Vitamindús terápiás kacsahúsleves tavaszi zöldségekkel

Szeretet minden kanálban!

Lélekmelengető és a legjobb népi gyógyszer a finom húsleves, mely egész évben jó szolgálatot tesz. 🙂

Ilyenkor tavasszal pedig különösen, a friss és zsenge zöldségekkel, imádnivaló finomság.

Ha valami, amit szeretek a magyar főzési szokásokban, az a rengeteg féle finom leves. Sőt tovább mennék, imádom más kultúrák leveseit is. És tényleg mindenki egyénien főzi, és az egyik jobb, mint a másik és különleges a maga nemében.  Emlékszem a nagyi levesére, elképesztően finom volt, és anyukám levesére is, imádtam. De persze a nagyi levese volt a favorit nekem, sőt a lányomnak is, szerencsére megadatott, hogy a dédi főztjét is megkóstolja, hiszen hosszú életkort 91 évet élt a nagyim.



Kezdőknek is ajánlom, ezt a finom kacsahúslevest, mert elronthatatlan és nagyon finom. Igazi vendégváró és ünnepi leves, sőt hétköznapra is kiváló, melyet én így készítek. 🙂

Kacsahúsleves tavaszi zöldségekkel recept gluténmentes

Hozzávalók:


2 db pecsenye kacsamell

1 db pecsenye kacsacomb

1 nagy gerezd fokhagyma

3 kocka *Bio marhahúsleves kocka

2 szem *szegfűszeg

1 db *csillagánizs

1 db *babérlevél

1 db kisebb vöröshagyma – megpirítva

Fűszerek:

1 kk *szemes ötbors

egy csipet *kakukkfű

1 szelet *friss gyömbér

1 kisebb *friss chili paprika

egy csipet őrölt kömény – ha nincs jó az egész kömény is

Zöldségfélék:

1 csomag tavaszi friss sárgarépa – ez kb. 5-6 db

2-3 db tavasz friss fehérrépa

1 db tavaszi friss karalábé

1 db tavaszi friss zeller gumó

2 szál tavaszi friss zöldhagyma

1 db nagyobb zöldpaprika – félbevágva

2 db nagyobb paradicsom – félbevágva

1 db tavaszi friss karfiol

zellerlevél

200 g gomba – nekem most nem volt itthon, de aki nem szereti, elhagyhatja

A megfőtt leves végén kell beletenni, és még kb. 3 perc főzési idő:

1 csokor petrezselyem összekötve

1 csokor zeller levél összekötve

egy csipet *sáfrány

*Himalája só – ízlés szerint, ha szükséges



A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Kacsahúsleves tavaszi zöldségekkel

elkészítése:


Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük egy leveses fazékba (úgy, hogy ellepje a víz a húst) és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.

*Tipp: ha nagyon zsíros a kacsahús, érdemes hideg serpenyőbe lassan megpirítani, kisütni a zsírját, vagy egy tepsiben és sütőben, és utána elkezdeni főzni. Előbányásztam a mélyhűtőm rejtett tartalékát 🙂 így én pecsenyekacsát használtam, az nem volt nagyon zsíros. 🙂

Ha a húslé felforrt, egy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, alacsony hőfokon.



A következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeg, csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.

Miközben a hús fő, megtisztítjuk a zöldségeket, vagyis a friss zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa) én csak le szoktam kapargatni a külső héját. Nem szükséges pucolni, mert még nagyon kis zsenge répák. 

(*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.)



Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket, és főzzük tovább, amikor kb. a hús háromnegyedére megfőtt, a levesbe beletesszük a zöldségeket, és tovább főzzük szép lassan, gyöngyözve.

(Figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, hiszen a friss tavaszi zöldségek, nagyon hamar megfőnek) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük még sóval. Amikor már majdnem kész a levesünk, akkor tegyük bele petrezselymet, zellerlevelet összekötve és a sáfrányt.

A kész levest a tűzről levéve pihentessük minimum 10 percig, de én 30 percig szoktam.



A főtt zöldségeket, húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk.

Merőkanállal, finom szűrőn keresztül szűrjük át a levest, hogy a lehető legtisztább legyen.



Aki szeretne, adhat hozzá tésztát, gluténmentesen az üvegtésztát ajánlom.

Mi ezt a finom kacsahúslevest csak a friss tavaszi zöldségekkel és a bőrétől megszabadított kacsa színhússal szoktuk enni. Tálalásnál, szórjuk meg apróra vágott friss petrezselyemmel. És aki szereti a pikánsat, chili pehellyel is megszórhatja.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: ,
Tovább a blogra »