Útravaló: Sajtos-zöldhagymás pogácsa

Réteges, omlós, és habkönnyű!

Családi és baráti összejövetelek sztárja. 🙂

Ez a finomság, igazi útravaló, becsempészhetjük a gyerekeknek az uzsis dobozába, akár tízóraira, uzsonnára, de egy jó reggelit is kezdhetünk egy finom ropogós pogácsával. De mi magunk is, vihetjük munkába, úton-útfélen, mindig jó, ha van nálunk egy kis harapnivaló.

Sőt akár egy jó kerti partin is megállja a helyét, akár grill húsok mellé, vagy amikor piknikezni, strandolni megyünk, arról nem is beszélve, hogy igazi vendégváró kedvenc is. 🙂

Bárhogyan is, igazán sokrétű, mert tervezhetünk vele, és előre is elkészíthetjük a pogácsa tésztáját, és másnap, már csak sütni kell. 🙂

Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon egyszerű elkészíteni.





Sajtos-zöldhagymás pogácsa gluténmentes recept

Hozzávalók:


450 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható

(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)

2 tk cukor

7g (1 csomag) száraz élesztő

1 tk sütőpor

½ tk szódabikarbóna

250 g margarin vagy vaj – szobahőmérsékletű

1 tk *Himalája só

240 g reszelt sajt – (cheddar és gouda használtam vegyesen)

3 szál zöldhagyma – zöldjével együtt – apróra vágva

kb. 300 g tejföl

Tetejére:

5 dkg reszelt sajt

1 tojássárgája – felverve



Sajtos-zöldhagymás pogácsa

elkészítése:


A kimért lisztet szitáljuk át egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, száraz élesztőt, sütőport, szódabikarbónát. Keverjük össze egy fakanállal.

Ezután adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és a sót, és kezdjük el a kis kezünkkel összemorzsolni a liszttel. De akinek van egy szuper robotgépje, az azzal is elkeverheti.  🙂



Ezt követően adagoljuk hozzá a reszelt sajtot, az apróra vágott zöldhagymát, és a tejfölt.

*Megjegyzés: én magyar tejfölt, vagy zott, görög tejfölt szoktam használni, ezek sűrűbb állagúak. Szóval vettem egy 330 g magyar tejfölt és abból adagoltam a tésztához, az alján egy evőkanálnyi maradt. A lényeg, hogy szépen összeálljon a tészta.



Na már most, itt két választásunk van:

1. Ha azonnal ki szeretnénk sütni a pogácsákat, akkor fedjük le egy fóliával és hagyjuk egy órát keleszteni. Majd nyújtsuk ki, kb. 2 cm vastagságúra és téglaalap alakúra, lisztezett deszkán (Alfa-Mix lisztkeveréket használtam).



Fogjunk egy kést és igazítsuk ki a széleket, tehát vágjuk le, és vágjuk fel kis téglaalap alakúra, vagy négyzet alakúra a tésztát. (De aki szeretné, kör alakúra is kiszaggathatja 🙂 Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és konyharuhával lefedve, hagyjuk még 30 percig pihenni. Majd melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Ezután, kenjük meg a tetejét felvert tojássárgájával és szórjuk meg reszelt sajttal, majd 200 fokon 12-15 percig süssük. Akkor jó, amikor szép aranybarna. Nekem a gázsütőmön 13 perc kellett.



2. A másik variáció:

Ha másnapra szeretnénk ezt a finom sajtos zöldhagymás pogácsát elkészíteni, pld. reggelire, akkor csomagoljuk be fóliába, duplán, és tegyük a hűtőbe. Másnap, mielőtt sütnénk, előtte vegyük ki egy órával a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékleten felmelegedni. 🙂 Majd ugyanúgy járjunk el, mint az 1. pontban írtam, nyújtás, szaggatás, pihentetés, megkenés, sajttal szórás, és sütés.



Ha megsült a sajtos zöldhagymás pogácsáink, egy konyhai lapát segítségével, szedjük egymás mellé egy tányérra, hogy egy kicsit hűljön. Majd kínáljuk kedves családunknak, barátainknak, vendégeinknek ezt a finom pogácsát.

Kedves egészségetekre!

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza



Jó étvágyat és jó egészséget!


Klarissza

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »