Gyors, könnyű és nagyon finom, csak annyit mondanak, kérek még. 🙂
Csábító, ízletes, legendás. Így jellemezhetjük a boldogasszony csipkéjét, a málnát. De miért is boldog? Azt a recept végén olvashatjátok. 🙂
Én imádom a túrós süteményeket, megspékelve málnával, na az a csúcs. 🙂
Pikk-pakk elkészíthető, igazi családi, baráti és vendégváró finomság. Sőt egy fárasztó nap után 10 perc alatt összekeverhető, málna szemekkel díszítve, és már süthető is. A gyerekek is odáig vannak érte, meg vissza.
Aki szereti a túrós süteményeket és a málnát is, feltétlenül próbálja ki, tuti nem fog csalódni. Olyan könnyed sütemény, hogy nem nehezíti el a gyomrot sem. Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerűen elronthatatlan sütemény, és mindig garantált a siker vele… 🙂
Málnás-túrós sütemény gluténmentes recept
Hozzávalók: (közepes tepsi) Mérce: púpos ek
12 ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt
2 ek rizsliszt itt vagy itt
1 csomag sütőpor
két csipet *Himalája só
100 g margarin vagy vaj
10 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor
6 db tojás
500 g félzsíros túró
10 csapott ek 20%-os tejföl
1 db citrom héja
500 g friss málna vagy szezonon kívül fagyasztott
Ilyen szépen, egymás mellé sorakoztatjuk a szép málnaszemeket.
Katt a kére, ha megszeretnéd nagyban tekineteni:
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)
Málnás-túrós sütemény
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A lisztet, a sót és a sütőport keverjük el, majd szitáljuk át egy tálba.
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, habosra keverjük, egy robotgép segítségével.
Majd hozzáadjuk egyenként a tojást, és jól elkeverjük.
Ezután adagoljuk hozzá felváltva a lisztet, és a tejfölt, reszeljük bele a citromhéjat is, és jól keverjük el a robotgép segítségével.
Majd a legvégén, a kezünkkel morzsoljuk bele a túrót, olyan kisebb darabok legyenek, majd szintén keverjük a tészta masszával, de ezt már egy konyhai lapáttal vagy fakanál segítségével.
Ha elkészültünk, öntsük egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe, és szépen rakosgassuk ki málnaszemekkel a tetejét, én jó sűrűn szoktam tenni. 🙂
Ezt követően tegyük az előmelegített sütőbe, és 25-35 percig süssük. Végezzünk tűpróbát. Nekem a gázsütőmön 35 perc kellett.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni, tálaláskor porcukorral meghintve, mentával és friss málnával kínáljuk. Aki szeretne, még tejszínhabot is adhat hozzá. Kedves egészségetekre. 🙂
És most nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre a málna, és milyen legenda kering erről a finom gyümölcsről…
Csábító, ízletes, legendás. Így jellemezhetjük a boldogasszony csipkéjét, a málnát. De miért is boldog?
Mondák és legendák a málnáról
Több legenda is kering a málna elnevezésével kapcsolatban. Az egyik legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje, a málna az Ida hegy lejtőin látta meg a napvilágot, innen származik elnevezése is: „vadszeder az Idáról”, azaz „Rubus idaeus”.
A másik legenda szerint a málna eredetileg fehér volt, de akkor jött Ida, az erdei nimfa, aki gyümölcsöt akart szedni a síró, akkor még gyermek Jupiternek. Bogyószedés közben felsértette ujjait és a kiserkenő vére megfestette a gyümölcsöket. A latin névben a „rubus” jelentése „piros” az „ideaus” pedig annyit tesz: „Idához tartozó”.
Népies neve szerint a málna „himpér”, a német Himbeere szóból ered, ami boldogasszony csipkéjét jelenti.
A málna gyógyító hatása
A málna az egyik legegészségesebb gyümölcsünk – egy vitaminbomba. Tartalmaz flavonoidokat, gyümölcssavakat, aromaanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, kalcium, vas, cink, magnézium, foszfor-vegyületek. Magas a C-vitamin tartalma, valamint B-vitamint és beta karotint is tartalmaz.
Rendkívüli hatása van szervezetünkre, egészségünkre. Használják vércukorszint, magas vérnyomás csökkentésére, vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívműködés szabályozása stb. Savlekötő tulajdonságú, sok magja pedig elősegíti az emésztést. Lábadozás, szívbetegségek, kimerültség, depresszió esetén szintén segít és gyógyítja a gyulladt fogínyt.
A folytatást és további érdekességeket, az alábbi linkre kattitva olvashatsz:
Forrás
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza