Mámorító: Epres-túrókrémes kakaós sütemény

Egy igazi klasszikus, egy kicsit felturbózva!

Már pedig, vannak még csodák, az igazi vasárnapi sütike. 🙂

Az epres-túrós krémes, könnyed, finom és egyszerű édesség. Igazi vasárnapi nyalánkság. 🙂 Szeretem a piskótatésztát, mert sokféleképpen elkészíthető és tényleg pikk-pakk készen van. Nem hiába készítette a Nagyim, Anyum is oly sokszor alapként, és csak a krémet változtatták rajta.

Nekem az egyik favoritom, mondhatnám első helyen szereplő kis kedvencem az eper, én tavasszal megrohanom az epres pultot a piacon, és olyan vagyok, mint Hakapeszi maki a csokival. 🙂 Degeszre tudom enni magamat, szeretem önmagában porcukorral, turmixként reggelente, és hát süti jöhet bárhol-bármikor belőle. Sose tudom megunni. Amíg fellelhető az eper, a szezon végéig, nálunk mindig van epres finomság. És ha már nincs, akkor sóhajtok egy nagyot, és azt mondom, na, megint várhatok rád egy évig. 🙂

Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon egyszerű elkészíteni.



Epres-túrókrémes kakaós sütemény gluténmentes recept

Hozzávalók:
(közepes tepsi)

4 csapott ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható

2 csapott ek rizsliszt itt és itt – Sparban is kapható

(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)

2 púpos ek „Nestlé Nesquik” cukrozott gluténmentes kakaó itt

1 csomag sütőpor

7 ek cukor

7 db tojás

egy csipet *Himalája só

100 ml olaj

150 g eper szeletekre vágva

½ ek kukoricakeményítő

Túrókrémes töltelék:

500 g zsíros túró

2 ek „magyar” tejföl – ez jó sűrű állagú

3 ek mascarpone

4 ek cukor

Tetejére: Oroszkrémes pudingos krém

1 csomag „Haas” gluténmentes oroszkrém torta pudingporpor itt

700 ml tej

3 ek cukor

kb. 200-250 g eper

 

*Amikor a végén rákerül a pudingos krém és az eper…



Epres-túrókrémes kakaós sütemény

elkészítése:


A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A liszteket, a kakaóport, sütőport szitáljuk át.

Majd a 150 g epret mossuk meg, hagyjuk leszáradni, majd vágjuk fel szeletekre.

Kezdőknek: az epret, mindig a zöld csumájával együtt mossuk meg, és mosás után távolítsuk el, mert ha előtte tennénk, akkor az eper megszívja magát vízzel.





Ha elkészültünk, állítsuk össze az epres-kakaós piskótatésztát: A tojásokat válasszuk szét, a tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá egy kézi robotgép segítségével, majd tegyük félre.

Ezután a tojássárgáját a cukorral keverjük ki, szép halványsárga színe lesz, majd csurgassuk hozzá az olajat fokozatosan, és közben keverjük a piskóta masszát.

Kezdőknek: akkor jó, amikor a robotgép keverőlapja alatt nem ropog a cukor, vagy ha kivesszük a keverőlapátot a masszából és egy 8-as formát le tudunk írni a masszával.



Ezt követően adagoljuk hozzá az átszitált kakaós lisztkeveréket, és szintén jól keverjük el.

Majd egy-két kanálnyi tojásfehérje habbal lazítsuk a tésztát, keverjük el, de ezt már egy fakanál segítségével, majd adjuk hozzá a többi habot, és ezt már lazán, óvatosan kevergessük össze.



Ha elkészültünk, akkor egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük, egyengessük el a masszát, még a konyhapulthoz 1-2* üssük hozzá a tepsit, így szépen elrendeződik a piskótatészta massza.

Majd a szeletekre vágott eperszemeket, szórjunk meg, egy fél ek-nyi keményítővel, és keverjük össze, és tegyük a sütemény tetejére szép sorban.

Kezdőknek: azért kell megforgatni a gyümölcsöt kukoricakeményítőbe, hogy ne süllyedjenek le a piskótatészta aljára.

Az előmelegített 160 fokos sütőben, süssük kb. 25-30 percig. Nekem a gázsütőmön 28 perc kellett.

*Amikor már jól lehült, és szeleteljük…



Ha megsült az epres-kakaós piskótánk, akkor hagyjuk kihűlni. Amikor már langyosra hűlt, tegyünk egy tálcát a piskótára, fordítsuk ki a tepsiből, húzzuk le a sütőpapírt, és vágjuk ketté a süteményt. Majd az alját tegyük vissza a tepsibe.



Majd készítsük el a túrókrémes tölteléket: a hozzávalóknál lévő alapanyagokat keverjük össze egy robotgép segítségével, majd kenjük meg az epres-kakaós piskótát, majd tegyük rá a tetejét, és tegyük be a hűtőbe, kb. 20-30 percre.

Kezdőknek: süteményeknél, krémkészítésnél, érdemes sűrű tejfölt használni, pld. magyar, zott, görög, mert ezek nem vizesek. Így nem fog elázni a süteménytészta.



Amíg hűsöl a sütemény, van időnk elkészíteni az oroszkrémes puding krémet, a sütemény tetejére: a pudingport keverjük el egy kis tejjel, majd adjuk hozzá a többi tejet, és főzzük sűrűre, olyan szép krémes lesz az állaga, majd vegyük le a hőről és adjuk hozzá a cukrot, és jól keverjük össze. Majd tegyünk rá egy fóliát, hogy érje a puding tetejét, így nem fog bebőrösödni a krémes puding, amíg hűl.

Majd a hozzávalóknál lévő 200-250 g epret vágjuk fel szeletekre, hagyjunk egy pár szemet a díszítéshez.



Ha kihűlt a pudingos krém, akkor vegyük ki a hűtőből az epres-túrókrémes sütit, és a sütemény tetejére öntsük a puding krémet, egyengessük el, hogy mindenhová jusson, majd tegyük rá a felszeletelt eperszemeket, majd alufóliával lefedve (úgy hogy ne érjen hozzá a pudingos részhez), tegyük be a hűtőbe kb. 1-2 órára.

Ezután már csak, az élvezetnek kell átadni magunkat, és ehetjük ezt a finom gluténmentes epres-túrókrémes süteményt.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza



Jó étvágyat és jó egészséget!


Klarissza

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »