Nyárimádó: Epres-fehércsokis mousse torta házi babapiskótával

Élvezetek birodalma!

Krémes, csábító, nyárindító finomság. 🙂

Könnyű, de elegáns desszert, amiben a fehércsoki mousse és az eper egy-egy falatban együtt alkotnak egészet. Hétvégére, kerti partira, csajos délutánokra, családnak, barátoknak, vendégeknek igazán gyorsan elkészíthető sütemény. Sőt előre tervezhető, mert a legtöbb időt a hűsöléssel tölti, magányában a hűtőben.

És azt tudtátok?, hogy ez a légies textúrájú hab, azaz – franciául sokkalta elegánsabban hangzó –  mousse, a 18. században kezdte meg azóta is töretlen karrierjét. Ekkortájt vette át az uralmat a franciaországi desszertek körében a hab alapokon nyugvó, a mai napig méltán híres csokoládéhab, a mousse au chocolat. És az a szép benne, hogy rengeteg változatban már elkészíthető, legnagyobb örömünkre. 🙂

Én most, ezt a finom süteményt, a lányomnak készítettem gyereknapra, hiszen egy „Igazi Hercegnőnek” ilyen torta jár… 🙂

Kezdőknek is ajánlom, és ha nem is vagy egy konyhatündér, még akkor is sikerülni fog elkészíteni, ezt az egyszerű fehércsokoládés-epres mousse tortát. 🙂

Epres-fehércsokis mousse torta házi babapiskótával gluténmentes recept

Hozzávalók:
(23 cm tortaforma)

házi babapiskóta – receptet itt olvashatod

Fehércsokis réteg:

200 g fehércsokoládé gluténmentesen itt és itt

150 ml habtejszín

200 ml habtejszín

3 db lapzselatin

Epres réteg:

300 g eper darabolva

2,5 ek cukor

3 db lapzselatin

200 ml habtejszín



(*Tipp: A jó habtejszín felveréséhez, 30-38%-os jó hideg tejszín szükséges, az alábbi linken találsz állati tejszínhabra vonatkozóan tippeket, én a Meggle tejszínhabot használtam, és jelentem kézi habverővel tökéletes habot tudtam kreálni. 🙂 

Meggle habtejszín 30%

Parmalat Chef habtejszín 33%

Milli habtejszín 35%

Békás Kft termékei 30-37%

KEN NATA 35% habtejszín

KEN NATA 38% habtejszín

Debic 35% habtejszín



Epres-fehércsokis mousse torta házi babapiskótával

elkészítése:

A házi babapiskótát készítsük el, hamar készen van 15-20 perc alatt, hagyjuk teljesen kihűlni, és utána már fel is használhatjuk, nem kell áztatgatni. A házi babapiskóta receptjét, az alábbi linkre kattintva olvashatod:

Házi babapiskóta



A kihűlt babapiskótával (ezek nem olyan vastagok, mint a bolti) egy 23 cm-es tortaforma alját rakosgassunk ki, három rétegben, úgy hogy mindenhol fedje az alját. Majd tegyük félre.



*Kezdőknek
egy kis segítség: Az epret mindig csumájával együtt mossuk meg, hagyjuk lecsöpögni, leszáradni, és csak utána szedjük/vágjuk le róla a zöld csuma részét, azért így, mert ha előtte pucolnánk meg és úgy mosnánk, akkor az eper magába szívja a sok vizet. És ez nem nyerő választás lenne, akár esszük, vagy süteményt készítünk.

Ezt követően, az epret vágjuk fel kockára.



Majd készítsük el a fehércsokoládés réteget:

Gőz fölött egy tálba (úgy, hogy ne érjen a tál a vízhez), öntsük bele a 150 ml tejszínt, majd tördeljük bele a fehércsokoládét, és olvasszuk fel, majd keverjük el és hagyjuk langyosra hűlni.

A zselatin lapokat áztassuk be hideg vízbe, úgy hogy ellepjék a csomagolás szerint 5 percig kell áztatni. Majd ezt a kocsonyás zselatint, adjuk a fehércsokoládéhoz és jól keverjük el egy robotgéppel.



200 ml habtejszínt kezdjünk el felverni, majd a felénél, csurgassuk hozzá a fehércsokoládés-zselatinos keveréket, és ha teljesen felverődött, akkor öntsük a babapiskótára. Majd lefedve tegyük a hűtőbe, minimum 30 percre, akkor jó, amikor megdermedt rajta a fehércsokoládés krém.



Ezután készítsük el az epres réteget:

Az előzőekben feldarabolt epret, 2,5 ek cukorral főzzük össze, pár perc az egész.  Majd, tegyük félre, hagyjuk langyosra hűlni.

A zselatint szintén áztassuk be hideg vízbe, úgy hogy ellepje, hagyjuk állni a csomagolás szerint 5 percig. Majd a kocsonyás zselatint adjuk az eperhez, és egy robotgép segítségével keverjünk rajta, egy-kettőt, de nem kell teljesen püré állagúra keverni. Sőt, amúgy is fogunk még rajta keverni. 🙂



Majd verjük fel a 200 ml habtejszínt, és amikor már majdnem felverődött, csurgassuk hozzá a epres-zselatin szószt.

Ezt követően, vegyük ki a hűtőből a fehércsokoládés mousse torta alapját, és öntsük rá az epres réteget. Majd alufóliával lefedve, – úgy hogy ne érjen hozzá a krémhez – tegyük vissza a hűtőbe, minimum 5-6 órára, de akár egy éjszakán keresztül is ott maradhat.

Ha elkészültünk az epres-fehércsokis mousse tortával, akkor díszíthetjük is. Én egész epret tettem a közepére, majd a szélére félbevágott egyforma nagyságú eperszeletekkel csinosítottam, és megszórtam a tetejét, összetört házi babapiskóta morzsával. Szeletelésnél még a tányérra, negyedbe vágott eper darabokat tettem. 🙂



És már is kínálhatjuk kedves családunknak, barátainknak, vendégeinknek ezt a finom és hideg epres-fehércsokoládés mousse tortát, házi babapiskótával. 🙂

Kedves egészségetekre!

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »