Ízes és krémes: Zsályás, tejszínes-sajtos rakott krumpli

Amikor a krumpli a főszereplő!

Ez most egy kicsit más, egy kicsit finomabb, egy kicsit könnyedebb, egy kicsit krémesebb, egy kicsit ízesebb, egy kicsit lazább, mint a jó megszokott magyaros rakott krumpli. Persze az is finom, sőt odáig vagyok azért is, de most nálunk ez a finomság volt a főszereplő. 🙂  

2:1-ben egytál étel és köret is lehet, ki ahogyan szeretné. 🙂

Önmagában, de bármilyen hús mellé köretnek is kiváló választás. Igazán egyszerű, és könnyű elkészíteni.



Zsályás tejszínes sajtos rakott krumpli recept gluténmentes

Hozzávalók:


1 kg krumpli

kb. 20-25 dkg sajt – reszelve

1½ zacskó tejszín

extra szűz olívaolaj

Fűszerek:

*ötbors durvára darált fűszer itt

*sültburgonya fűszersó szerecsendióval itt

kb. 20 db friss zsálya levélkék – ízlés szerint

*Katt a képre, ha nagy méretben, megszeretnéd tekinteni:

 



A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:


http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Zsályás tejszínes sajtos rakott krumpli

elkészítése:


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony karikára, ha van szeletelő gép, azzal gyorsabban végzünk, ha késsel szeleteljük, igyekezzünk egyforma vastagságú vékony szeletekre vágni. 🙂

Ezt követően a sajtot reszeljük le. Vagy kézi reszelőn, de ha van gépi, akkor ezzel is pikk-pakk végzünk. 🙂



Ezután egy jénait vagy tepsit kenjünk ki extra szűz olíva olajjal, egy ecset segítségével.

Majd a vékony szeletekre vágott krumplit tegyük le rétegezve, úgy, hogy mindig egy kicsit fedjék egymást a szélei.

Ezt követően, szórjuk meg ötbors fűszerrel, és sültburgonya fűszersóval, mely szerecsendióval ízesített.  Ezután tegyünk a krumplira ízlésünknek megfelelően friss zsálya levélkéket, és szórjuk meg reszelt sajttal.



Ezután a többi krumplit is ugyanígy rétegezzük a tetejére és a fenti alapanyagokkal együtt. A végén mielőtt rátennénk a reszelt sajtot, öntsük nyakon tejszínnel, majd jöhet rá a reszelt sajt. Fedjük le fóliával, vagy alufóliával, és tegyük be kb. 45 perc-1 órára a sütőbe. (Nekem a gázsütőmön 1 óra kellett.)

Majd ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a krumpli, persze az idő függvénye függ attól, milyen vastagságúra vágtuk fel a krumplit. És persze azért kell egyformára, hogy egyformán, egyforma időn belül süljön meg, a krumpli, kezdőknek ez egy jó tanács. 🙂



Ha már puha a burgonya, akkor vegyük le az alufóliát, és magas hőfokon pirítsuk meg a sajtot rajta.

Imádom ezt a zsályás sajtos rakott krumplit, hiszen akár önmagában, akár bármilyen húshoz, halhoz köretként kiváló. És a gyerekek is imádják, főleg azért is, mert sajt van rajta. 🙂

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »