Réteges, omlós, és habkönnyű!
Családi és baráti összejövetelek sztárja. 🙂
Ez a finomság, igazi útravaló, becsempészhetjük a gyerekeknek az uzsis dobozába, akár tízóraira, uzsonnára, de egy jó reggelit is kezdhetünk egy finom ropogós pogácsával. De mi magunk is, vihetjük munkába, úton-útfélen, mindig jó, ha van nálunk egy kis harapnivaló.
Sőt akár egy jó kerti partin is megállja a helyét, akár grill húsok mellé, vagy amikor piknikezni, strandolni megyünk, arról nem is beszélve, hogy igazi vendégváró kedvenc is. 🙂
Bárhogyan is, igazán sokrétű, mert tervezhetünk vele, és előre is elkészíthetjük a pogácsa tésztáját, és másnap, már csak sütni kell. 🙂
Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon egyszerű elkészíteni.
Sajtos-zöldhagymás pogácsa gluténmentes recept
Hozzávalók:
450 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)
2 tk cukor
7g (1 csomag) száraz élesztő
1 tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
250 g margarin vagy vaj – szobahőmérsékletű
1 tk *Himalája só
240 g reszelt sajt – (cheddar és gouda használtam vegyesen)
3 szál zöldhagyma – zöldjével együtt – apróra vágva
kb. 300 g tejföl
Tetejére:
5 dkg reszelt sajt
1 tojássárgája – felverve
Sajtos-zöldhagymás pogácsa
elkészítése:
A kimért lisztet szitáljuk át egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, száraz élesztőt, sütőport, szódabikarbónát. Keverjük össze egy fakanállal.
Ezután adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és a sót, és kezdjük el a kis kezünkkel összemorzsolni a liszttel. De akinek van egy szuper robotgépje, az azzal is elkeverheti. 🙂
Ezt követően adagoljuk hozzá a reszelt sajtot, az apróra vágott zöldhagymát, és a tejfölt.
*Megjegyzés: én magyar tejfölt, vagy zott, görög tejfölt szoktam használni, ezek sűrűbb állagúak. Szóval vettem egy 330 g magyar tejfölt és abból adagoltam a tésztához, az alján egy evőkanálnyi maradt. A lényeg, hogy szépen összeálljon a tészta.
Na már most, itt két választásunk van:
1. Ha azonnal ki szeretnénk sütni a pogácsákat, akkor fedjük le egy fóliával és hagyjuk egy órát keleszteni. Majd nyújtsuk ki, kb. 2 cm vastagságúra és téglaalap alakúra, lisztezett deszkán (Alfa-Mix lisztkeveréket használtam).
Fogjunk egy kést és igazítsuk ki a széleket, tehát vágjuk le, és vágjuk fel kis téglaalap alakúra, vagy négyzet alakúra a tésztát. (De aki szeretné, kör alakúra is kiszaggathatja 🙂 Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és konyharuhával lefedve, hagyjuk még 30 percig pihenni. Majd melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Ezután, kenjük meg a tetejét felvert tojássárgájával és szórjuk meg reszelt sajttal, majd 200 fokon 12-15 percig süssük. Akkor jó, amikor szép aranybarna. Nekem a gázsütőmön 13 perc kellett.
2. A másik variáció:
Ha másnapra szeretnénk ezt a finom sajtos zöldhagymás pogácsát elkészíteni, pld. reggelire, akkor csomagoljuk be fóliába, duplán, és tegyük a hűtőbe. Másnap, mielőtt sütnénk, előtte vegyük ki egy órával a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékleten felmelegedni. 🙂 Majd ugyanúgy járjunk el, mint az 1. pontban írtam, nyújtás, szaggatás, pihentetés, megkenés, sajttal szórás, és sütés.
Ha megsült a sajtos zöldhagymás pogácsáink, egy konyhai lapát segítségével, szedjük egymás mellé egy tányérra, hogy egy kicsit hűljön. Majd kínáljuk kedves családunknak, barátainknak, vendégeinknek ezt a finom pogácsát.
Kedves egészségetekre!
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek