Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Villámgyors: Sajtos csiga tekercs

Igazi vendégváró falatok!

 

Egyszerűen isteni, a pogácsák alfája, ómegája, nos, itt kezdődik a gyors és praktikus vendégváró finomság, mely elronthatatlan. 🙂


Sőt, előre is elkészíthetjük, csak előkapjuk a hűtőből, szeleteljük és a vendégeknek frissen süthetjük.

Arról nem is beszélve, hogy a gyerekeknek uzsis dobozba, vagy magunknak is tökéletes, vihetjük a munkába, így nincs többé korgó gyomor reggelente.

Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon könnyű elkészíteni. És még milyen finom… 🙂
Többször fogok jönni ilyen receptekkel, mert akár a csigaropogós, vagy a ropi, olyan finomság, amit mindig meg lehet újítani, ízekkel felturbózni, és mindig más és más finomságot kapunk. 🙂

 

 

Sajtos csiga tekercs gluténmentes recept
Hozzávalók:

280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt
220 g rizsliszt itt
Aki nem gluténérzékeny, az használhat 500 g Bio tönköly fehér búzalisztet
3 csapott kk *Himalája só
1½ csomag sütőpor
25 dkg margarin – hideg
Majd hozzáad:
6 púpos ek 20%-os tejföl
2 db tojássárgája
½ kk Kalocsai pirospaprika
3 csipet *ötbors fűszerkeverék
Töltelék:
20 dkg vaj vagy teavaj (nem margarin)
20 dkg trappista sajt – reszelve
Tetejére:
1 db tojásfehérje
*Himalája só

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 


Sajtos csiga tekercs
elkészítése:

Készítsük el a tölteléket, reszeljük le a sajtot, majd a vajjal jól keverjük ki. Majd tegyük félre.

A kétféle lisztet, sót, sütőport átszitáljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott hideg margarint, és elmorzsoljuk.


Majd hozzáadjuk a tejfölt, tojássárgáját, és a fűszereket: pirospaprika és az ötbors fűszert.
Jól összedolgozzuk a kezünkkel, majd 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát.

Vékonyra kinyújtjuk, (enyhén lisztezett, Alfa-Mix lisztkeveréket használtam) deszkán egyenként a tésztát, majd mindegyiket megkenjük a sajtos-vajas keverékkel vékonyan, osszuk el háromfelé a tölteléket. És mi a jó szakács titka, felszerelése? a keze, én kézzel gyorsan rákentem, és egy habkártyával eligazgattam a krémet, szép vékonyra. Így jártam el a másik két tésztával is.


Ezt követően, szépen feltekergettem, mint a bejglit, egyik végétől, haladtam a másik végéig és vissza. Majd fóliában csomagoljuk, átgöngörgetjük, mintha egy kolbász lenne, és a két végét becsomózzuk. Lehet formailag kisebb kolbász alakúra, de lehet nagyobb, vastagabb alakúra is formázni a fóliával a tésztát. Én most vastagabb, ducibb formát választottam, így nagyobbak lesznek majd a vajas-sós tekercsek.

Ezután tegyük a hűtőbe, ½ – 1 órára. Ha nem készítjük el azonnal, nem baj, akár egy hétig is eláll a hűtőbe, nem lesz semmi baja. Ha meg nagyon sietünk és kell a tészta, tegyük be a mélyhűtőbe, amíg jól megdermed, de nem fagy meg.


Szóval, ha letelt az idő, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. (Én előtte a tepsit be szoktam vizezni, így könnyebben elrendeződik a sütőpapír). Majd vegyük elő a hűtőből a tésztát, csomagoljuk ki, és egy éles késsel vágjuk fel szeletekre.


Majd sorakoztassuk a tepsibe, kenjük meg a tetejét tojásfehérjével, és egy csipetnyi sóval ízesítsük, az előmelegített 180 fokos sütőbe 13-15 percig süssük aranybarnára. Nekem a gázsütőmön 15 perc kellett. 

Ha elkészült még melegen szedjük le a sütőpapírról egy tálcára. Ha kihűlt már is falatozhatjuk, ezt az isteni finom gluténmentes sajtos csiga tekercset.



Ezt láttad már?

Baconos-sajtos csigaropogós

Dupla sajtos tekercs


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!