Amikor a krumpli a főszereplő!
Ez most egy kicsit más, egy kicsit finomabb, egy kicsit könnyedebb, egy kicsit krémesebb, egy kicsit ízesebb, egy kicsit lazább, mint a jó megszokott magyaros rakott krumpli. Persze az is finom, sőt odáig vagyok azért is, de most nálunk ez a finomság volt a főszereplő.
2:1-ben egytál étel és köret is lehet, ki ahogyan szeretné.
Önmagában, de bármilyen hús mellé köretnek is kiváló választás. Igazán egyszerű, és könnyű elkészíteni.
Zsályás tejszínes sajtos rakott krumpli recept gluténmentes
Hozzávalók:
1 kg krumpli
kb. 20-25 dkg sajt – reszelve
1½ zacskó tejszín
extra szűz olívaolaj
Fűszerek:
*ötbors durvára darált fűszer itt
*sültburgonya fűszersó szerecsendióval itt
kb. 20 db friss zsálya levélkék – ízlés szerint
*Katt a képre, ha nagy méretben, megszeretnéd tekinteni:
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Zsályás tejszínes sajtos rakott krumpli
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony karikára, ha van szeletelő gép, azzal gyorsabban végzünk, ha késsel szeleteljük, igyekezzünk egyforma vastagságú vékony szeletekre vágni.
Ezt követően a sajtot reszeljük le. Vagy kézi reszelőn, de ha van gépi, akkor ezzel is pikk-pakk végzünk.
Ezután egy jénait vagy tepsit kenjünk ki extra szűz olíva olajjal, egy ecset segítségével.
Majd a vékony szeletekre vágott krumplit tegyük le rétegezve, úgy, hogy mindig egy kicsit fedjék egymást a szélei.
Ezt követően, szórjuk meg ötbors fűszerrel, és sültburgonya fűszersóval, mely szerecsendióval ízesített. Ezután tegyünk a krumplira ízlésünknek megfelelően friss zsálya levélkéket, és szórjuk meg reszelt sajttal.
Ezután a többi krumplit is ugyanígy rétegezzük a tetejére és a fenti alapanyagokkal együtt. A végén mielőtt rátennénk a reszelt sajtot, öntsük nyakon tejszínnel, majd jöhet rá a reszelt sajt. Fedjük le fóliával, vagy alufóliával, és tegyük be kb. 45 perc-1 órára a sütőbe. (Nekem a gázsütőmön 1 óra kellett.)
Majd ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a krumpli, persze az idő függvénye függ attól, milyen vastagságúra vágtuk fel a krumplit. És persze azért kell egyformára, hogy egyformán, egyforma időn belül süljön meg, a krumpli, kezdőknek ez egy jó tanács.
Ha már puha a burgonya, akkor vegyük le az alufóliát, és magas hőfokon pirítsuk meg a sajtot rajta.
Imádom ezt a zsályás sajtos rakott krumplit, hiszen akár önmagában, akár bármilyen húshoz, halhoz köretként kiváló. És a gyerekek is imádják, főleg azért is, mert sajt van rajta.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek