Sokak kedvence: A tejfölös gombapaprikás

Egy igazi klasszikus!

Mámorító finomság könnyedén. 🙂

A gomba, nagyon finom, egészséges és hálás alapanyag, mert rengeteg mindennel remekül működik, változatosan készíthetjük el ételeinket. A diétázók legjobb barátja és a cukorbetegek legfontosabb “zöldsége”.

Imádom a tejfölös gombapaprikást, tésztával, nokedlivel bárhogyan jöhet. 🙂 Nagyi régi receptjét, egy kicsit feltuningoltam. Már alig bírtam magammal, hogy elkészüljön, – pedig mindössze 30 perc alatt készen van, és falatozhatunk belőle-, még csak a gombát szeleteltem, de már éreztem ennek a finomságbank az ízét a számba, igazán nyálcsorgató finomság. 🙂

És hogy milyen hatással van a szervezetünkre a gomba, arról az alábbi blog bejegyzésemnél olvashattok:

Kincseket rejtő, kiváló antioxidáns



Tejfölös gombapaprikás gluténmentes recept

Hozzávalók:


60 dkg csiperkegomba

10 dkg házi füstölt húsos szalonna

1 db vöröshagyma

2 szál zöldhagyma

1 db tv paprika

1 db paradicsom vagy 4-6 db koktélparadicsom

Fűszerek:

egy csipet *őrölt szerecsendió

1 kk *ötbors durvára darált fűszer

2 kk *majoránna

1 kk *Provence fűszerkeverék

egy csipet *cayenne bors

egy csipet *chili pehely

2 kk Kalocsai pirospaprika

*Himalája só – ízlés szerint, de vigyázzunk, mert a füstölt szalonna is sós

1 ek kókuszzsír

4 púpos ek tejföl

½ ek *kukoricakeményítő vagy *tápióka liszt

Tálaláshoz:

apróra vágott petrezselyem

Köret:

tészta – gluténmentesen itt, itt és itt vagy

nokedli – gluténmentes nokedli receptjét itt olvashatjátok

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Tejfölös gombapaprikás

elkészítése:

A vöröshagymát, paprikát, paradicsomot vágjuk fel apróra kockára, majd a zöldhagymát karikára. A füstölt szalonnát kockára, majd a gombát szeleteljük fel.



Egy lábasba hevítsük fel a kókuszzsírt, majd adjuk hozzá a füstölt szalonnát, és pirítsuk, majd mehet hozzá a kétféle hagyma, tovább pirítsuk, ezután adjuk hozzá a paprikát és a paradicsomot. Majd pirítsuk tovább.



Majd adjuk hozzá a felszeletelt gombát, keverjük össze, és pirítsuk össze, közben a fenti hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük. Többször kevergessük meg, többször. Vízzel nem kell felönteni, mert a gomba elég vizet ereszt, főzés közben. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges.  Majd fedjük le félig, és főzzük készre.



Mielőtt készen lenne, a tejfölt keverjük össze a kukoricakeményítővel, vagy tápióka liszttel, és a pirospaprikával.  Majd a gomba levéből merjünk hozzá, (így hőkiegyenlítést végzünk) keverjük össze, és adjuk a gombához.

Még pár percig főzzük össze, amíg a szaftja besűrűsödik, és készen is van.



Amíg fő a gomba, főzzünk hozzá tésztát, vagy galuskát is szaggathatunk. Gluténmentes galuska elkészítését itt olvashatod.

Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Kínálhatunk hozzá savanyúságot, vagy salátát.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »