grill sütőbe vagy faszenes kerti sütőn is elkészíthető.
Ha kész, akkor tányérra helyezzük a sült hal szeleteket, és a visszamaradt kókuszzsírba dobjunk egy darabka vajat majd, adjuk hozzá a zöldbabot, gombát és erős lángon hirtelen megpirítjuk, fűszerezzük a vége felé sóval, és borssal.
*Megjegyzés: Mivel kókuszzsírban sütjük ki, ezért nem veszi át az előző étel ízét, ezért is szeretem nagyon, meg sokkal jobb íze van az ételnek. És hogy miért egészséges a kókuszzsír/kókuszolaj, és milyen hatással van a szervezetünkre, arról az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatsz:
Fontos alapanyag: Kókuszzsír-kókuszolaj
A fűszeres sült tengeri halfilét, pirított zöldbabban, pirított gombával és tükörtojással, majd petrezselyemmel megszórva, citromkarikával tálalhatjuk.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
És most nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre a receptben található alapanyagok:
Tengeri hal magas omega3 zsírsav és mikroelem tartalmuk nélkülözhetetlen a sejt-anyagcseréhez, a szívbetegségek leghatékonyabb ellenszere. A hal szénhidrát tartalma elenyésző, kevesebb, mint 0,5 %. A zsírban oldódó vitaminok közül az A és D, míg a vízben oldódók közül a B1 és B2 tartalma jelentős. A tengeri halfilé energiatartalma 77 kcal.
A gomba vas- és fehérjetartalma miatt egyedülállóan értékes táplálék. Erősíti az immunrendszert, megelőzi a fertőzéseket, de még a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A gomba energiatartalma 38,6 kcal.
A zöldbab energiatartalma 41 kalória, a zöldborsónál kevesebb fehérjét és szénhidrátot tartalmaz – éppen ezért jelentős szerepet tölt be a cukorbetegek és a fogyókúrázók étrendjében -, de karotin-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma hasonlóan számottevő és élelmirost-tartalma sem elhanyagolható (3,03 g).
A tojás ideális összetételű táplálék. A legértékesebb fehérjéket tartalmazza, zsír-tartalma alacsony és kedvező összetételű. Bőséges vitamin és ásványianyag-forrás, különösen D-vitaminban jelentős, amely ritkán fordul elő az élelmiszerekben. Könnyen emészthető, minden korosztálynak alkalmas. Egy tojás energiatartalma 75 kcal. Ebből 59 kcal található a sárgájában és csak 16 kcal a fehérjében. A tojás zsírban szegény, ugyanakkor, többek között, 40-féle fehérjét, 18-féle aminosavat, vasat, rezet, cinket, jódot, lecitint, B12- és D-vitamint tartalmaz. Forrás
Kommentek