Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Gyermekkorom ízei: Házi babapiskóta

Ha megkóstolod, visszarepít a gyermekkorodba!



Önmagában is kiváló desszert, egy délutáni kávé, vagy tea mellé. 🙂

 


Arról nem is beszélve, hogy rengeteg desszert alapja a babapiskóta, a jó bevált tiramisu, a pudingos desszertek elképzelhetetlenek nélküle, sőt kiváló a pohárkrémekhez is.
Nagyon szeretem ezt a receptet, mert gyorsan elkészül, adalékmentes, és bármit készíthetünk belőle, úgy, hogy nem kell áztatgatni a babapiskótát. Arról nem is beszélve, hogy a bolti babapiskóta drága, főleg a gluténmentes.


Szívből ajánlom gyerekeknek, anyukáknak, nagymamáknak, mert nagyon finom. A házi készítésű sütemények a legjobbak, legfinomabbak. 🙂
Sőt a kezdők is hozzáfoghatnak, mert nem bonyolult elkészíteni.

 


Házi babapiskóta gluténmentes recept
Hozzávalók:
(kb. 20-25 db)
200 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
ebből kiveszünk 3 ek-al és
+ 3 ek rizslisztet adunk hozzá itt és itt – Sparban is kapható
(Aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio fehér tönköly lisztet, vagy bármilyen más lisztet 100 g és ebben az esetben 5 ek kukorica keményítőt adjon hozzá a liszthez)
8 ek cukor
1 csipetnyi *Himalája só
3 tojás


Házi babapiskóta
elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

Mérjük ki a 200 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeveréket, majd vegyünk ki belőle 3 ek-al, és helyette 3 ek-nyi rizsliszttel pótoljuk. Majd a liszteket szitáljuk át.


Megjegyzem, a babapiskóta készítésénél, nem kell a tésztájába sütőpor! A tepsit béleljük ki sütőpapírral. Majd készítsünk elő egy habzsákot, egy közepesnyi csillagcsővel.
Én olyan méretet használok, amivel a churrost (spanyol fánk) tésztáját szoktam készíteni.

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét egy csipetnyi sóval kezdjük el felverni, majd a hozzávalóknál lévő cukor mennyiségéből 4 ek verjük kemény habbá.


Ezt követően a tojássárgáját a maradék cukorral 4 ek keverjük ki a robotgép segítségével, szép halvány sárgának kell lennie, és a lényeg, hogy ne ropogjon a cukor a keverő alatt.

Ezután egy-két ek-nyi tojásfehérjehabbal lazítsuk, a tojássárgája masszát és egy fakanállal keverjük el, majd a többi habot is adjuk hozzá, keverjük el, és utána a lisztet és szintén keverjük össze.


Majd töltsük habzsákba a babapiskóta masszáját, és a sütőpapíros tepsibe, húzunk csíkokat, kb. 10 cm-t, és legyenek kb. 5 cm távolságra egymástól. De akár korongokat is formázhatunk belőle. Ki, amelyiket kedveli.

Ha elkészültünk, tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 8-10 percig. Nekem a gázsütőmön szűken 9 perc kellett, 8,5 perc után vettem ki. Figyeljünk rá, mert nagyon hamar megéghet. A lényeg, hogy világos színűre süssük.
Ha megsült ez a finom, rusztikus babapiskótánk, hagyjuk langyosra hűlni, majd egy spatula segítségével, vagy kezünkkel, nyúljunk alá, és szedjük le a sütőpapírról egy tálcára.



Porcukorral meghintve kínálhatjuk családunknak, vagy akár felhasználhatjuk egyéb babapiskótás süteményekhez. Viszont ebben az esetben, nem kell áztatgatni a babapiskótát, eléggé megpuhítja majd a krém, amit használunk a süteményhez. A konyhapulton hagyva, még 3 nap után is puhácska még valamennyire, tehát nem szikkadt, kőkemény mint a bolti. Így a babák, nagyik is könnyedén meg tudják enni. Tehát, ezért nem kell áztatgatni, ha süteményekhez használjuk fel. Viszont azt ajánlom, hogy 3 soros legyen az alapja egy babapiskótás tortának, mivel ez nem olyan vastag, mint a bolti. 


Emlékeim szerint 20-25 db lett belőle, mert amire megfordultam, jó pár hiányzott belőle, hát nem is tudom hova tűnhetett?… 🙂 Ja, a kis családom lenyúlta… 🙂

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!